Bezoek de beurs

28 - 29 januari 2023 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 4 - 5 maart 2023 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Mogelijke meerwaardebelasting bij verkoop van tweede verblijf

Door de stijgende vastgoedprijzen kunt u een mooie meerwaarde realiseren bij de eventuele verkoop van uw tweede verblijf. Hou wel rekening met de meerwaardebelasting op vastgoed.

Meerwaardebelasting op vastgoed
Binnen de personenbelasting bestaan er twee soorten meerwaardebelasting op onroerend goed:

1. Meerwaardebelasting op verkoop van bouwgrond
Verkoopt u een stuk bouwgrond? Dan moet u rekening houden met een mogelijke meerwaardebelasting binnen de acht jaar na de aankoop. Als de meerwaarde gerealiseerd wordt binen de eerste vijf jaar na de aankoop, moet u er 33% belastingen op betalen. Tussen het vijfde en achtste jaar bedraagt de meerwaardebelasting 16,5%. Verkoopt u de bouwgrond na acht jaar? Dan is de eventuele meerwaarde belastingvrij.

2. Meerwaardebelasting op verkoop van een pand
Verkoopt u een pand? Hier bedraagt de termijn voor de meerwaardebelasting vijf jaar. Vindt de verkoop plaats na vijf jaar, dan moet u geen meerwaardebelasting betalen. Het belastingtarief bij de meerwaarde op een pand bedraagt 16,5%, met uitzondering van de meerwaarde op uw eigen woning. Hierop moet u nooit belastingen betalen. De meerwaardebelasting geldt dus enkel bij de verkoop van een tweede woning of een opbrengsteigendom.

Hoeveel bedraagt de belastbare meerwaarde? Dit is niet zomaar het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs. Hierop maakt de fiscus nog een aantal correcties. Concreet betekent dit dat u slechts in uitzonderlijke gevallen meerwaardebelasting moet betalen, bijvoorbeeld wanneer u zeer snel uw tweede verblijf verkoopt met een aanzienlijke meerwaarde.

Meer informatie over een tweede verblijf en alles wat erbij komt kijken? Kom naar een van onze beurzen of neem contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Spanje: 5 tips

Droomt u van een appartement of huis in Spanje maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij zetten het voor u op een rijtje.  

Bekijk

Een tweede huis kopen in Italië: hier moet u rekening mee houden

Droomt u zoals velen van een tweede huis in Italië? We zetten enkele zaken op een rijtje waarmee u rekening moet houden. Misschien bent u binnenkort wel de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in La Bella Italia!  

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Mallorca, Ibiza of Tenerife

De Spaanse eilanden zijn veel meer dan zon en zee. U kunt er ook genieten van ongerepte natuur en een rijke cultuur. Een ideale vakantiebestemming het hele jaar door! Zou het niet heerlijk zijn om uw eigen vakantiewoning te hebben in Mallorca, Ibiza of Tenerife?  

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: met of zonder makelaar?

Sommige Franse huiseigenaars bieden rechtstreeks een vakantiewoning te koop aan, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit wordt ‘particulier à particulier’ genoemd. Aangezien er geen makelaar moet betaald worden, kan dit een lagere vraagprijs met zich meebrengen. Laat u niet misleiden: soms zijn de huizen te duur of hebben ze verborgen gebreken.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden