Spaanse huizenprijzen: dalen of stijgen?

Afhankelijk van de bron lees je dat de prijzen in Spanje gemiddeld met 30 tot 50% gedaald zijn. Mensen vragen zich dan ook terecht af : gaan de prijzen nog dalen ? M.a.w. moeten we nu kopen of nog even wachten? Eén ding is zeker : het is altijd oppassen geblazen met “gemiddelden” .

Gemiddeld kan er een daling zijn van bijvoorbeeld 30 %, maar het is niet omdat de prijzen in bepaalde buitenwijken van Madrid dalen dat die van 1ste lijn huizen en appartementen in dezelfde verhouding dalen of niet kunnen stijgen. Woningprijzen worden nog altijd zeer sterk bepaald door de locatie waar ze zich bevinden en plaatselijke vraag en aanbod. Experts zoals Jones Lang Lasalle en Knight Frank zijn het in hun meest recente rapporten alvast eens dat we nu het scharnierpunt bereikt hebben. Dalende prijzen liggen stilaan achter ons. Ook La Caixa bank en Standard &Poors zijn van mening dat we vanaf half 2014 maar zeker in 2015 weer volop prijsstijgingen mogen verwacht.

Waarom mag je prijsstijgingen verwachten en waar ? We focussen vooral op de kustgebieden want dat blijft toch de plaats bij uitstek waar Belgen willen kopen. Voor de prijsstijgingen zijn er verschillende redenen. Eén daar van is dat de stock van kant en klaar woningen begint te dalen omdat de vraag terug aantrekt en omdat er nu al 3 jaar veel minder gebouwd wordt. Vooral in de kuststreken aan de Costa Blanca Zuid en Murcia zijn de projectontwikkelaars weer volop aan het bouwen. Banco Sabadell alleen al heeft vandaag terug 60 projecten onder constructies.

Een andere reden is dat de vraag naar moderne, strakke woningen en appartementen momenteel het aanbod overtreft en daar wordt gretig op ingepikt. 75% van de Belgen kiest vandaag voor een nieuwe, moderne en strakke woning. Hetzelfde geldt voor de Scandinaven, Nederlanders en Duitsers. Waarom nieuw ? De hoofdreden is toch wel dat de wetgeving qua duurzaamheid en kwaliteit de laatste jaren scherp is bijgesteld en dat vertaalt zich in meer compacte, zuinige, goed geïsoleerde woningen die wat betreft verbruik veel beter presteren dan de bestaande woningen die te koop worden aangeboden. Wat betreft stijl verkiezen de meeste Belgen villa´s en appartementen met grote terrassen, kamerbrede en hoge ramen voor een optimale lichtinval, open keukens en als het even kan een zuid-west oriëntatie. Als daar dan nog een  groot infinity zwembad in een exotische tuin bij hoort, al dan niet privaat, zijn de meeste klanten onmiddellijk verkocht. Traditionele Spaanse bouw is meestal met kleine,  gebogen ramen,  kleine terrassen en een zwembad volledig omringd met tegels of beton en op het noord-oosten gericht.  Historisch willen de Spanjaarden hun woning zo koel mogelijk houden door de zon en bijgevolg warmte inval maximaal te beperken.

Wat besteedt de gemiddelde Belg?

Aan de Costa Blanca ongeveer 150 000 tot 160 000 Euro kosten in. Aan Costa del Sol is dat gemiddeld 100 000 Euro meer dus 250 000 Euro. De kosten zijn in 2013 gemiddeld met 7% gestegen. Vandaag betaal je gemiddeld 14 % kosten. Dat is dan inclusief BTW (10% over gans Spanje) of transfertaks (variërend van regio tot regio 8% of meer), kosten van de Notaris, taksen en een advocaat. In Spanje is die advocaat echt noodzakelijk omdat de notaris veel minder opzoekverplichtingen heeft dan een Belgische Notaris.  Nagaan of er een hypotheek gevestigd is op het pand, of er schulden zijn bij de nutsmaatschappijen, is het pand  vergund enz zijn allemaal taken die een advocaat op zich neemt. Jaarlijks moet je rekenen op een bedrag van 2500 tot 3500 Euro wederkerende kosten. Dat gaat dan om onroerendgoed belasting, plaatselijke belastingen, gemeenschappelijke kosten, aangifte van de personenbelasting, verzekering, vaste kosten nutsvoorzieningen enz.

Waarom kopen Belgen ?

Op de eerste plaats komt nog altijd de zon, gevolgd door een zoektocht naar meer levenskwaliteit en vandaag meer dan ooit als investering en een manier om hun zuur verdiende centen veilig te stellen.

Bron: Azull

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden