Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Minstens één tweede verblijf heel normaal voor meer dan miljoen Belgen

Sinds 2021 zijn kopers verplicht de aankoop van buitenlands vastgoed te melden bij de Belgische fiscus. Precies de reden dat we nu weten dat er naar schatting 1,19 miljoen landgenoten minstens één tweede verblijf bezit. Bovendien blijft, volgens een studie van BNP Parisbas Fortis dit aantal gestaag stijgen. 

 

Record aantal Belgen koopt tweede verblijf

Het tweede verblijf buitenland

Onderzoekers schatten dat het aantal Belgen dat in 2022 in het buitenland minstens één tweede verblijf heeft op 200.546 zit. In vergelijking met 2021 zou dit een stijging zijn van 30 procent. 

Een kleine 23.571 van hen bezaten in 2022 meerdere vakantieverblijven en woningen in het buitenland. Het jaar daarvoor kochten 9.024 Belgen een vakantieverblijf of woning in het buitenland. Dit komt neer op zo’n 25 per dag. 

Interessant om te weten is dat de gemiddelde aankoopprijs 288.592 euro bedroeg. Opvallend hierbij is dat de waarde aanzienlijk lager ligt. ‘De Tijd’ bericht dat uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën deze waarde zowat op 180.000 euro ligt.


Eigen gebruik versus verhuur

De meeste mensen met een tweede verblijf in eigen land schaffen deze aan met het doel om huuropbrengsten te genereren, aldus BNP Paribas Fortis. Dit is maar liefst 65 procent. Aan de kust ligt dat anders. Hier bevindt 7 procent van de aangekochte tweede verblijven zich aan de kust waarvan 60 procent bestemd is voor eigen gebruik.


Het tweede verblijf in eigen land

Maar liefst 985.000 Belgen bezitten een tweede verblijf (of meer) in eigen land. In 2022 werd voor de aanschaf hiervan gemiddeld 236.700 euro ontleend. Een stijging van 6,7 procent. Leuk weetje is dat meer dan negen op de tien hypothecaire leningen voor een tweede verblijf bestemd zijn voor een aankoop in België.


Welke landen zijn populair?

De kopers hebben een uitgesproken voorkeur voor Spanje: 42 procent van de aankopen gebeurt in dat land. Gevolgd door Frankrijk (32 procent) en het snel groeiende Italië (7 procent).

Wordt gekeken naar alle eigenaren met vastgoed in het buitenland, dan is Frankrijk het topland. In totaal zijn 81.291 Franse eigendommen in handen van Belgische belastingplichtigen, goed voor 27,9 procent van de buitenlandse eigendommen. 

Spanje staat op nummer twee, met 73.862 eigendommen (25,4 procent). Daarna volgen Italië (14,2 procent), Nederland (9,7 procent) en Portugal (3,8 procent).

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een NIE-nummer?

Waarom heb je het nodig en hoe vraag je het aan? Wat is het verschil met het NIF-nummer? Wij zetten het op een rij

Bekijk

Punten van aandacht bij het kopen van een vakantiehuis in Zweden

Overweeg je een huis in Zweden? Een aantal zaken waar je op moet letten zetten wij hier voor je op een rij

Bekijk

Een huis kopen in Spanje uit bankbeslag

In dit artikel gaan we verder in over hoe je te werk gaat als je een woning wilt kopen uit een Spaans bankbeslag

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden