Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Spanje? Zo ga je te werk

Na enkele moeilijke jaren, zitten de vastgoedprijzen in Spanje terug in de lift. Wie overweegt om een tweede verblijf in Spanje aan te kopen kan dus maar beter goed voorbereid zijn. De volgende 5 tips zouden de aanschaf van een woning in Spanje alvast moeten vergemakkelijk

1. Bepaal op voorhand je budget (en reken 15% extra)

Om het juiste pand te vinden is het belangrijk om op voorhand een bepaald budget voor ogen te houden. Afhankelijk van de regio waarin je koopt is het belangrijk een marge van 15 procent in te bouwen voor het betalen van BTW, notaris, registratie en taksen.

2. Neem een advocaat onder de arm

Zonder lokale advocaat ga je bepaalde zaken over het hoofd zien of met bepaalde voorschriften niet in orde zijn. Een advocaat kan bovendien met de nodige volmachten in jouw naam optreden en ervoor zorgen dat je bankrekening geopend is. Ook na aankoop kan hij nog van pas komen, bijvoorbeeld om de wilsbeschikking over je vastgoed in orde te brengen.

3. Met of zonder hypotheek?

Nu de prijzen van vastgoed terug in stijgende lijn zitten en het vertrouwen in de Spaanse economie en bankensector toeneemt, is het aangaan van een hypothecaire lening zeker een optie. De meeste banken zijn bereid om tot 70 procent van het totale project in hypotheek te nemen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het echter aangewezen zijn om ook een keertje prijs te vragen bij je eigen bank in België, waar de leningen momenteel voordeliger zijn.

4. Check de lokale huurwetgeving

Als je van plan bent om de woning in Spanje te verhuren, dan is de locatie van je tweede verblijf niet onbelangrijk. Een pand dichtbij de kust of in de buurt van winkels en restaurants zal vaak makkelijker verhuurd worden dan eentje in het binnenland en ver van alle vertier. Maar hou ook rekening met de lokale wetgeving rond huur en verhuur wanneer je je pand uitkiest. Sommige regio's houden er namelijk strenge wetten en regels op na wanneer het aankomt op verhuur aan toeristen.

5. Onderhandel over de prijs (maar overdrijf niet)

Nu de Spaanse vastgoedmarkt herleeft, sta je als koper in een iets minder sterke positie dan pakweg een aantal jaren terug. Maar dit betekent niet dat je geen korting kunt bedingen op de aankoopprijs. Vooral bij reeds bestaande woningen of appartementen kan er nog afgepingeld worden. Wanneer het gaat om nieuwbouw zijn het vastgestelde prijzen en zijn en geen kortingen mogelijk, temeer daar de vraag het aanbod momenteel overstijgt. Maak dus op voorhand een goede afweging van hoever je wil gaan in je onderhandelingen.

Bron: Knack en HIP Estates

Een huis kopen in Spanje, bekijk het aanbod!

Wil je een huis kopen in Spanje, bekijk dan zeker even online het woningaanbod. Ook als je opzoek bent naar een specifieke regio in Spanje is er voldoende aanbod. Zoek je een woning Costa Blanca, Costa del Sol of Costa Calida dan kun je zeker slagen.  

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning kopen aan de Costa Brava

Wat zijn de populaire plaatsen aan de Costa Brava? En hoe zit het met prijsverschillen? Dit en meer lees je hier

Bekijk

Emigreren naar Spanje en Belgisch pensioen blijven ontvangen

Wat gebeurt er met je Belgische pensioen onder de Spaanse zon? Lees er hier meer over

Bekijk

Aankoopproces Spanje en België – de verschillen

Ontdek onder andere de gelijkenissen, verschillen en taken van een Spaanse notaris en advocaat vs. België

Bekijk

Verhuren tweede woning in Spanje: belastingen en regels

Wat komt er kijken bij de verhuur in Spanje? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden