Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Frankrijk: Welke belasting moet ik betalen?

Met welke belastingen krijg ik te maken als ik een vakantiewoning in Frankrijk koop? Wie een vakantiewoning koopt in Frankrijk, moet rekening houden met verschillende belastingen. We zetten ze voor je op een rijtje zo weet je waar je aan toe bent als je een recreatiewoning koopt

Kosten voor de koper

Als je een tweede huis in Frankrijk koopt, betaalt u een belasting van 5,7 procent van de aankoopprijs. Dit bedrag maakt deel uit van de gemiddeld 7,7 procent kosten voor de koper (‘frais de notaire’ of ‘frais de l’acte de vente’) die in Frankrijk gelden. Nieuwe woningen die met BTW belast zijn, zijn een uitzondering op deze kosten. Voor woningen boven 750.000 euro geldt een lager tarief.

Taxe foncière

Als eigenaar betaal je de taxe foncière, een grondbelasting. Het bedrag van deze belasting kan sterk verschillen per gemeente. De makelaar of verkoper is verplicht om het bedrag op te geven wanneer het huis te koop gezet wordt.

Taxe d’habitation

De taxe d’habitation is een ingezetenenbelasting die je betaalt als bewoner. Het bedrag is gebaseerd op de huurwaarde en de bewoonbare oppervlakte. Ook hier zijn er grote verschillen tussen de gemeentes. Als je de woning verhuurt voor een langere periode, betaalt de huurder deze belasting.

Vermogensbelasting

Je bent verplicht om uw tweede huis in Frankrijk aan te geven bij de Belgische of Nederlandse belastingdienst. Door het dubbelbelastingverdrag met Frankrijk moet je echter enkel belastingen betalen in het land waar het vastgoed gelegen is.

 

welke belastingen betalen vakantiewoning kopen frankrijk

Belasting op huurinkomsten

Verhuurt je de uw Franse vakantiewoning? Dan moet je belastingen betalen op de huurinkomsten. Dit gebeurt in Frankrijk, niet in België of Nederland. Aangifte doet je bij het speciale belastingkantoor voor buitenlanders SIPNR (Service des Impôts des Particuliers Non-Résidents). Belangrijk om te weten: je moet dit zelf melden bij de belastingdienst. Wacht niet tot men je contacteert, het kan een boete opleveren.

Winstbelasting

Gaat je het tweede huis in Frankrijk verkopen? Dan moet je de taxe sur la plus-value of winstbelasting betalen. Als de woning niet in waarde gestegen is, is er geen winst en betaal je dus geen belasting. In andere gevallen bedraagt hetze 27,6 procent van de waardestijging na aftrek van aantoonbare verbeteringskosten. Dit tarief geldt als de woning binnen de vijf jaar na de aankoop wordt verkocht. Tussen het vijfde en dertigste jaar gaat de belasting langzaam naar beneden. Als je de woning na dertig jaar verkoopt, betaal je geen belasting meer.

Een vakantiehuis in La Douce France kopen?

Wil je een huis kopen in Frankrijk? Kom dan zeker langs op onze beurzen of bekijk het aanbod op deze website.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden