Bezoek de beurs

15 - 16 oktober 2022 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Lenen voor een tweede verblijf in het buitenland

Een lening aangaan voor een tweede verblijf in het buitenland levert verschillende voordelen op. U kunt vermogensbelasting vermijden, uw successieplanning optimaliseren en er is een fiscaal voordeel als gevolg van de intrestaftrek. We zetten de voordelen op een rijtje!

Bulletkrediet voor buitenlands tweede verblijf

Als u bij een Belgische bank een lening wil aangaan voor een tweede verblijf in het buitenland, kunt u dit pand enkel in uitzonderlijke gevallen als onderpand geven. De bank vraagt een hypotheek op Belgisch vastgoed of neemt een beleggingsportefeuille als waarborg. Op vlak van kredietformule wordt voor een tweede verblijf in het buitenland vaak gekozen voor een bulletkrediet. Hiermee wordt tijdens de looptijd geen kapitaal afgelost maar enkel intrest betaald. Zo blijft het openstaande kredietbedrag gelijk tijdens de hele looptijd. Het wordt dan in één keer afgelost op de vervaldag, wat bepaalde voordelen oplevert.

Voordeel 1: vermogensbelasting

België
Vermogensbelasting bestaat niet in België maar wel in veel andere landen. Ze bedraagt doorgaans ongeveer 1% van de waarde van het onroerend goed. U mag een openstaande lening aftrekken van de waarde van het vastgoed. Zo betaalt u minder vermogensbelasting dankzij uw lening.

Nederland
Nederland kent geen vermogensbelasting an sich maar wel een inkomstenbelasting onder de vorm van een vermogensbelasting. Dit is een heffing op spaar- en beleggingsinkomsten. De fiscus gaat ervan uit dat u als belastingplichtige een forfaitait rendement behaalt op het totaal van uw bezittingen. Daarop wordt u belast. Als u een tweede verblijf bezit, moet u daar dus ook belastingen op betalen. Met een lening kunt u dit vermijden.

Frankrijk
In Frankrijk moeten niet-inwoners met een tweede verblijf de impôt sur la fortune immobilière (IFI) betalen. Dit geldt enkel als het vastgoed (na aftrek van de schulden voor de aankoop of renovatie) meer dan 1,3 miljoen euro waard is.

Spanje
De Spaanse impuesto sobre patrimonio wordt berekend op de nettowaarde van het vastgoed (d.w.z. na aftrek van openstaande leningen) volgens tarieven die stijgen met de waarde (van 0,2 tot 2,5 %). Doorgaans is er een vrijstelling van 700.000 euro, maar die kan variëren volgens regio.

Voordeel 2: successieplanning

Als u een tweede verblijf aankoopt in het buitenland, neemt u dit best op in uw successieplanning. Wanneer u komt te overlijden, moeten er Belgische successierechten betaald worden op uw wereldwijde vermogen, dus ook op een buitenlands tweede verblijf. Om het bedrag te bepalen, wordt de openstaande schuld afgetrokken van de waarde van het vastgoed. Het is dus interessant om een lening aan te gaan om latere Belgische successierechten te vermijden.

Het verschilt van land tot land of er ook buitenlandse successierechten moeten betaald worden. Spanje en Frankrijk heffen successierechten op vastgoed. Ook zij hanteren de regel dat een lening kan afgetrokken worden van de waarde van het vastgoed.

De tarieven en verminderingen variëren per land. In Spanje zijn er ook nog eens verschillen volgens regio, en Frankrijk hanteert uitgebreide vrijstellingen.

Voordeel 3: intrestaftrek

Een buitenlands tweede verblijf moet u jaarlijks aangeven in uw Belgische belastingaangifte, ook als u het altijd zelf gebruikt en niet verhuurt. De intresten die u betaalt op een eventuele lening kunnen het belastbare inkomen naar omlaag halen of volledig neutraliseren. Of en hoeveel belastingvoordeel u hieruit kunt halen, hangt af van het feit of u nog een lening lopen hebt voor uw huidige woning en wanneer u die hebt afgesloten. Deze lening moet bovendien aan bepaalde voorwaarden voldoen: ze moet minstens 10 jaar lopen en gewaarborgd zijn met een hypothecaire inschrijving. Dit belastingvoordeel geldt enkel voor woningen binnen de Europese Economische Ruimte (i.e. de 27 EU-lidstaten, Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein). Het maximumvoordeel bedraagt 30% van 2.390 euro (dus 717 euro).

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Spanje: 5 tips

Droomt u van een appartement of huis in Spanje maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij zetten het voor u op een rijtje.  

Bekijk

Een tweede huis kopen in Italië: hier moet u rekening mee houden

Droomt u zoals velen van een tweede huis in Italië? We zetten enkele zaken op een rijtje waarmee u rekening moet houden. Misschien bent u binnenkort wel de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in La Bella Italia!  

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Mallorca, Ibiza of Tenerife

De Spaanse eilanden zijn veel meer dan zon en zee. U kunt er ook genieten van ongerepte natuur en een rijke cultuur. Een ideale vakantiebestemming het hele jaar door! Zou het niet heerlijk zijn om uw eigen vakantiewoning te hebben in Mallorca, Ibiza of Tenerife?  

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: met of zonder makelaar?

Sommige Franse huiseigenaars bieden rechtstreeks een vakantiewoning te koop aan, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit wordt ‘particulier à particulier’ genoemd. Aangezien er geen makelaar moet betaald worden, kan dit een lagere vraagprijs met zich meebrengen. Laat u niet misleiden: soms zijn de huizen te duur of hebben ze verborgen gebreken.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden