Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Mogelijke meerwaardebelasting bij verkoop van tweede verblijf

Door de stijgende vastgoedprijzen kunt u een mooie meerwaarde realiseren bij de eventuele verkoop van uw tweede verblijf. Hou wel rekening met de meerwaardebelasting op vastgoed!

Meerwaardebelasting op vastgoed

Binnen de personenbelasting bestaan er twee soorten meerwaardebelasting op onroerend goed:

1. Meerwaardebelasting op verkoop van bouwgrond
Verkoopt u een stuk bouwgrond? Dan moet u rekening houden met een mogelijke meerwaardebelasting binnen de acht jaar na de aankoop. Als de meerwaarde gerealiseerd wordt binnen de eerste vijf jaar na de aankoop, moet u er 33% belastingen op betalen. Tussen het vijfde en achtste jaar bedraagt de meerwaardebelasting 16,5%. Verkoopt u de bouwgrond na acht jaar? Dan is de eventuele meerwaarde belastingvrij.

2. Meerwaardebelasting op verkoop van een pand
Verkoopt u een pand? Hier bedraagt de termijn voor de meerwaardebelasting vijf jaar. Vindt de verkoop plaats na vijf jaar, dan moet u geen meerwaardebelasting betalen. Het belastingtarief bij de meerwaarde op een pand bedraagt 16,5%, met uitzondering van de meerwaarde op uw eigen woning. Hierop moet u nooit belastingen betalen. De meerwaardebelasting geldt dus enkel bij de verkoop van een tweede woning of een opbrengsteigendom.

Hoeveel bedraagt de belastbare meerwaarde? Dit is niet zomaar het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs. Hierop maakt de fiscus nog een aantal correcties. Concreet betekent dit dat u slechts in uitzonderlijke gevallen meerwaardebelasting moet betalen, bijvoorbeeld wanneer u zeer snel uw tweede verblijf verkoopt met een aanzienlijke meerwaarde.

 

meerwaardebelasting-bij-verkoop-tweede-verblijf Mogelijke meerwaardebelasting bij verkoop van tweede verblijf

Meer informatie over een tweede verblijf en alles wat erbij komt kijken? Kom naar een van onze beurzen of neem contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Emigreren naar Spanje en Belgisch pensioen blijven ontvangen

Wat gebeurt er met je Belgische pensioen onder de Spaanse zon? Lees er hier meer over

Bekijk

Aankoopproces Spanje en België – de verschillen

Ontdek onder andere de gelijkenissen, verschillen en taken van een Spaanse notaris en advocaat vs. België

Bekijk

Verhuren tweede woning in Spanje: belastingen en regels

Wat komt er kijken bij de verhuur in Spanje? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij

Bekijk

Erfbelasting in Spanje: wat kan ik verwachten?

Erf je als inwoner van België een huis in Spanje dan zijn er diverse aspecten om rekening mee te houden. Lees er hier meer over

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden