22 - 23 september | Brussels Expo |  11.00 - 18.00 uur

Vakantiewoning in Italië kopen

Italië, populair als vakantieland maar ook voor de aankoop van een tweede huis. Steeds meer Nederlanders weten de weg naar Italië te vinden voor de aankoop van een vakantiehuis. De aangename cultuur, de schitterende natuur en het heerlijke eten maken dit een ideale bestemming.

Mediteraans genieten: Een tweede woning in Italië!

vakantiewoning in Italie kopen

Weet wat u tekent
Sommige makelaars leggen u een contract voor, zonder dat zij de eigendoms-akte van de verkoper hebben gezien. In het ergste geval hebben ze zelfs het onroerend goed niet eens gezien en geen kadastraal onderzoek gedaan. Het kan daarom voorkomen, dat het onroerend ­goed, zoals beschreven in het koopcontract afwijkt van de kadastrale beschrijving en/of werkelijke situatie en er belangrijke details ontbreken. Voor een huis op het platteland en de daarbij behorende grond kan dit tot enorme problemen leiden. Een volledige en gedetailleerde beschrijving van het object en het perceel is van groot belang. Gaat u met een goede makelaar in zee dan moet hij zorgen voor een goede beschrijving van het object en een kopie van het kadastrale uit-treksel bijvoegen. Doet hij dit niet dan kunt u uw  advocaat of geometra vragen een kadastraal uittreksel van het object en het perceel op te vragen. Eventueel kunt u ook zelf een uittreksel opvragen, omdat het kadaster een openbaar orgaan is.

Mocht hierover geen duidelijkheid of onenigheid bestaan dan is het raadzaam om een landmeter (= geometra) in te schakelen, die de grenzen van het per-ceel exact vaststelt. Ook geeft onderzoek bij het onroerendgoedregister inzicht in wie de eigena(a)r(en) en/ of erfgenamen van het betreffende onroerendgoed zijn, die allen akkoord moeten gaan met de verkoop wil de transactie kunnen plaatsvinden.

 

BE – NL – 728-90 – TUI Algemeen

 

Tweede huis in Italië: Koopproces
Net als in België kan men de overdracht van onroerend goed in twee fases onder­schei­den:
1) de ondertekening van het voorlopig koopcontract
2) de ondertekening van de koopakte bij de notaris (= atto)

 Als u zeker van uw zaak bent kan alles ook in één keer bij de notaris geregeld worden.

Eigendomsovergang volgens Italiaans recht
In België is behalve de wilsovereenstemming tussen koper en verkoper ook een notariële leveringsakte nodig om het eigendomsrecht over te doen gaan. Bij de aanschaf van een tweede huis in Italië is daarentegen een notariële leveringsakte niet perse noodzakelijk om het onroerend goed over te laten gaat. Wilsovereenstemming is al voldoende. Dit betekent dat een stukje papier waarin de koper en verkoper verklaren te kopen resp. te verkopen al volstaat. Dit betekent dan ook dat u in Italië niet te snel iets moet ondertekenen. De onderhandelingsfase is in Italië daarom een zeer belangrijke, maar ook gevaarlijke fase. Er is in Italië namelijk al sprake van een wilsovereenstemming zodra een aanbod tot koop of verkoop is aanvaard. Daarom is men in deze fase zeer zorgvuldig met het benoemen van de partijen.

• De koper die in deze fase een huis wil kopen wordt aangeduid als promettente acquirente = belovende koper of in koop geïnteresseerd persoon  (= interes­sato all’ac­quisto)

• De verkoper die in deze fase het huis wil verkopen wordt aangeduid als promettente venditore = belovende verkoper of in verkoop geïnteresseerd persoon (= interes­sato alla vendita).

Op het moment dat een aanbod tot koop of verkoop wordt aanvaard of op het moment, dat een voorlopig koopcontract wordt ondertekend zijn de verkoper en de koper aan elkaar verplicht het onroerend goed op de afge­sproken datum te leveren resp. te betalen.  Als de koper niet afneemt of de verkoper niet levert dan bent u de aanbetaling kwijt + boete (hoogte van de boete is meestal de hoogte van de aanbetaling).  Als de verkoper niet levert moet hij aanbetaling + boete terug betalen.

 Let op !

Alvorens uw handtekening onder een voorlopig koopcontract of aanbod tot koop te zetten is het van belang dat u niet meer voor verras­singen komt te staan en dat u alle juridische, fiscale, financiële, kadastrale en bouwkundige aspecten heeft laten onder­zoe­ken.

Whitepaper

Alles weten over het kopen van een vakantiewoning in Italië? Download het whitepaper

Sorteer opties
  • Woning ID
  • Prijs
  • Datum
  • Populair
  • Random
Grid
List
Kaart

Casa Apollonia

Marche, Italië

4Slaapkamer
3Badkamer
14Picture
Net buiten het centrum van het historische plaatsje Castelleone di Suasa, op een half uurtje landinwaarts van de badplaats Senigallia, ligt deze prachtige in authentieke stijl gerestaureerde villa. Het is een rond 2002 gereedgekomen restauratie van wat oorspronkelijk een boerenwoning was.
€350.000

Belvedere

Marche, Italië

2Slaapkamer
2Badkamer
1Parkeerplaats
6Picture
Een luxe appartementencomplex met alle voorzieningen in een schitterend in landelijke stijl gebouwd. Hierin zijn nog 2 van de 8 appartementen beschikbaar. Het is gelegen in San Costanzo op korte afstand van de Adriatische zee tussen de historische steden Fano en Senigallia in de regio La Marche.
€260.000

Appartement Villarosa

Marche, Italië

2Slaapkamer
1Badkamer
1Parkeerplaats
5Picture
Dit gebouw bestaat uit 11 appartemente aan de Adriatische kust tussen Fano en Marotta. De locatie is prachtig voor wie op zoek is naar de rust van de zee in de zomer en winter maar zonder al te ver weg te zijn van de belangrijkste stadscentra van het gebied.
€200.000

Country House Bestaande bouw

Abruzzo, Italië

5Slaapkamer
4Badkamer
6Parkeerplaats
15Picture
€290.000

House Bestaande bouw

Abruzzo, Italië

2Slaapkamer
1Badkamer
2Parkeerplaats
4Picture
€75.000

Country House Bestaande bouw

Abruzzo, Italië

5Slaapkamer
3Badkamer
4Parkeerplaats
8Picture
€390.000

Boerderij

Lazio, Italië

0Slaapkamer
0Badkamer
4Picture
In Cori in de regio Lazio, aan de voet van het Lepini-gebergte, 25 km van Valmontone, 30 km van de zee en 50 km van Rome, een biologische boerderij te koop met grote olijfgaard op een kilometer van de stad en bereikbaar met asfaltweg. Het bedrijf bestaat uit een landelijk gebouw van ca.
€450.000

Palazzo Marchioni

Lazio, Italië

2Slaapkamer
1Badkamer
10Picture
In het centrum van Cori een authentique gerenoveerd appartement op de begane grond en heeft mooi terras met een mooi panoramische uitzicht. 75 m2 met 2 slaapkamers en 1 badkamer.
€160.000

Villa Rocca

Lazio, Italië

1Slaapkamer
2Badkamer
10Picture
De villa ligt 50 km ten zuiden van Rome in Rocca Massima in het gebergte gedeelte van Monte Leprini. Het is een resent gebouw met een mooie en wijde uitzicht in de richting van de zee. De villa heeft 2 etages en is volledig ingericht. De totale oppervlakte is 51mq.
€125.000

Casale Verdicchio 525.000,00 euro

Marche, Italië

4Slaapkamer
2Badkamer
1Picture
Luxe vrijstaande villa voor 6 personen op 25.000 m² eigen grond met privé zwembad. Op loopafstand van een middeleeuwse stadje . Het huis ligt op een heuvel en overziet de wijde omgeving. Vanuit de verte kan men de zee zien liggen.
€525.000

Casale Coppo 640.000,00 euro

Marche, Italië

3Slaapkamer
2Badkamer
1Picture
Prachtige Villa gelegen op slechts 20 kilometer van de stad en badplaats Senigallia, Het huis is makkelijk te bereiken en ligt op 15 kilometer afstand van de snelweg de A14, en een halfuur rijden van het vliegveld van Ancona (Falconara).
€640.000

Villa Dalia 200.000,00 euro

Marche, Italië

3Slaapkamer
2Badkamer
1Picture
Prachtig vrijstaand stadshuis in liberty style , gelegen op 15 kilometer van de stad Fano en het strand. Het huis heeft een tuin van 4000 m2 en aan de achterkant een geweldig uitzicht .
€200.000
167 ResultatenResultaten per pagina