Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Tweede verblijf kopen in Spanje: de 5 meest voorkomende fouten

Voorkom vervelende verrassingen bij de aankoop van je droomhuis in Spanje. Bereid je goed goed voor en houd rekening met onderstaande valkuilen. We zetten ze voor je op een rijtje, de meest gemaakte fouten tijdens het kopen van een huis in Spanje:

1. Niet alles op papier gezet...

Tijdens onderhandelingen over de aankoop komen er vaak zaken naar voren die worden uitgesteld tot later. Bijvoorbeeld het schilderwerk dat nog moet gebeuren, of een afspraak met "dat doen we later wel" als antwoord. Het is prima om dingen te verbeteren aan de woning, maar vermeld ze dan ook op papier - zo voorkom je discussie in de toekomst!

2. De eerste aanbetaling: doe hem niet te snel

Overweeg goed of je écht alles wat je wilt of nodig hebt uitonderhandeld vóórdat je een betaling aan de verkopende partij doet. Zodra je betaald hebt wordt het moeilijker om nog dingen te krijgen die in jouw voordeel uitpakken. Zodra de verkoper al een deel van de koopsom binnen heeft, sta jij minder sterk bij een eventuele extra onderhandeling.

Top vijf meest gemaakte fouten bij huis kopen Spanje

 3. Check of de verkopende partij al eigenaar is

Zijn de verkopers wel de eigenaren? Of zijn het bijvoorbeeld de erfgenamen die nog eigenaar moeten worden? Of komt de woning uit een vennootschap die niet meer bestaat en is dat in het eigendomsregister nog niet bijgewerkt? Vervelende verrassingen achteraf bij de koop van een huis in Spanje zijn niet prettig. Het kost tijd en geld om ze op te lossen. Laat het jou niet overkomen.

Door de bovenstaande punten goed uit te zoeken en op te lossen, verklein je de kans op onaangename verrassingen achteraf. Neem daarom altijd een ervaren makelaar in de arm om je hierbij te helpen. Een goed advies is het halve werk en onmisbaar.

4. Oppervlakte perceel onvoldoende gecontroleerd

De oppervlakten van het perceel en de woning worden vaak onvoldoende gecontroleerd. Deze moeten overeenstemmen met de oppervlakten die zijn vermeld in het eigendomsregister. Afwijkingen komen vaak voor en hoeven geen enkel probleem te zijn. Maar de verschillen moeten wel bij de overdracht door de verkoper gecorrigeerd worden.

5. Vergeten te vragen: is er groot onderhoud gepland?

Dit is van belang wanneer je een appartement koopt in een bestaand complex. Als er grote werkzaamheden aan dak of gevels is gepland dan is dat bekend bij de vereniging van eigenaren. Dit soort zaken is handig om te weten voordat je tot koop overgaat. Het kan hier om grote bedragen gaan, afhankelijk van de hoeveelheid achterstallig onderhoud.

De volgende stap

Heb je vragen over het kopen van een huis in Spanje? Of wil je meer weten over de top 5 meest gemaakte fouten bij de aankoop van een huis in Spanje?

Bezoek dan zeker eens Second Home Expo waar diverse makelaars je van passend advies kunnen voorzien. Wil je direct van start met je zoektocht naar een tweede verblijf in Spanje? Bekijk dan het aanbod.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Bekijk

Een vakantiewoning kopen aan de Costa Brava

Wat zijn de populaire plaatsen aan de Costa Brava? En hoe zit het met prijsverschillen? Dit en meer lees je hier

Bekijk

Emigreren naar Spanje en Belgisch pensioen blijven ontvangen

Wat gebeurt er met je Belgische pensioen onder de Spaanse zon? Lees er hier meer over

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden