Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een tweede verblijf in Frankrijk

Frankrijk is een heerlijk vakantieland: mooie natuur, bruisende steden, lekker eten, een rijke geschiedenis. Wie een tweede woning koopt in La Douce France, zal het zich zeker niet beklagen! De Franse administratie kan soms omslachtig zijn maar als je je laat begeleiden door een professional, verloopt de aankoop vlot en zonder onaangename verrassingen.

Lokale makelaar

Om een huis te kopen in Frankrijk, heb je een aantal attesten nodig. Denk maar aan de klassieke keuring van de gas- en elektriciteitsinstallaties, maar eveneens een controle op de aanwezigheid van asbest, loodhoudende verf en bepaalde schimmels. Het is goed om je voor al deze regelingen te laten bijstaan door een lokale makelaar. Hij kan alles voor je in orde brengen zodat je niet telkens op en af hoeft te reizen. Denk maar eens aan de tijd en het geld dat je daarmee uitspaart. Het is de vergoeding van de makelaar meer dan waard!

Belastingen voor tweede woning

Als je een huis koopt in Frankrijk, moet je belastingen betalen. Voor een woning van minder dan 5 jaar geldt het BTW-regime en betaal je 20%. Is je tweede verblijf ouder dan 5 jaar, dan moet je registratierechten betalen. Het tarief bedraagt in principe 5,09% maar in veel Franse departementen is het verhoogd tot 5,80%. Naast de belastingen die je betaalt bij de aankoop van het huis, komt de fiscus ook elk jaar langs. Als eigenaar betaal je jaarlijks de ‘taxe foncière’, vergelijkbaar met de Belgische onroerende voorheffing. De ‘taxe d’habitation’ is voor de rekening van wie op 1 januari het huis bewoont (de eigenaar of de huurder). Als de woning leeg staat, betaalt de eigenaar. De lokale overheden bepalen zelf het tarief van deze belasting.

Belgische belastingaangifte

Als inwoner van België ben je verplicht om al je inkomsten van over de hele wereld aan te geven bij je belastingaangifte. Je moet dus je inkomsten uit je onroerend goed in Frankrijk ook aangeven. Door het dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk ondergaan deze inkomsten de vrijstelling met progressievoorbehoud. Dit betekent dat je onroerend goed niet in België wordt belast maar in Frankrijk. De Belgische fiscus neemt het buitenlands onroerend inkomen wel mee bij de berekening van het belastingtarief. Zo kan je in een hogere belastingschijf terechtkomen voor je inkomsten die in België belastbaar zijn. Hou daar zeker rekening mee.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden