Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Tweede verblijf aan de kust: belastingen

Onroerende voorheffing op vakantieverblijf

Op je tweede verblijf betaal je onroerende voorheffing, net als voor je eerste huis. Het bedrag is afhankelijk van het geïndexeerde kadastraal inkomen (i.e. de geschatte netto-huuropbrengst). Hoeveel belastingen je effectief moet betalen is afhankelijk van de gemeente waar het pand zich bevindt.

Gemeentebelasting tweede verblijf

Naast de onroerende voorheffing moet je lokale belastingen betalen voor je vakantieverblijf aan de kust. De gemeentes beslissen zelf het bedrag, dat schommelt tussen 420 en 1000 euro per jaar. De Haan en Middelkerke zijn de meest ‘belastingvriendelijke’ plekken. Het is aan te raden om je goed te informeren bij de kustgemeente. Daarnaast moet je op sommige plaatsen een forfaitaire milieubelasting betalen. Let ook op als je weinig aanwezig bent in je tweede verblijf. Als een woning gedurende 12 opeenvolgende maanden niet bewoond wordt, wordt ze beschouwd als leegstaand en moet je mogelijks leegstandtaks betalen.

Belastingaangifte

Je bent verplicht om je tweede verblijf aan te geven in je persoonlijke belastingaangifte door het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen op te nemen. De belastingen die je betaalt, zijn op het geïndexeerde kadastraal inkomen verhoogd met 40 procent. Dit kan verminderd worden met interesten op leningen die je hebt aangegaan voor je tweede verblijf.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Bekijk

Belgisch Paviljoen schittert op Second Home Expo in Gent

Op 9 en 10 maart a.s. is er in Flanders Expo Gent de jaarlijkse voorjaarstraditie voor toekomstige tweede verblijvers met de Second Home Expo. Met meer dan 90 standhouders uit ruim 20 landen, biedt deze beurs een uitgelezen kans om je te verdiepen in binnen- en buitenlands vastgoed.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden