Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Aandachtspunten bij een huis kopen in Spanje

Heerlijk zo’n tweede verblijf onder de zon. En jij bent niet de enige die daar zo over denkt! Het ziet er zelfs naar uit dat er dit jaar nog nooit zoveel Belgen een verblijf in Spanje gaan kopen als dit jaar.

Niet alleen de Belgen die hun Spaanse droom een jaar uitstelden door de coronacrisis hebben die nu waargemaakt. Maarliefst 3.485 landgenoten schaften in het jaar 2022 een huis in Spanje aan. Het is en blijft geliefd, een plek onder de zon.

Overweeg jij dit ook? Houd dan rekening met de volgende aandachtspunten.

Goedkoper leven

Het klopt dat het leven in Spanje over het algemeen goedkoper is dan in België. Toch is het belangrijk om te onthouden dat de kosten voor levensonderhoud in verschillende regio's van Spanje variëren. Zo kan het leven in stedelijke gebieden zoals Madrid of Barcelona duurder zijn dan in landelijke gebieden.

Ben je van plan om ook te werken vanuit Spanje? Houd dan rekening met de lokale arbeidsmarkt en de arbeidsvoorwaarden. Het is belangrijk om te weten welke visa of werkvergunningen je nodig hebt en om te onderzoeken wat de belastingregels zijn voor buitenlandse werknemers. Daarnaast is het handig als je de taal spreekt en dus kan communiceren met collega's en klanten.

Niet geheel onbelangrijk: zorg voor een goede internetverbinding en een aparte werkruimte om productief te blijven. Ook het kiezen van een locatie in de buurt van een luchthaven kan handig zijn als je regelmatig heen en weer reist.


Vernieuwde berekening belastingaangifte voordelig

Goed nieuws voor Belgische eigenaars van een tweede verblijf in Spanje! Vanaf 2022 wordt de belastingaangifte voor buitenlands vastgoed op een vernieuwde manier berekend. Dat kan voordeliger uitpakken.

Geen gedoe meer met huurrendementen of huurwaardes, maar een kadastraal inkomen zoals voor een eigen woning in België. En dat betekent vaak minder belasting betalen!

Voor degenen die hun Spaanse woning verhuren, is dit een echte opsteker. Het lagere kadastraal inkomen kan leiden tot een aanzienlijk lager belastingbedrag dan voorheen. Plezant om te weten dat je nu mogelijk kunt profiteren van dit belastingvoordeel. Het is geen verrassing dat Spaans vastgoed al enorm populair is onder Belgen, en deze nieuwe regeling zal die populariteit zeker een extra boost geven!

Belastingregels kunnen behoorlijk complex zijn en afhankelijk van individuele omstandigheden. Het is daarom raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een fiscaal adviseur of belastingadviseur. Zo ben je er zeker van dat je op de hoogte bent van alle geldende regels en de mogelijke gevolgen van de vernieuwde belastingaangifte voor jouw buitenlandse vastgoed in Spanje.


Vind de perfecte regio voor jouw Spaanse droomwoning

Val niet meteen voor het eerste huis dat er picture perfect uitziet. Het zou toch zonde zijn om een prachtige villa te kopen en er dan achter te komen dat de omgeving niet bij je past?

Dus denk voordat je verliefd wordt op een huis na over de regio en waar je blij van wordt. Wil je je dagen doorbrengen op een van de mooie stranden van de Costa del Sol, of zoek je liever een levendige buurt met veel activiteiten? Zo vind je jouw beste keuze.

Maar, er zijn ook andere dingen om rekening mee te houden. Denk aan de lokale cultuur, de infrastructuur en de kosten voor levensonderhoud. En laten we eerlijk zijn, het is belangrijk om je thuis te voelen in je nieuwe omgeving.

Dus, neem de tijd om te bedenken wat je nodig hebt en waar je hart sneller van gaat kloppen. Zo kun je de perfecte woning vinden waarin je je helemaal thuis voelt!


Stijgende woningprijzen in Spanje: goedkoper dan in België

De huizenprijzen in Spanje zijn in 2022 flink gestegen, net zoals in België. Het goede nieuws? Een woning in Spanje blijft nog steeds veel goedkoper dan in België. Lager zelfs dan het record van 2007.

Kijk je vervolgens naar de prijs per vierkante meter, dan betaal je in Spanje nog steeds 'slechts' €1.957 per m2, terwijl dat in België gemiddeld €2.428 per m2 is!

Maar dat is nog niet alles. De btw op nieuwbouw is in Spanje slechts 10%, terwijl dat in België 21% is. De registratierechten in sommige regio's van Spanje zijn zelfs verlaagd tot slechts 7%, terwijl dat in België 12% is.

Dus als je op zoek bent naar een tweede verblijf, dan is Spanje nog steeds een geweldige optie. Ter vergelijking: vind je in België een pand dat 250.000 euro kost, in Spanje kost een gelijkwaardige woning slechts 180.000 euro! Dat betekent meer geld overhouden om te genieten van het prachtige Spaanse leven.


Waarom een advocaat essentieel is 

Als je denkt dat de Spaanse notaris alles voor je zal regelen bij het kopen van een woning, dan heb je het mis. In tegenstelling tot de notarissen in België, leggen de Spaanse notarissen alleen vast wat de partijen hem vertellen.

Het is dus absoluut noodzakelijk een advocaat in te schakelen voordat je een Spaanse "casa" koopt. Deze kan je bijstaan en adviseren: nagaan of het pand vrij is van schulden en hypotheken. Dit is belangrijk, want in Spanje hangen schulden aan een pand en niet aan de eigenaar.

Als de vorige eigenaar bijvoorbeeld zijn elektriciteitsrekening niet heeft betaald, dan draai jij na de aankoop op voor deze schulden. Wees wijs en laat je bijstaan door een advocaat voordat je een Spaanse woning koopt.


Geen kat in de zak? Vind een betrouwbare makelaar

Tot slot is het belangrijk om zorgvuldig een makelaar te kiezen wanneer je vastgoed koopt of verkoopt. Zelfs in regio's waar het beroep van makelaar erkend is, kunnen er verschillen zijn in de kwaliteit en betrouwbaarheid van makelaars. Daarom is het verstandig om verschillende makelaars te vergelijken voordat je er een kiest.

Hier zijn een paar tips om een goede makelaar te vinden:

1.       Vraag om aanbevelingen: vraag vrienden, familieleden of collega's of ze een makelaar kennen die ze kunnen aanbevelen

2.       Doe online onderzoek: zoek naar recensies van makelaars in de regio en lees de ervaringen van andere klanten

3.       Controleer of de makelaar geregistreerd is: als het beroep van makelaar erkend is in de regio, controleer dan of de makelaar geregistreerd is bij de relevante autoriteiten

4.       Vraag om referenties: vraag de makelaar om referenties van eerdere klanten en neem contact met hen op om hun ervaringen te horen

5.       Let op de communicatie: let op hoe snel en duidelijk de makelaar reageert op je vragen en verzoeken. Een goede makelaar zal open en transparant zijn over het proces en je op de hoogte houden van elke stap

6.       Wees voorzichtig met het betalen van voorschotten: betaal geen voorschotten totdat je zeker weet dat je met een erkende en betrouwbare makelaar te maken hebt

Door deze tips te volgen, vergroot je de kans om een goede en betrouwbare makelaar te vinden en zorg je ervoor dat je een veilige 'derde partij' hebt bij het kopen of verkopen van vastgoed.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Bekijk

Belgisch Paviljoen schittert op Second Home Expo in Gent

Op 9 en 10 maart a.s. is er in Flanders Expo Gent de jaarlijkse voorjaarstraditie voor toekomstige tweede verblijvers met de Second Home Expo. Met meer dan 90 standhouders uit ruim 20 landen, biedt deze beurs een uitgelezen kans om je te verdiepen in binnen- en buitenlands vastgoed.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden