Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiehuis kopen in Duitsland: alles over belastingzaken

Denk je wel eens aan het kopen van een vakantiehuis in Duitsland ? Ja? Lees dan dit artikel om goed op de hoogte te zijn van alle belastingzaken. Een huis kopen in Duitsland brengt namelijk overdrachtsbelasting (Grunderwerbsteuer) met zich mee. Deze belasting betaal je over de werkelijke aankoopprijs.

Goed om te weten: het tarief van deze belasting kan variëren tussen de 3,5 tot 5%, afhankelijk van de provincie waarin de woning zich bevindt. Ben je van plan het tweede huis te verhuren? Kies dan voor het Duitse BTW-regime en betaal 19% BTW.

Wanneer je eigenaar van de woning bent

Waar je eveneens rekening mee moet houden als je onroerend goed in Duitsland bezit, is dat je de lokale onroerendezaakbelasting (Grundsteuer) moet betalen. Deze belasting betaal je per kwartaal aan de gemeente.

Let er op, dat de hoogte ervan aan de hand van een complex systeem jaarlijks berekend wordt. Er zijn (steeds meer) Duitse gemeenten die ook de tweede woning belasten met een toeristenbelasting, bekend als Zweitwohnungsteuer. Het tarief van deze belasting varieert van gemeente tot gemeente. Het gemiddelde tarief is ongeveer 10%.

 Vakantiehuis kopen in Duitsland

Verhuren van je vakantiewoning

Als je besluit om je vakantiewoning te verhuren, weet dan dat je Duitse inkomstenbelasting (Einkommensteuer) moet betalen over de huurinkomsten. Dit wordt per kalenderjaar berekend door de verwervingskosten af te trekken van de genoten huurinkomsten.

Verhuur je de woning? Dan wordt je omzetbelastingplichtig ondernemer in Duitsland.


Verkopen van je vakantiewoning

Als je besluit de vakantiehuizen te koop te zetten, houdt er dan rekening mee dat je belasting moet betalen over de vermogenswinsten. Er moet dan wel aan twee voorwaarden voldaan zijn: de verkoop vindt plaats binnen tien jaar na de aankoop en de vermogenswinst bedraagt ​​meer dan € 600.


Schenken of erven van een woning in Duitsland

Wanneer je besluit om de woning aan je erfgenamen na te laten, krijgen ze te maken met de Duitse erfbelasting (Erbschaftssteuer), omdat de nagelaten vakantiewoning in Duitsland ligt. De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van de relatie van de erfgenaam tot de diegene van wie je de woning erft. Daarnaast speelt de omvang van de nalatenschap een rol.

Besluit je om de Duitse woning te schenken, dan krijg je te maken met Duitse schenkbelasting (Schenkungssteuer). Hierbij gelden dezelfde regels als bij de erfbelasting.


Hoe zit dat dan met de Nederlandse belasting?

Omdat je in Nederland woont, zal Nederland inkomstenbelasting heffen over de Duitse vakantiewoning. Niet alleen Nederland, zelfs Duitsland zal de vakantiewoning betrekken in de Duitse belastingheffing omdat de woning daar is gevestigd.

Geen paniek, op grond van het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland zal Nederland een vermindering verlenen ter voorkoming van dubbele belasting. Wat betreft het schenken of nalaten van de woning, zal er dubbele belastingheffing ontstaan. Bovendien zal Nederland schenk- en erfbelasting heffen omdat jij als schenker of erflater inwoner bent van Nederland. Niet leuk nieuws, maar dankzij het Nederlandse Besluit voorkoming dubbele belasting, kun je een vermindering verwachten.

Al met al is het aan te raden je goed te informeren wanneer je van plan bent een vakantiewoning te kopen in Duitsland. Niet alleen handig maar ook leuk is het om in dit proces eens de Second Home beurs in Nederland of de Second Home Expo in België te bezoeken. Op de exposantenlijst van iedere editie vindt u de deelnemende partijen van de desbetreffende editie. Veel succes en plezier met een woning kopen in Duitsland!

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden