Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Vermogensbelasting over je vakantiehuis in Frankrijk

Ga je een vakantiewoning kopen in Frankrijk of ben je al in het bezit van een vakantiewoning in Frankrijk? Dan moet je misschien wel vermogensbelasting betalen. Deze belasting staat los van andere belastingen die je misschien moet betalen. Denk hierbij aan belastingen als je de woning verkoopt of verhuurt.

Wanneer moet je vermogensbelasting betalen?

De waarde van de vakantiewoning is belangrijk voor de Franse vermogensbelasting. In Frankrijk hoef je alleen vermogensbelasting te betalen over je vakantiewoning wanneer het vermogen hoger is dan 1.3 miljoen euro.

Het vermogen bereken je door de schulden af te trekken van de waarde. Een eventuele hypotheek op de woning mag je dus in mindering brengen op de huidige waarde van de woning. Is je woning lager getaxeerd dan 1.3 miljoen euro? Dan hoef je geen vermogensbelasting te betalen in Frankrijk.

Vermogen berekenen met hypothecaire lening

Wanneer er nog een hypotheek op de woning is, doe je er goed aan te kijken naar het type lening dat is afgesloten. Er zijn verschillende regels voor aflossingsvrije hypotheken of hypotheken die aan het einde van de looptijd in één keer worden afgelost. 

Vermogensbelasting in FrankrijkHypotheek of lening zonder einddatum

Wanneer er een hypotheek is afgesloten zonder einddatum, dient er een fictieve looptijd van twintig jaar te worden aangehouden. Fictief wordt op deze manier de woning in twintig jaar lineair afgelost. Zo wordt het gedeelte van de schuld dat je mag aftrekken elk jaar steeds iets kleiner en het belastbare bedrag hoger.

Niet aftrekbare schulden

Voor de aankoop van een vakantiewoning in Frankrijk worden naast een hypothecaire lening ook wel andere constructies gebruikt. Hierbij valt te denken aan een lening vanuit een bedrijf. Echter, een lening van familie of een vriend is natuurlijk ook mogelijk.

Deze lening is alleen aftrekbaar als er sprake is van een normale lening met voorwaarden. Hieronder vallen een rentevergoeding, een termijn en aflossing. Belangrijk is dat de aflossingen ook echt plaatsvinden en niet uitsluitend op papier.

Beperking van aftrekbaarheid

Voor duurdere woningen gelden helaas andere regels. Wanneer je een woning bezit van meer dan vijf miljoen euro en er nog een schuld is van meer dan 60% dan wordt de aftrekbaarheid beperkt. Je hebt dan maar de mogelijkheid om de helft van de overgebleven 40% af te trekken. Uitzonderingen hierop zijn mogelijk wanneer je kunt aantonen dat er geen fiscaal doel was bij het aangaan van de lening.   

Gerelateerde berichten

Bekijk

Tweede verblijf in Frankrijk: Welke belasting moet ik betalen?

Heb je een tweede verblijf in Frankrijk of wil je een vakantiewoning kopen? Dan kom je in aanraking met verschillende soorten belastingen. Dat lijkt veel, maar de Franse fiscus is nog steeds gunstiger voor de tweede huis bezitter 

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: met of zonder makelaar?

Sommige Franse huiseigenaars bieden rechtstreeks een vakantiewoning te koop aan, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit wordt ‘particulier à particulier’ genoemd. Aangezien er geen makelaar moet betaald worden, kan dit een lagere vraagprijs met zich meebrengen. Laat u niet misleiden: soms zijn de huizen te duur of hebben ze verborgen gebreken.  

Bekijk

Een tweede woning kopen in Frankrijk: dit moet u weten

Droomt u van een tweede huis in Frankrijk? Lees eerst deze informatie en tips over prijzen, belastingen en regels voor u een beslissing neemt.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden