Bezoek de beurs

15 - 16 oktober 2022 | Flanders Expo Gent | 11:00 – 18:00 uur

Lenen voor een tweede verblijf in het buitenland

Een lening aangaan voor een tweede verblijf in het buitenland levert verschillende voordelen op. U kunt vermogensbelasting vermijden, uw successieplanning optimaliseren en er is een fiscaal voordeel als gevolg van de intrestaftrek. We zetten de voordelen op een rijtje!

Bulletkrediet voor buitenlands tweede verblijf

Als u bij een Belgische bank een lening wil aangaan voor een tweede verblijf in het buitenland, kunt u dit pand enkel in uitzonderlijke gevallen als onderpand geven. De bank vraagt een hypotheek op Belgisch vastgoed of neemt een beleggingsportefeuille als waarborg. Op vlak van kredietformule wordt voor een tweede verblijf in het buitenland vaak gekozen voor een bulletkrediet. Hiermee wordt tijdens de looptijd geen kapitaal afgelost maar enkel intrest betaald. Zo blijft het openstaande kredietbedrag gelijk tijdens de hele looptijd. Het wordt dan in één keer afgelost op de vervaldag, wat bepaalde voordelen oplevert.

Voordeel 1: vermogensbelasting

België
Vermogensbelasting bestaat niet in België maar wel in veel andere landen. Ze bedraagt doorgaans ongeveer 1% van de waarde van het onroerend goed. U mag een openstaande lening aftrekken van de waarde van het vastgoed. Zo betaalt u minder vermogensbelasting dankzij uw lening.

Nederland
Nederland kent geen vermogensbelasting an sich maar wel een inkomstenbelasting onder de vorm van een vermogensbelasting. Dit is een heffing op spaar- en beleggingsinkomsten. De fiscus gaat ervan uit dat u als belastingplichtige een forfaitait rendement behaalt op het totaal van uw bezittingen. Daarop wordt u belast. Als u een tweede verblijf bezit, moet u daar dus ook belastingen op betalen. Met een lening kunt u dit vermijden.

Frankrijk
In Frankrijk moeten niet-inwoners met een tweede verblijf de impôt sur la fortune immobilière (IFI) betalen. Dit geldt enkel als het vastgoed (na aftrek van de schulden voor de aankoop of renovatie) meer dan 1,3 miljoen euro waard is.

Spanje
De Spaanse impuesto sobre patrimonio wordt berekend op de nettowaarde van het vastgoed (d.w.z. na aftrek van openstaande leningen) volgens tarieven die stijgen met de waarde (van 0,2 tot 2,5 %). Doorgaans is er een vrijstelling van 700.000 euro, maar die kan variëren volgens regio.

Voordeel 2: successieplanning

Als u een tweede verblijf aankoopt in het buitenland, neemt u dit best op in uw successieplanning. Wanneer u komt te overlijden, moeten er Belgische successierechten betaald worden op uw wereldwijde vermogen, dus ook op een buitenlands tweede verblijf. Om het bedrag te bepalen, wordt de openstaande schuld afgetrokken van de waarde van het vastgoed. Het is dus interessant om een lening aan te gaan om latere Belgische successierechten te vermijden.

Het verschilt van land tot land of er ook buitenlandse successierechten moeten betaald worden. Spanje en Frankrijk heffen successierechten op vastgoed. Ook zij hanteren de regel dat een lening kan afgetrokken worden van de waarde van het vastgoed.

De tarieven en verminderingen variëren per land. In Spanje zijn er ook nog eens verschillen volgens regio, en Frankrijk hanteert uitgebreide vrijstellingen.

Voordeel 3: intrestaftrek

Een buitenlands tweede verblijf moet u jaarlijks aangeven in uw Belgische belastingaangifte, ook als u het altijd zelf gebruikt en niet verhuurt. De intresten die u betaalt op een eventuele lening kunnen het belastbare inkomen naar omlaag halen of volledig neutraliseren. Of en hoeveel belastingvoordeel u hieruit kunt halen, hangt af van het feit of u nog een lening lopen hebt voor uw huidige woning en wanneer u die hebt afgesloten. Deze lening moet bovendien aan bepaalde voorwaarden voldoen: ze moet minstens 10 jaar lopen en gewaarborgd zijn met een hypothecaire inschrijving. Dit belastingvoordeel geldt enkel voor woningen binnen de Europese Economische Ruimte (i.e. de 27 EU-lidstaten, Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein). Het maximumvoordeel bedraagt 30% van 2.390 euro (dus 717 euro).

Gerelateerde berichten

Bekijk

Hoe financier je een tweede verblijf?

Elk jaar koopt gemiddeld één Belg op vijf een tweede verblijf. Overweeg je ook om je geld te investeren in vastgoed? Dan kan het interessanter zijn om een hypothecaire lening af te sluiten in plaats van de woning te financieren met spaargeld of beleggingen.  

Bekijk

Vakantiewoning: de ideale manier om rendement te halen?

De laatste jaren is er steeds meer interesse voor een tweede woning, vooral bij mensen tussen 35 en 65 jaar. Ze kiezen niet enkel meer voor landen met een aangenaam klimaat en veel zon zoals de toppers Spanje, Frankrijk en Italië.

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Bekijk

Gambia: onbekend maakt onbemind

Op het moment dat je besloten hebt te investeren in een tweede huis, denk je niet snel aan Gambia. Ook op de Second Home beurs hoor ik vaak; ‘oei, dat is ver weg!’. Vaak bedoelen bezoekers dan nog niet eens letterlijk ver weg, maar ‘ver van mijn bed’. Vaak zien mensen Afrika als een land, terwijl het werelddeel groter is dan Amerika, Europa, India, China en Japan bij elkaar. Bij velen trekt het avontuur wel, maar zij laten zich verhinderen door vooroordelen en ongegronde angst.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden