Spaanse huizenprijzen: dalen of stijgen?

Afhankelijk van de bron lees je dat de prijzen in Spanje gemiddeld met 30 tot 50% gedaald zijn. Mensen vragen zich dan ook terecht af : gaan de prijzen nog dalen ? M.a.w. moeten we nu kopen of nog even wachten? Eén ding is zeker : het is altijd oppassen geblazen met “gemiddelden” .

Gemiddeld kan er een daling zijn van bijvoorbeeld 30 %, maar het is niet omdat de prijzen in bepaalde buitenwijken van Madrid dalen dat die van 1ste lijn huizen en appartementen in dezelfde verhouding dalen of niet kunnen stijgen. Woningprijzen worden nog altijd zeer sterk bepaald door de locatie waar ze zich bevinden en plaatselijke vraag en aanbod. Experts zoals Jones Lang Lasalle en Knight Frank zijn het in hun meest recente rapporten alvast eens dat we nu het scharnierpunt bereikt hebben. Dalende prijzen liggen stilaan achter ons. Ook La Caixa bank en Standard &Poors zijn van mening dat we vanaf half 2014 maar zeker in 2015 weer volop prijsstijgingen mogen verwacht.

Waarom mag je prijsstijgingen verwachten en waar ? We focussen vooral op de kustgebieden want dat blijft toch de plaats bij uitstek waar Belgen willen kopen. Voor de prijsstijgingen zijn er verschillende redenen. Eén daar van is dat de stock van kant en klaar woningen begint te dalen omdat de vraag terug aantrekt en omdat er nu al 3 jaar veel minder gebouwd wordt. Vooral in de kuststreken aan de Costa Blanca Zuid en Murcia zijn de projectontwikkelaars weer volop aan het bouwen. Banco Sabadell alleen al heeft vandaag terug 60 projecten onder constructies.

Een andere reden is dat de vraag naar moderne, strakke woningen en appartementen momenteel het aanbod overtreft en daar wordt gretig op ingepikt. 75% van de Belgen kiest vandaag voor een nieuwe, moderne en strakke woning. Hetzelfde geldt voor de Scandinaven, Nederlanders en Duitsers. Waarom nieuw ? De hoofdreden is toch wel dat de wetgeving qua duurzaamheid en kwaliteit de laatste jaren scherp is bijgesteld en dat vertaalt zich in meer compacte, zuinige, goed geïsoleerde woningen die wat betreft verbruik veel beter presteren dan de bestaande woningen die te koop worden aangeboden. Wat betreft stijl verkiezen de meeste Belgen villa´s en appartementen met grote terrassen, kamerbrede en hoge ramen voor een optimale lichtinval, open keukens en als het even kan een zuid-west oriëntatie. Als daar dan nog een  groot infinity zwembad in een exotische tuin bij hoort, al dan niet privaat, zijn de meeste klanten onmiddellijk verkocht. Traditionele Spaanse bouw is meestal met kleine,  gebogen ramen,  kleine terrassen en een zwembad volledig omringd met tegels of beton en op het noord-oosten gericht.  Historisch willen de Spanjaarden hun woning zo koel mogelijk houden door de zon en bijgevolg warmte inval maximaal te beperken.

Wat besteedt de gemiddelde Belg?

Aan de Costa Blanca ongeveer 150 000 tot 160 000 Euro kosten in. Aan Costa del Sol is dat gemiddeld 100 000 Euro meer dus 250 000 Euro. De kosten zijn in 2013 gemiddeld met 7% gestegen. Vandaag betaal je gemiddeld 14 % kosten. Dat is dan inclusief BTW (10% over gans Spanje) of transfertaks (variërend van regio tot regio 8% of meer), kosten van de Notaris, taksen en een advocaat. In Spanje is die advocaat echt noodzakelijk omdat de notaris veel minder opzoekverplichtingen heeft dan een Belgische Notaris.  Nagaan of er een hypotheek gevestigd is op het pand, of er schulden zijn bij de nutsmaatschappijen, is het pand  vergund enz zijn allemaal taken die een advocaat op zich neemt. Jaarlijks moet je rekenen op een bedrag van 2500 tot 3500 Euro wederkerende kosten. Dat gaat dan om onroerendgoed belasting, plaatselijke belastingen, gemeenschappelijke kosten, aangifte van de personenbelasting, verzekering, vaste kosten nutsvoorzieningen enz.

Waarom kopen Belgen ?

Op de eerste plaats komt nog altijd de zon, gevolgd door een zoektocht naar meer levenskwaliteit en vandaag meer dan ooit als investering en een manier om hun zuur verdiende centen veilig te stellen.

Bron: Azull

Gerelateerde berichten

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.