Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Boeteschalen niet-aangifte (buitenlandse) onroerende goederen

Op 12 oktober 2023 werd het koninklijk besluit gepubliceerd dat de schalen en de toepassingsmodaliteiten vaststelt van de administratieve boeten die zullen worden opgelegd aan de belastingplichtigen die hun onroerende goederen niet spontaan aangeven. Deze boeteschalen gelden ook voor buitenlandse onroerende goederen.

Aangifteplicht

Elke eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder of vruchtgebruiker moet aangifte doen van volgende gebeurtenissen:

  • De (eerste) ingebruikneming;
  • De voltooiing van wijzigingswerken;
  • Wijzigingen van ongebouwde onroerende goederen;

De ingebruikstelling van nieuw of bijkomend materieel of outillage.
De gebeurtenissen moeten zowel voor de Belgische als voor de buitenlandse onroerende goederen worden aangegeven bij de administratie van de patrimoniumdocumentatie. Voor zowel de Belgische als de buitenlandse onroerende goederen geldt hiervoor een termijn van 30 dagen.

De verwerving of vervreemding van een buitenlands onroerend goed moet binnen de vier maanden worden gemeld bij de administratie. Gaat het echter over de verwerving van een nieuw opgericht of herbouwd onroerend goed dat nog niet in gebruik werd genomen of werd verhuurd, dan heeft men 30 dagen de tijd vanaf de ingebruikneming of verhuring.

Niet-inwoners die rijksinwoner van België worden dienen hun buitenlandse onroerende goederen binnen de 30 dagen aan te geven, te rekenen van de eerste dag van het belastbaar tijdperk.

Boeteschalen niet-aangifte (buitenlandse) onroerende goederen

Boeteschalen niet-aangifte of laattijdige aangifte

Als de niet-aangifte of laattijdige aangifte is te wijten aan feiten onafhankelijk van de wil van de belastingplichtige, dan bedraagt de boete nul euro.

Bij de niet-aangifte of laattijdige aangifte van de (eerste) ingebruikneming, de voltooiing van wijzigingswerken of de wijzigingen van ongebouwde onroerende goederen gelden volgende boeteschalen, dit geldt voor zowel de Belgische als de buitenlandse onroerende goederen:

  • 1.000 EUR bij een KI van minder dan 745 EUR;
  • 2.000 EUR bij een KI Vanaf 745 EUR en minder dan 2.500 EUR;
  • 3.000 EUR bij ene KI Van 2.500 EUR of meer

Deze boeteschalen gelden eveneens voor de niet-aangifte of laattijdige aangifte van de verwerving of vervreemding van buitenlandse onroerende goederen. Aangezien er een specifieke berekeningswijze werd toegekend voor de KI’s van buitenlandse onroerende goederen, liggen deze beduidend hoger dan de KI’s van de Belgische onroerende goederen. Hierdoor zullen de belastingplichtigen met vastgoed in het buitenland sneller in de hoogste boeteschaal vallen.

Bij niet-aangifte of laattijdige aangifte van de ingebruikstelling van nieuw of toegevoegd materieel of outillage gelden volgende boeteschalen:

  • Geen boete bij een KI van minder dan 159 EUR;
  • 1.000 EUR boete bij een KI vanaf 159 EUR en minder dan 745 EUR;
  • 2.000 EUR boete bij een KI vanaf 745 EUR en minder dan 2.500 EUR;
  • 3.000 EUR boete bij een KI van 2.500 EUR of meer.

 

Bron: Vandelanotte 
 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden