Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Tweedeverblijfstaks aan de Belgische kust

De belasting op tweede verblijven zijn een belangrijke vorm van inkomsten voor de kustgemeenten. Er zijn grote fiscale verschillen tussen de gemeenten. Het is best om te vergelijken voor je een tweede woning koopt aan de Belgische kust.

14% inkomsten uit tweedeverblijfsbelasting

Uit onderzoek van Trends blijkt dat er zich aan de Belgische kust 93.958 tweede verblijven bevinden. Alle eigenaars, ongeacht of ze zelf de woning betrekken of die (gedeeltelijk) verhuren, betalen een tweedeverblijfstaks. Dit komt neer op een totaalbedrag van 72,4 miljoen euro. Dat is een zevende van de totale inkomsten van de kustgemeenten. De gemiddelde tweedeverblijfstaks komt neer op 770 euro per jaar. Dit gaat van 420 euro in De Haan tot 1000 euro in Oostende en Zeebrugge. De leeftijd van de kopers schommelt doorgaans rond 55 jaar. Het zijn mensen die van plan zijn zich ooit in te schrijven als bewoner van de gemeente. Bij de aankoop van een tweede verblijf houden ze in eerste instantie rekening met het bedrag van de aanvullende personenbelasting. Pas daarna kijken ze naar de hoogte van de tweedeverblijfsbelasting.

Verschillen tussen de kustgemeenten

Het bedrag van de tweedeverblijfstaks wordt bepaald door de gemeenten zelf. Vandaar de grote variatie. Sommige kustgemeenten, vooral aan de westkust, houden rekening met de waarde van de woning. Zo betaal je in De Panne, Koksijde, Middelkerke en Nieuwpoort een lagere tweedeverblijfsbelasting op een kleine studio. In de Haan verschilt de taks voor een woning in een wijk met die op de zeedijk. Knokke-Heist en Koksijde zijn de duurste kustgemeenten voor een tweede verblijf. Door de vrijstelling van de aanvullende personenbelasting vestigen zich veel welgestelde gezinnen in deze gemeentes. Daardoor ligt de prijs van de woningen hoog.

Informeer je goed over tweedeverblijfstaks

Ook al komt er veel kritiek op de tweedeverblijfsbelasting, er zit wel logica achter. Tweedeverblijvers brengen namelijk lasten met zich mee. In Knokke wordt de bevolking in de zomer met zeven vermenigvuldigd. Dat is goed voor het toerisme maar het betekent ook dat er bijvoorbeeld extra politiemensen nodig zijn. Deze en andere kosten worden gefinancierd door de taks op tweede verblijven. Want het is niet de bedoeling dat enkel de lokale bevolking hiervoor ‘opdraait’. Het is moeilijk een vaste lijn te trekken in de differentiatie. Dus voor je een tweede woning koopt, loont het de moeite je goed te informeren.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Bekijk

Belgisch Paviljoen schittert op Second Home Expo in Gent

Op 9 en 10 maart a.s. is er in Flanders Expo Gent de jaarlijkse voorjaarstraditie voor toekomstige tweede verblijvers met de Second Home Expo. Met meer dan 90 standhouders uit ruim 20 landen, biedt deze beurs een uitgelezen kans om je te verdiepen in binnen- en buitenlands vastgoed.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden