Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Leven als God in Frankrijk… in je eigen vakantiewoning!

Frankrijk is het land van croissants, kaas, wijn, de Eiffeltoren, Disneyland Parijs en zoveel meer. Dankzij de uitstekende geografische ligging en de verschillende klimaattypes is ‘la douce France’ een populaire vakantiebestemming. In Frankrijk is er voor elk wat wils, ah oui!

Veelzijdig land

Weinig landen evenaren Frankrijk op vlak van diversiteit. Je vindt er prachtige kustgebieden zoals de grillige Atlantische kust in het westen en de mondaine Côte d’Azur in het zuiden. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in adembenemende bergketens: de Alpen, Pyreneeën, de Vogezen, Jura, Centraal Massief… Je hoeft slechts een paar uur te reizen om in een volstrekt andere wereld terecht te komen met tal van natuur- en klimaattypes. In het grootste deel van Frankrijk heerst een gematigd zeeklimaat. De Alpen kennen een frisser bergklimaat, weliswaar met veel zonuren. Langs de zuidoostelijke kust geniet je van het heerlijke klimaat van de Middellandse Zee.

Vlotte bereikbaarheid

Frankrijk is centraal gelegen in Europa. Het land deelt zijn grenzen met maar liefst 8 andere landen: België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Monaco, Italië, Andorra en Spanje. Je kan moeiteloos met de auto naar je bestemming rijden of je kan kiezen voor de TGV. Die brengt je in minder dan anderhalf uur van Brussel naar Parijs en in 3 uur van Parijs naar Avignon.

Lekker eten en drinken

De Franse keuken is wereldberoemd en heeft een uitstekende reputatie. De chefs werken met verse ingrediënten, recht van ‘le marché quotidien’. Ze hebben aandacht voor de vegetarische keuken, voedingstrends en steeds vaker voorkomende voedselintoleranties. In Frankrijk kan je gastronomisch eten in veel restaurants met 2 of 3 Michelinsterren. Maar je geniet evenzeer (en voor weinig geld) van de ‘plat du jour’ op een typisch terras in een sfeervol dorp. Frankrijk is ook het wijnland bij uitstek. Mooie wijnroutes brengen je naar wijnboerderijen en -kastelen. De bekendste wijnstreken zijn Bordeaux, Dordogne, Champagne, Bourgogne en Côtes du Rhône.

Op verkenning in het binnenland

Frankrijk is een land vol verrassingen dat je het best ontdekt met de auto. Neem 2 of 3 dagen de tijd om naar het zuiden te rijden en geniet met al je zintuigen! Aanraders in het binnenland zijn Metz, Nancy, Vaucouleurs en Domremy (geboorteplaats van Jeanne d’Arc). In de Bourgogne proef je van de lekkerste Chardonnay of Pinot Noir en de bekende Dijon-mosterd. Verder naar het zuiden kom je terecht in Lyon, een stad die men vaak onterecht links laat liggen. De Rhône en Saône vloeien er samen en de binnenstad staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wist je dat er in Frankrijk meer dan 40 locaties zijn die op de UNESCO-lijst staan? De Fransen hebben door de eeuwen heen erg goed voor hun monumenten gezorgd waardoor ze nu in uitstekende staat verkeren. Cultuurliefhebbers zullen zich hier niet vervelen!

Bruisende steden

Frankrijk heeft heel wat fascinerende steden. Met stip op één staat wereldstad Parijs, waar zoveel te beleven valt. Er is de Eiffeltoren, de Notre Dame, l’Arc de Triomphe, de Champs-Elysées, Disneyland… Een museumbezoek mag niet ontbreken en ga ook zeker de charme opsnuiven in Montmartre en Le Marais. Parijs leer je écht kennen door nonchalant door de stad te flaneren en je te laten meeslepen door de schoonheid… Ook in de Provence zijn er prachtige steden met een rijke cultuur. Nice, Marseille, Aix-en-Provence, Montpellier, Cannes, Bordeaux, Nîmes, Toulouse en Avignon zijn parels in het zuiden van Frankrijk.

Populaire wintersportbestemming

Frankrijk is geliefd bij wintersporters en heeft veel goede skigebieden voor alle niveaus. Dicht bij huis zijn er de Vogezen en iets verder rijden vind je de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de lente en de zomer zijn de bergen een leuke vakantiebestemming. Je kan er wandelen, trekken of fietsen met de koersfiets of mountainbike. Legendarische cols zoals de Mont Ventoux, de Galibier en de Télégraphe spreken veel fietsfanaten aan.

