Bezoek de beurs

15 - 16 oktober 2022 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een tweede verblijf in België aangeven bij de belastingen

Wie eigenaar is van een tweede verblijf in België of vastgoed verhuurt, moet dit aangeven bij de belastingen. Hieronder leest u hoe u een Belgisch tweede verblijf correct in uw belastingaangifte opneemt.

Belasting op vastgoed in België dat u zelf gebruikt en niet verhuurt
Als u uw tweede verblijf in België volledig zelf gebruikt en nooit verhuurt, wordt u belast op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. Van dit bedrag kunt u eventueel betaalde interesten voor de financiering van het tweede verblijf aftrekken. Het saldo wordt opgeteld bij uw overige inkomsten en belast tegen uw hoogste belastingtarief. Dit bedraagt minstens 25 procent en kan oplopen tot 50 procent.

Belasting op vastgoed in België dat u verhuurt

Als u uw tweede verblijf verhuurt, is de manier waarop de huurder de woning gebruikt bepalend voor de belastingaangifte:

  • Enkel privégebruik
  • De belasting wordt op dezelfde manier berekend als voor vastgoed dat u zelf gebruikt (zie hierboven)
  • Professioneel gebruik

Gebruikt de huurder uw vastgoed voor zijn beroep of verhuurt u aan een vennootschap? Dan moet u zowel het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen als de werkelijk ontvangen brutohuurinkomsten opnemen in uw belastingaangifte. De huurinkomsten bevatten naast de huurprijs ook huurvoordelen (bv. onderhoud- en herstellingskosten) die normaal ten laste zijn van de verhuurder maar die aan de huurder worden aangerekend.

U mag de kosten voor onderhoud en herstellingen niet van de brutohuur aftrekken want de fiscus past hier zelf een kostenforfait toe van 40 procent. Deze forfaitaire kosten worden wel begrensd tot twee derde van het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen, vermenigvuldigd met factor 4,57. Er is ook een ondergrens, waardoor u minstens belast wordt op het geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent.

Van het belastbaar onroerend inkomen worden nog eventueel betaalde interesten voor de financiering van de aankoop afgetrokken. Het overblijvende saldo wordt bij uw andere inkomsten opgeteld en belast tegen uw hoogste belastingstarief (25 tot 50 procent).

 Een tweede verblijf in België aangeven bij de belastingen

Gemengd gebruik

Gebruikt de huurder uw vastgoed deels privé en deels voor zijn beroep? Als het gebruik en de prijs in de geregistreerde huurovereenkomst werden uitgesplitst, dan mag u die uitsplitsing ook hanteren voor uw belastingsaangifte. Dit betekent de werkelijke huur voor het deel dat professioneel gebruikt wordt en een proportioneel deel van het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen voor het overige gebruik.

Als er in de huurovereenkomst geen uitsplitsing werd gemaakt, bent u verplicht om de brutohuur aan te geven, net zoals bij volledig professioneel gebruik van de woning.

Verhuur van een gemeubeld pand

Als u uw pand gemeubeld verhuurt, kunt u naast onroerend inkomen ook roerend inkomen halen uit de verhuur van de meubelen. Dit moet u aangeven in vak VII voor roerende inkomsten.

De uitsplitsing tussen roerend en onroerend inkomen kunt u vastleggen in de huurovereenkomst. Als er geen verdeling werd gemaakt, gaat de fiscale administratie ervan uit dat 40 procent van de huurprijs over de meubelen gaat. Het roerend inkomen wordt belast aan een tarief van 30 procent, mits aftrek van een kostenforfait.\

Vakantiewoning kopen

Sta je op het punt om een vakantiewoning te kopen, bekijk dan zeker even het ruime aanbod vakantiewoningen op deze website. 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Spanje: 5 tips

Droomt u van een appartement of huis in Spanje maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij zetten het voor u op een rijtje.  

Bekijk

Een tweede huis kopen in Italië: hier moet u rekening mee houden

Droomt u zoals velen van een tweede huis in Italië? We zetten enkele zaken op een rijtje waarmee u rekening moet houden. Misschien bent u binnenkort wel de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in La Bella Italia!  

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Mallorca, Ibiza of Tenerife

De Spaanse eilanden zijn veel meer dan zon en zee. U kunt er ook genieten van ongerepte natuur en een rijke cultuur. Een ideale vakantiebestemming het hele jaar door! Zou het niet heerlijk zijn om uw eigen vakantiewoning te hebben in Mallorca, Ibiza of Tenerife?  

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: met of zonder makelaar?

Sommige Franse huiseigenaars bieden rechtstreeks een vakantiewoning te koop aan, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit wordt ‘particulier à particulier’ genoemd. Aangezien er geen makelaar moet betaald worden, kan dit een lagere vraagprijs met zich meebrengen. Laat u niet misleiden: soms zijn de huizen te duur of hebben ze verborgen gebreken.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden