Bezoek de beurs

9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een huis verhuren in Spanje

verhuurinformatie

Verhuur in Spanje

Wilt u uw (vakantie)huis in Spanje verhuren dan wordt er onderscheid gemaakt tussen huurcontracten voor permanente bewoning en huurcontracten voor vakantieverhuur. Als de huurder geen andere woon- en verblijfplaats elders heeft, dan valt het huurcontract al gauw onder de Spaanse huurwetgeving met alle beschermende maatregelen voor de huurder. Het is voor u als verhuurder/eigenaar dan zeer moeilijk om de huurder nog uit uw huis te krijgen.

Als duidelijk is dat de huurder een toerist is, voor een korte termijn huurt en elders een vaste woon- en verblijfplaats heeft, dan valt u onder de toeristische huurwetgeving. In zo’n situatie valt het huurcontract niet onder de (nieuwe) Spaanse huurwetgeving. De meeste buitenlandse eigenaren van een huis in Spanje zullen kiezen voor korte termijn / toeristische verhuur, omdat dit verhoudingsgewijs het meeste oplevert en de eigenaar zelf ook nog gebruik kan maken van zijn eigen woning in Spanje.

Toeristische verhuur wordt strenger

Naar aanleiding van het publieke debat over de impact van online services zoals Airbnb en HomeAway op stadskernen en op de prijs van huisvesting voor de “gewone” man in Spanje, treden lokale overheden steeds strenger op tegen het ongebreideld opkopen van appartementen voor toeristische verhuur. Enerzijds om de lokale woningmarkt en anderzijds om de hotelbranche te beschermen. Wilt u uw huis/appartement legaal verhuren dan heeft u tegenwoordig een licentie nodig van de gemeente, waarin uw woning/appartement is gelegen.

Bovendien is er in de nieuwe Spaanse huurwet een regel opgenomen, dat eigenaren in een appartementencomplex  (condominium) beperkingen mogen opleggen aan het gebruik van eenheden ten behoeve van vakantieverhuur via websites zoals Airbnb en HomeAway.

Kortom, als u er zonder meer vanuit gaat uw huis/appartement te kunnen verhuren om uit de kosten te komen en/of extra winst te maken, dan is dat tegenwoordig lang niet zeker meer. Als verhuur noodzakelijk is om uit de kosten van de aankoop/bezit van een huis in Spanje te komen, informeer dan voorafgaand aan de aankoop of de gemeente voor uw huis/appartement een toeristische verhuurlicentie zal afgeven en of de andere eigenaren in het appartementencomplex (condominium) akkoord gaan met toeristische verhuur van uw eigendom.

 


 

Meer juridische, fiscale, financiële en praktische informatie over wonen en onroerend goed m.b.t. een tweede huis in Spanje leest u in het handboek:

wonen kopen spanje

Wonen en kopen in Spanje
Auteur: P.L. Gillissen / Uitgeverij Guide Lines
Aantal pagina’s:  330
ISBN: 978-94-92895-03-5

www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-27525035/spanje/wonen-en-kopen-in-spanje

Met de kortingscode SHB kunnen bezoekers van de Second Home Website het handboek met 25% korting bestellen.

Bestel dit boek