Stabiele vastgoedmarkt

Het is duidelijk: Frankrijk is een veelzijdig land waar je als bezoeker altijd wel ergens je gading vindt. Het hoeft niet te verwonderen dat steeds meer buitenlanders investeren in Frans vastgoed. De woningmarkt is vrij stabiel en met seizoensgebonden verhuur kan je een mooi rendement halen. Ook interessant: de interesten op leningen zijn laag, namelijk tussen 1,6 % en 2,0 %. Voor bestaande woningen zijn de prijzen de laatste jaren licht gedaald. Dit komt enerzijds door de crisis en anderzijds door de staat van de woningen. Het merendeel voldoet niet meer aan de moderne woonnormen en -verwachtingen. Als je een bestaande woning koopt, hou je dus best rekening met flink wat opknapwerken. Denk goed na voor je iets koopt, misschien is het wel beter om een nieuwe woning te bouwen.

Interessante prijzen

Als je een nieuwe woning bouwt in Frankrijk, moet je rekenen op prijzen van 75 tot 100 €/m² voor een bouwperceel van meer dan 1.250 m². In sommige regio’s en dicht bij grote dorpen of steden zijn er lichte prijsstijgingen. Een nieuwbouwappartement heb je vanaf 150.000 €. Een nieuwe woning met 3 slaapkamers en zwembad op een terrein van groter dan 1.000 m² heb je vanaf 350.000 €. Uiteraard wordt de prijs bepaald door veel factoren, in de eerste plaats de ligging. Sowieso is het belangrijk om vooraf een haalbaarheidsstudie te maken op vlak van fiscaliteit, financiering, ligging etc. Het is goed om je te laten begeleiden door nederlandstalige makelaar. Je kan ook tips vragen aan mensen die al jaren in Frankrijk wonen of er een vakantiewoning hebben. Overloop zeker ook onze checklist.

Vakantiehuis in Frankrijk: checklist

 • Wat is mijn budget?
 • Wat zijn de onderhoudskosten?
 • Kan ik de woning eventueel verhuren en wat zijn de verhuurkosten?
 • Is de woning makkelijk te bereiken?
 • Heeft de woning een snelle internetverbinding?
 • Wil ik hier het hele jaar wonen?
 • Zal ik de woning over 20 jaar nog gebruiken?
 • Kan ik de woning makkelijk opnieuw verkopen?
 • Ligt de woning in de buurt van toeristische bezienswaardigheden?
 • Is er een luchthaven in de buurt?

Leven als God in Frankrijk: bien sûr!

 • Stabiel land
 • Centrale ligging en vlotte bereikbaarheid
 • Taal: bijna elke Belg spreekt en begrijpt Frans
 • Veelzijdig en voor elk wat wils
 • Aantrekkelijk klimaat
 • Mooie steden
 • Prachtige natuur
 • Rijk cultureel verleden
 • Stabiele vastgoedmarkt
 • Interessante vastgoedprijzen

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vermogensbelasting over je vakantiehuis in Frankrijk

Ontdek wanneer je wel en niet vermogensbelasting moet betalen over je huis in Frankrijk

Bekijk

Tweede verblijf in Frankrijk: Welke belasting moet ik betalen?

Heb je een tweede verblijf in Frankrijk of wil je een vakantiewoning kopen? Dan kom je in aanraking met verschillende soorten belastingen. Dat lijkt veel, maar de Franse fiscus is nog steeds gunstiger voor de tweede huis bezitter 

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: met of zonder makelaar?

Sommige Franse huiseigenaars bieden rechtstreeks een vakantiewoning te koop aan, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit wordt ‘particulier à particulier’ genoemd. Aangezien er geen makelaar moet betaald worden, kan dit een lagere vraagprijs met zich meebrengen. Laat u niet misleiden: soms zijn de huizen te duur of hebben ze verborgen gebreken.  

Bekijk

Een tweede woning kopen in Frankrijk: dit moet u weten

Droomt u van een tweede huis in Frankrijk? Lees eerst deze informatie en tips over prijzen, belastingen en regels voor u een beslissing neemt.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden