Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Mogelijke meerwaardebelasting bij verkoop van tweede verblijf

Door de stijgende vastgoedprijzen kunt u een mooie meerwaarde realiseren bij de eventuele verkoop van uw tweede verblijf. Hou wel rekening met de meerwaardebelasting op vastgoed.

Meerwaardebelasting op vastgoed
Binnen de personenbelasting bestaan er twee soorten meerwaardebelasting op onroerend goed:

1. Meerwaardebelasting op verkoop van bouwgrond
Verkoopt u een stuk bouwgrond? Dan moet u rekening houden met een mogelijke meerwaardebelasting binnen de acht jaar na de aankoop. Als de meerwaarde gerealiseerd wordt binen de eerste vijf jaar na de aankoop, moet u er 33% belastingen op betalen. Tussen het vijfde en achtste jaar bedraagt de meerwaardebelasting 16,5%. Verkoopt u de bouwgrond na acht jaar? Dan is de eventuele meerwaarde belastingvrij.

2. Meerwaardebelasting op verkoop van een pand
Verkoopt u een pand? Hier bedraagt de termijn voor de meerwaardebelasting vijf jaar. Vindt de verkoop plaats na vijf jaar, dan moet u geen meerwaardebelasting betalen. Het belastingtarief bij de meerwaarde op een pand bedraagt 16,5%, met uitzondering van de meerwaarde op uw eigen woning. Hierop moet u nooit belastingen betalen. De meerwaardebelasting geldt dus enkel bij de verkoop van een tweede woning of een opbrengsteigendom.

Hoeveel bedraagt de belastbare meerwaarde? Dit is niet zomaar het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs. Hierop maakt de fiscus nog een aantal correcties. Concreet betekent dit dat u slechts in uitzonderlijke gevallen meerwaardebelasting moet betalen, bijvoorbeeld wanneer u zeer snel uw tweede verblijf verkoopt met een aanzienlijke meerwaarde.

Meer informatie over een tweede verblijf en alles wat erbij komt kijken? Kom naar een van onze beurzen of neem contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Houd rekening met bijkomende kosten

Wil je een tweede verblijf kopen in Spanje? Vergeet de kosten koper niet! De meest voorkomende bijkomende kosten lees je hier:

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Alle belangrijke documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees er hier meer over

Bekijk

Vakantiehuis kopen in Duitsland: alles over belastingzaken

Denk je aan het kopen van een huis in Duitsland? Dan wil je alles weten over belastingzaken. Lees hier meer

Bekijk

Aangeven Spaanse woning voor belasting in België

Wanneer je een Spaanse woning bezit of deels bezit, is het van belang om het aangeven van je Spaanse verblijf niet te vergeten. Waar moet je allemaal aan denken bij de belastingaangifte in België en hoe werkt dit juist? In onderstaand artikel lees je hier meer over.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden