Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een huis financieren in Spanje

Informatie over financieren

Financieren van een huis in Spanje

Er bestaan voor Spaans onroerend goed mogelijkheden om een hypotheek te verkrijgen bij zowel Spaanse als een aantal Belgische banken.

Hypotheekvorm
De meest afgesloten hypotheekvorm bij een Spaanse bank is een annuïteitenhypotheek.

Maximale hypotheekverstrekking
Het belangrijkste afsluitcriterium blijft de waarde van het Spaanse onroerend goed (taxatiewaarde). De taxatiewaarde kan erg variëren; meestal is de locatie en het aantal bebouwde vierkante meters bepalend voor de taxatiewaarde. In de meeste gevallen zal de bank zelf een taxateur aanwijzen. Het heeft dus geen zin om zelf een taxatierappport op te laten maken door een taxateur

Welke waarden spelen een rol bij het financieringsproces ?

 Er zijn drie waarden waarmee men bij de financiering van Spaans onroerend goed rekening dient te houden, die ieder met een eigen functie wel met elkaar verbonden zijn: 

  • Taxatiewaarde (door onafhankelijk taxateur)
  • Koopprijs
  • Escritura waarde (kadastrale waarde)

Maximale hypothecaire financiering

De mogelijkheid bestaat om de woning tot 80% van de taxatiewaarde of stichtingskosten (bij nieuwbouw) te financieren. In de meeste gevallen gaat de bank uit van de laagste waarde van bovengenoemde waarden. Voor een huis dat als vaste woon- en verblijfplaats (vivienda habitual) wordt gebruikt zal de bank eerder bereid zijn een hogere hypotheek te verstrekken dan voor een tweede woning (segunda residencia).

Voor tweede huizen ligt de maximale hypotheekverstrekking vaak onder de 80%. Bij tweede huizen moet u rekening houden met een maximale hypotheek tussen de 60% en 70% van de laagste waarde (koopsom of taxatiewaarde). In uitzonderlijke gevallen kan, afhankelijk van uw inkomenspositie, een hoger percentage gefinancierd worden.

Reden dat Spaanse banken geen 100% financiering aanbieden aan niet-ingezetenen is, dat Spaanse banken geen grip op inkomen, vermogen, schulden van een klant buiten Spanje hebben.

Een huis kopen in Spanje met eigen geld

Omdat een maximale hypotheek voor buitenlanders nauwelijks mogelijk is, betekent dit dat u relatief veel eigen geld moet inbrengen. Geld dat u misschien had willen besteden aan een verbouwing of renovatie. Het komt er in de meeste gevallen dus op neer dat u tussen de 20% en 40% eigen geld moet meenemen om de aankoopsom te financieren. 

Maximale looptijd hypotheek
De looptijd van een hypotheek in Spanje kan maximaal 40 jaar zijn, maar dit is sterk afhankelijk van uw leeftijd en de leeftijd van uw partner. De meeste Spaanse banken hanteren een eindleeftijd van 75 jaar, dit betekent dat de hypotheek afgelost moet zijn op 75 jarige leeftijd.

 


 

Met dank aan: Albertjan Massier  www.hypotheekenbuitenland.nl

 

informatie-huis-financieren-spanjeFinanciering van een huis in Spanje
Wilt u meer weten over de financiering van een huis in Spanje ?

Lees het complete dossier: Financiering van een huis in Spanje

ISBN:  978-94-92895-06-6

Met de kortingscode SHB kun je het handboek met 25% korting bestellen

 

Bestel dit boek