28 - 29 april | Antwerp Expo |  11.00 - 18.00 uur

Vakantiewoning in Italië kopen

Italië, populair als vakantieland maar ook voor de aankoop van een tweede huis. Steeds meer Nederlanders weten de weg naar Italië te vinden voor de aankoop van een vakantiehuis. De aangename cultuur, de schitterende natuur en het heerlijke eten maken dit een ideale bestemming.

Mediteraans genieten: Een tweede woning in Italië!

vakantiewoning in Italie kopen

Weet wat u tekent
Sommige makelaars leggen u een contract voor, zonder dat zij de eigendoms-akte van de verkoper hebben gezien. In het ergste geval hebben ze zelfs het onroerend goed niet eens gezien en geen kadastraal onderzoek gedaan. Het kan daarom voorkomen, dat het onroerend ­goed, zoals beschreven in het koopcontract afwijkt van de kadastrale beschrijving en/of werkelijke situatie en er belangrijke details ontbreken. Voor een huis op het platteland en de daarbij behorende grond kan dit tot enorme problemen leiden. Een volledige en gedetailleerde beschrijving van het object en het perceel is van groot belang. Gaat u met een goede makelaar in zee dan moet hij zorgen voor een goede beschrijving van het object en een kopie van het kadastrale uit-treksel bijvoegen. Doet hij dit niet dan kunt u uw  advocaat of geometra vragen een kadastraal uittreksel van het object en het perceel op te vragen. Eventueel kunt u ook zelf een uittreksel opvragen, omdat het kadaster een openbaar orgaan is.

Mocht hierover geen duidelijkheid of onenigheid bestaan dan is het raadzaam om een landmeter (= geometra) in te schakelen, die de grenzen van het per-ceel exact vaststelt. Ook geeft onderzoek bij het onroerendgoedregister inzicht in wie de eigena(a)r(en) en/ of erfgenamen van het betreffende onroerendgoed zijn, die allen akkoord moeten gaan met de verkoop wil de transactie kunnen plaatsvinden.

 

BE – NL – 728-90 – TUI Algemeen

 

Tweede huis in Italië: Koopproces
Net als in België kan men de overdracht van onroerend goed in twee fases onder­schei­den:
1) de ondertekening van het voorlopig koopcontract
2) de ondertekening van de koopakte bij de notaris (= atto)

 Als u zeker van uw zaak bent kan alles ook in één keer bij de notaris geregeld worden.

Eigendomsovergang volgens Italiaans recht
In België is behalve de wilsovereenstemming tussen koper en verkoper ook een notariële leveringsakte nodig om het eigendomsrecht over te doen gaan. Bij de aanschaf van een tweede huis in Italië is daarentegen een notariële leveringsakte niet perse noodzakelijk om het onroerend goed over te laten gaat. Wilsovereenstemming is al voldoende. Dit betekent dat een stukje papier waarin de koper en verkoper verklaren te kopen resp. te verkopen al volstaat. Dit betekent dan ook dat u in Italië niet te snel iets moet ondertekenen. De onderhandelingsfase is in Italië daarom een zeer belangrijke, maar ook gevaarlijke fase. Er is in Italië namelijk al sprake van een wilsovereenstemming zodra een aanbod tot koop of verkoop is aanvaard. Daarom is men in deze fase zeer zorgvuldig met het benoemen van de partijen.

• De koper die in deze fase een huis wil kopen wordt aangeduid als promettente acquirente = belovende koper of in koop geïnteresseerd persoon  (= interes­sato all’ac­quisto)

• De verkoper die in deze fase het huis wil verkopen wordt aangeduid als promettente venditore = belovende verkoper of in verkoop geïnteresseerd persoon (= interes­sato alla vendita).

Op het moment dat een aanbod tot koop of verkoop wordt aanvaard of op het moment, dat een voorlopig koopcontract wordt ondertekend zijn de verkoper en de koper aan elkaar verplicht het onroerend goed op de afge­sproken datum te leveren resp. te betalen.  Als de koper niet afneemt of de verkoper niet levert dan bent u de aanbetaling kwijt + boete (hoogte van de boete is meestal de hoogte van de aanbetaling).  Als de verkoper niet levert moet hij aanbetaling + boete terug betalen.

 Let op !

Alvorens uw handtekening onder een voorlopig koopcontract of aanbod tot koop te zetten is het van belang dat u niet meer voor verras­singen komt te staan en dat u alle juridische, fiscale, financiële, kadastrale en bouwkundige aspecten heeft laten onder­zoe­ken.

Whitepaper

Alles weten over het kopen van een vakantiewoning in Italië? Download het whitepaper

Sorteer opties
  • Woning ID
  • Prijs
  • Datum
  • Random
Grid
List
Kaart

Villa Bestaande bouw

Tuscany, Italië

2Slaapkamer
0Badkamer
11Picture
€220.000

Appartement Nieuwbouw

Tuscany, Italië

2Slaapkamer
2Badkamer
12Picture
€200.000

Villa

Tuscany, Italië

0Slaapkamer
0Badkamer
10Picture
€160.000

Villa Bestaande bouw

Umbria, Italië

2Slaapkamer
2Badkamer
29Picture
€368.000

Villa Bestaande bouw

Umbria, Italië

16Slaapkamer
18Badkamer
6Parkeerplaats
42Picture
€1.290.000

Villa Bestaande bouw

Umbria, Italië

3Slaapkamer
0Badkamer
9Picture
€390.000

Farmhouse for sale in Lazio

Lazio, Italië

5Slaapkamer
3Badkamer
8Picture
€275.000

Townhouse Bestaande bouw

Tuscany, Italië

2Slaapkamer
0Badkamer
22Picture
€890.000

Villa Nieuwbouw

Umbria, Italië

5Slaapkamer
5Badkamer
10Picture
€760.000

Villa Bestaande bouw

Umbria, Italië

10Slaapkamer
11Badkamer
6Parkeerplaats
19Picture
€1.950.000

Landgoed met landhuis met drie appartementen, twee voor de verhuur, twee schuren en 10 hectare bos en akkers.

Piemont, Italië

6Slaapkamer
4Badkamer
20Picture
Deze historische boerderij ligt als een arendsnest op een uitloper van de achterliggende heuvelrug. Rondom volop uitzicht op weiden en bossen: een droomplek in de Langhe (regio Piemonte). Twee van de drie appartementen in deze voormalige boerderij verhuren wij.
€365.000

VILLA MONTECICCARDO

Marche, Italië

4Slaapkamer
2Badkamer
7Picture
The villa rises on a gently sloping soil next to a 16th century church. A fence delimits the entire property, separating it from the surrounding once. Rebuilt imitating the pre-exsisting structure.
€500.000
97 ResultatenResultaten per pagina