Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Mogelijke meerwaardebelasting bij verkoop van tweede verblijf

Door de stijgende vastgoedprijzen kunt u een mooie meerwaarde realiseren bij de eventuele verkoop van uw tweede verblijf. Hou wel rekening met de meerwaardebelasting op vastgoed!

Meerwaardebelasting op vastgoed

Binnen de personenbelasting bestaan er twee soorten meerwaardebelasting op onroerend goed:

1. Meerwaardebelasting op verkoop van bouwgrond
Verkoopt u een stuk bouwgrond? Dan moet u rekening houden met een mogelijke meerwaardebelasting binnen de acht jaar na de aankoop. Als de meerwaarde gerealiseerd wordt binnen de eerste vijf jaar na de aankoop, moet u er 33% belastingen op betalen. Tussen het vijfde en achtste jaar bedraagt de meerwaardebelasting 16,5%. Verkoopt u de bouwgrond na acht jaar? Dan is de eventuele meerwaarde belastingvrij.

2. Meerwaardebelasting op verkoop van een pand
Verkoopt u een pand? Hier bedraagt de termijn voor de meerwaardebelasting vijf jaar. Vindt de verkoop plaats na vijf jaar, dan moet u geen meerwaardebelasting betalen. Het belastingtarief bij de meerwaarde op een pand bedraagt 16,5%, met uitzondering van de meerwaarde op uw eigen woning. Hierop moet u nooit belastingen betalen. De meerwaardebelasting geldt dus enkel bij de verkoop van een tweede woning of een opbrengsteigendom.

Hoeveel bedraagt de belastbare meerwaarde? Dit is niet zomaar het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs. Hierop maakt de fiscus nog een aantal correcties. Concreet betekent dit dat u slechts in uitzonderlijke gevallen meerwaardebelasting moet betalen, bijvoorbeeld wanneer u zeer snel uw tweede verblijf verkoopt met een aanzienlijke meerwaarde.

 

meerwaardebelasting-bij-verkoop-tweede-verblijf Mogelijke meerwaardebelasting bij verkoop van tweede verblijf

Meer informatie over een tweede verblijf en alles wat erbij komt kijken? Kom naar een van onze beurzen of neem contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden