Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Portugal, dat is veel levenskwaliteit voor weinig geld!

Denk je eraan om te investeren in Portugees vastgoed? Ondanks de stijging van de vastgoedprijzen blijft wonen in Portugal relatief goedkoop. Je krijgt er bovendien een heerlijk klimaat en een interessant fiscaal statuut voor buitenlandse inwoners bij.

Veel levenskwaliteit voor een lage prijs

Portugal is een uitgestrekt land. Het is drie keer zo groot als België maar telt minder inwoners. Het leven is er eenvoudig en goedkoop. Die uitstekende levenskwaliteit, in combinatie met het aangename klimaat, trekt veel buitenlandse kopers aan.

Bovendien is vastgoed in Portugal goedkoper dan in België. Volgens de Portugese statistische dienst INE bedraagt de mediaanprijs voor een nieuwbouwwoning 1084 euro per vierkante meter. In België is dit 2825 euro voor een nieuwbouwappartement. Een concreet voorbeeld: een nieuwbouwvilla met drie slaapkamers, twee badkamers en een tuin met zwembad kost aan de Portugese kust 350.000 euro. In België betaal je hier 500.000 tot 600.000 euro voor.

Prijsstijgingen

Toch zijn de prijzen de afgelopen jaren gestegen. Sinds begin 2013 namen de woningprijzen in Portugal toe met 44,8%. Dat is meer dan in Spanje (25%), terwijl de prijzen in Griekenland en Italië gedaald zijn sedert 2013. De prijsstijging kan verklaard worden door de toegenomen interesse van kopers uit binnen- en buitenland. Het is vooral merkbaar in grote steden en er zijn regionale verschillen:

  • Goedkoopste regio: Alto Alentejo, mediaanprijs 547 euro (per vierkante meter voor nieuwbouwwoning)
  • Duurste regio: Groot-Lissabon, mediaanprijs 1672 euro, loopt op tot 2753 euro in Lissabon-stad zelf
  • Toeristische gebieden:
    • Mondaine badplaats Cascais, nabij Lissabon: mediaanprijs 2100 euro
    • Populaire streek Algarve: mediaanprijs 1589 euro
    • Kuststrook van Lissabon tot Porto: gematigdere mediaanprijzen van 790 tot 1084 euro

Belastingen en eigendomswerving

De aankoop van een woning in Portugal verloopt via een erkende vastgoedmakelaar, zoals in België. Het ‘contrato promessa compra e venda’, de tegenstander van het Belgische compromis, wordt ondertekend voor de definitieve verkoop. De notaris is enkel verantwoordelijk om de akten te registreren. Voor voorafgaande onderzoeken over vergunningen, schulden die aan het vastgoed verbonden zijn, eigendomstitels en dergelijke wend je je het best tot een lokale advocaat.

Voor een bestaande woning moet je overdrachtsbelasting betalen (‘Imposte Municipal sobre Transamissoes’, IMT). Het tarief hangt af van de waarde van de woning en het soort gebruik (als eigen woning of tweede verblijf). Meestal schommelt het tussen 2% en 8%.

Voor nieuwbouwwoningen geldt een BTW-tarief van 23%. Je moet ook rekening houden met de eigendomswerving van de grond. Zorg dat je meteen eigenaar wordt van de grond en laat een advocaat controleren of je er zeker op mag bouwen. Want Portugese aannemers verkopen soms ‘totaalpakketten’ van grond en bouwwerken. Dit betekent dat zij eigenaar blijven van de grond tot de uiteindelijke oplevering en betaling. Ondertussen moet je hen wel in schijven betalen voor de bouwwerken. Stel dat de aannemer failliet gaat, dan heb je veel betaald maar geen poot om op te staan omdat je niet de eigenaar bent van de grond. Hierdoor kunnen schuldeisers beslag leggen op de grond.

Interessant voor gepensioneerden

In Portugal is er een gunstig belastingregime voor niet-gewone ingezetenen. Door het dubbelbelastingverdrag betaal je in Portugal namelijk geen belastingen op het pensioen dat je in België hebt opgebouwd. De voorwaarde is dat je ten minste 183 dagen per jaar in Portugal verblijft. Interessant voor Belgische gepensioneerden die dromen van een eigen stek onder de zon!

Gerelateerde berichten

Bekijk

5 tips om een tweede verblijf te kopen

De laatste jaren kiezen steeds meer Belgen voor een tweede verblijf. De toppers zijn landen met een warm klimaat en veel zon zoals Spanje, Frankrijk, Portugal en Italië. Ook een vakantiewoning in eigen land wordt populairder. Heb je plannen om een tweede verblijf te kopen? Houd dan deze vijf tips in het achterhoofd.

Bekijk

11 redenen om een huis in Portugal te kopen

Portugal is een gewild land om permanent of semi permanent te wonen en staat op de 5e plaats in de top 5 van expat bestemmingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de aangename prijzen in restaurants, café’s en dienstverlening ondersteunen uw keuze. In dit artikel ontvangt u 11 redenen om uw huis in Portugal te kopen.

Bekijk

Goedkope boodschappen in Spanje, nauwelijks belastingen in Portugal

Voor een tweede verblijf trekken Belgen steeds vaker naar Portugal. Spanje staat nog steeds op nummer 1, maar Portugal overklast Frankrijk en Italië, blijkt uit nieuwe cijfers van Second Home Expo. Het leven is er goedkoop en bovendien betaal je als gepensioneerde nauwelijks tot geen belastingen. Welke bestemmingen zijn nog meer economisch interessant en met welke kosten moet je rekening houden bij een tweede verblijf? Van huurinkomsten tot boodschappen doen: alle cijfers op een rij. 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden