Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Welke kosten komen er kijken bij een tweede verblijf?

Steeds meer Belgen investeren hun spaargeld in vastgoed, zoals een vakantiehuis. Met welke kosten moet je rekening houden bij de aankoop van een tweede verblijf?

Aankoopkosten

  • In België: bij de aankoop van een tweede (en volgende) woning moet je registratierechten en notariskosten betalen (Vlaanderen: 10%, Brussel & Wallonië: 12,5%). Je hebt geen recht op de verminderingen en voordelen die gelden voor gezinswoningen. Wat er ook nog bij komt: het ereloon van de notaris en een aantal administratieve kosten. Reken hiervoor op zo’n 2,5% van het aankoopbedrag.
  • In het buitenland: je betaalt de aankoopkosten van het betreffende land.

Jaarlijkse belastingen

  • In België: je moet het kadastraal inkomen van je tweede verblijf invullen op je jaarlijkse belastingbrief. De fiscus indexeert dit bedrag en verhoogt het met 40% om je belastbare inkomen te berekenen. Hierop betaal je, afhankelijk van je financiële situatie, 40 à 45% belasting. Elk jaar betaal je ook onroerende voorheffing op je vakantiewoning en eventuele lokale belastingen (bv. huisvuilbelasting, belasting op tweede verblijven).
  • Buitenland: op je jaarlijkse belastingbrief moet je ook buitenlandse eigendommen aangeven, met name de reële huurwaarde of de werkelijke huurinkomsten. Mogelijks komt er een wetswijziging waarbij je enkel het (equivalent van het) kadastraal inkomen moet aangeven (zoals voor Belgische eigendommen). In Spanje is dat de ‘valor catastral’, in Frankrijk de ‘base d’imposition’ en in Italië de ‘rendita catastale’. Hou ook voor buitenlandse woningen rekening met lokale belastingen.

Eigenaarskosten

Een eigen woning brengt steeds een aantal vaste eigenaarskosten mee: brandverzekering, onderhoudskosten, internet,… In het geval van een appartement komen er ook kosten bij inzake mede-eigendom, bv. onderhoud van de lift of gemeenschappelijke ruimtes. Als je een huis hebt in een vakantiepark, moet je parkkosten betalen.

Erf- of schenkbelasting

Heb je kinderen? Verlies de erf- of schenkbelasting niet uit het oog, die ze zullen moeten betalen wanneer ze de woning overnemen. Om de belasting te verlichten, kan een tweede verblijf gesplitst aangekocht worden. Concreet betekent dit dat het vruchtgebruik op naam van de ouders staat en de blote eigendom meteen op naam van de kinderen. Bij overlijden van de ouders worden de kinderen dan de volledige eigenaars, zonder erfbelasting te betalen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiehuisje kopen? Hier moet je allemaal aan denken

Een aantal punten op een rij die je op weg helpen bij het kopen van een vakantiehuisje: van locatie tot budget en onderhoud

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Houd rekening met bijkomende kosten

Wil je een tweede verblijf kopen in Spanje? Vergeet de kosten koper niet! De meest voorkomende bijkomende kosten lees je hier:

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Alle belangrijke documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees er hier meer over

Bekijk

Vakantiehuis kopen in Duitsland: alles over belastingzaken

Denk je aan het kopen van een huis in Duitsland? Dan wil je alles weten over belastingzaken. Lees hier meer

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden