Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiewoning te koop

Een vakantiewoning kopen in binnen- of buitenland

Een vakantie huis te koop: waar moet je aan denken?

Of je nu een huis koopt voor persoonlijk gebruik of voor de verhuur, er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden voordat je een beslissing neemt. In dit blog geven wij een aantal handige tips om je alvast een eindje op weg te helpen. Niet alleen de financiële- maar ook de praktische zaken waar je aan moet denken als je op zoek bent naar een vakantiehuis.

Met welke intentie wil je een vakantiehuis kopen?

Het kopen van vakantiewoning wordt vaak met een specifiek doel gedaan. Zo kan een vakantiewoning worden gekocht puur voor het rendement en wordt er bewust gekozen voor verhuur.

Daarentegen is er ook een groep mensen die de vakantiewoning uitsluitend koopt voor het eigen gebruik. Deze groep bezoekt de woning misschien enkele keren per jaar of helemaal niet. Uiteraard gaat eigen gebruik ten kosten van het rendement omdat de woning niet verhuurd kan worden.

De grootste groep kopers kiest voor een mix van eigen gebruik en rendement. Genieten van je vakantiewoning en toch een rendement ontvangen dat gemiddeld veel hoger is dan op een spaarrekening.

Verschillende makelaars en vakantiehuizen

Het is belangrijk om verschillende makelaars en vakantiehuizen te vergelijken voordat je je keuze maakt. Vergelijk de prijzen en locaties van verschillende vakantiehuizen en kijk naar de voorzieningen die ze bieden. Daarnaast is het belangrijk om de reputatie van de makelaar te controleren om er zeker van te zijn dat ze betrouwbaar zijn.

Vakantiewoning kopen in binnen- of buitenland?

Overweeg je een vakantiewoning te kopen dan is een van de eerste vragen natuurlijk waar? Kies je voor een vakantiewoning in België of in het buitenland. Op deze website vindt je een overzicht van vakantiewoningen die te koop worden aangeboden door makelaars en particulieren.

De koop van een vakantiewoning in eigen land is erg in trek de laatste jaren. Dit komt mede door de goede rendementen en de ideale combinatie van investeren en eigen gebruik. Buiten België is een vakantiewoning in Spanje kopen ook nog steeds erg populair.

vakantiewoning te koop, bekijk het aanbod vakantiewoningen

Controleer de staat van het huis

Voordat je een vakantiehuis koopt, is het belangrijk om de staat van het huis te controleren. Dit betekent dat je aandacht moet besteden aan zaken als de fundering, de dakbedekking, de elektrische bedrading en andere belangrijke voorzieningen. Als er grote reparaties nodig zijn, moet je weten wat de kosten hiervan zijn en of je bereid bent om deze kosten te dragen.

Overweeg de financieringsopties

Er zijn verschillende opties om de aankoop van een vakantiehuis te financieren. Dit kan onder meer via een hypotheek, persoonlijke lening, of het gebruik van eigen kapitaal. Praat met experts over de verschillende mogelijkheden en kies de optie die het beste past bij jouw situatie.

Overweeg de jaarlijkse kosten

Naast de aankoopprijs van een vakantiehuis, zijn er ook jaarlijkse kosten die je in de gaten moet houden. Denk hierbij aan kosten voor het onderhoud, belastingen, verzekeringen en nutsvoorzieningen. Het is belangrijk om deze kosten te berekenen om een goed beeld te krijgen van de totale kosten van de investering en ervoor te zorgen dat je het onderhoud en andere kosten kunt betalen.

Vakantiehuis voor de verhuur

Als je het vakantiehuis wilt verhuren om extra inkomsten te genereren, is het belangrijk om hier je keuze van vakantiehuis op af te stemmen. Kijk naar populaire vakantiebestemmingen en zorg ervoor dat het huis geschikt is voor zowel korte als lange termijnverhuur.

Vergeet ook niet de regels en voorschriften met betrekking tot het verhuren van vakantiehuizen te controleren in de regio waar je wilt kopen. Daarnaast is het slim om bij de keuze van de inventaris in je achterhoofd te houden dat het gebruikt wordt voor de verhuur. Een huurder is over het algemeen minder zuinig op de spullen dan jij zelf bent.

Overweeg je om een vakantiewoning te kopen? Laat je dan eerst goed informeren. De regels en het aankoopproces verschillen per land. Informatie win je in bij de verkopende partij of een onafhankelijk jurist.

Tip: bezoek eens Second Home Expo. Hier kan je gratis diverse seminaries bijwonen over uiteenlopende onderwerpen. Inschrijven is hiervoor niet nodig.

Conclusie:

Het kopen van een vakantiehuis is een belangrijke investering en er zijn veel factoren om in overweging te nemen voordat je tot aankoop overgaat. Het is belangrijk om de financiële en praktische zaken te onderzoeken, zoals de staat van het huis, de financieringsopties en de jaarlijkse kosten.

Als je het huis wilt verhuren, is het belangrijk om te zorgen dat het huis geschikt is voor korte en lange termijn verhuur en om de regels omtrent verhuur in de regio waar je wilt kopen te controleren. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je de aankoop doet, zodat je zeker een goede beslissing neemt bij de keuze van een vakantiehuis.


Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden