Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een tweede verblijf in België aangeven bij de belastingen

Wie eigenaar is van een tweede verblijf in België of vastgoed verhuurt, moet dit aangeven bij de belastingen. Hieronder leest u hoe u een Belgisch tweede verblijf correct in uw belastingaangifte opneemt.

Belasting op vastgoed in België dat u zelf gebruikt en niet verhuurt

Als u uw tweede verblijf in België volledig zelf gebruikt en nooit verhuurt, wordt u belast op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. Van dit bedrag kunt u eventueel betaalde interesten voor de financiering van het tweede verblijf aftrekken. Het saldo wordt opgeteld bij uw overige inkomsten en belast tegen uw hoogste belastingtarief. Dit bedraagt minstens 25 procent en kan oplopen tot 50 procent.

Belasting op vastgoed in België dat u verhuurt

Als u uw tweede verblijf verhuurt, is de manier waarop de huurder de woning gebruikt bepalend voor de belastingaangifte:

  • Enkel privégebruik
  • De belasting wordt op dezelfde manier berekend als voor vastgoed dat u zelf gebruikt (zie hierboven)
  • Professioneel gebruik

Gebruikt de huurder uw vastgoed voor zijn beroep of verhuurt u aan een vennootschap? Dan moet u zowel het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen als de werkelijk ontvangen bruto-huurinkomsten opnemen in uw belastingaangifte. De huurinkomsten bevatten naast de huurprijs ook huurvoordelen (bv. onderhoud- en herstellingskosten) die normaal ten laste zijn van de verhuurder maar die aan de huurder worden aangerekend.

U mag de kosten voor onderhoud en herstellingen niet van de brutohuur aftrekken want de fiscus past hier zelf een kostenforfait toe van 40 procent. Deze forfaitaire kosten worden wel begrensd tot twee derde van het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen, vermenigvuldigd met factor 4,57. Er is ook een ondergrens, waardoor u minstens belast wordt op het geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent.

Van het belastbaar onroerend inkomen worden nog eventueel betaalde interesten voor de financiering van de aankoop afgetrokken. Het overblijvende saldo wordt bij uw andere inkomsten opgeteld en belast tegen uw hoogste belastingtarief (25 tot 50 procent).

 tweede-verblijf-in-belgie-aangeven-bij-de-belastingen

Gemengd gebruik

Gebruikt de huurder uw vastgoed deels privé en deels voor zijn beroep? Als het gebruik en de prijs in de geregistreerde huurovereenkomst werden uitgesplitst, dan mag u die uitsplitsing ook hanteren voor uw belastingaangifte. Dit betekent de werkelijke huur voor het deel dat professioneel gebruikt wordt en een proportioneel deel van het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen voor het overige gebruik.

Als er in de huurovereenkomst geen uitsplitsing werd gemaakt, bent u verplicht om de brutohuur aan te geven, net zoals bij volledig professioneel gebruik van de woning.

Verhuur van een gemeubeld pand

Als u uw pand gemeubeld verhuurt, kunt u naast onroerend inkomen ook roerend inkomen halen uit de verhuur van de meubelen. Dit moet u aangeven in vak VII voor roerende inkomsten.

De uitsplitsing tussen roerend en onroerend inkomen kunt u vastleggen in de huurovereenkomst. Als er geen verdeling werd gemaakt, gaat de fiscale administratie ervan uit dat 40 procent van de huurprijs over de meubelen gaat. Het roerend inkomen wordt belast aan een tarief van 30 procent, mits aftrek van een kostenforfait.

Vakantiewoning kopen

Sta je op het punt om een vakantiewoning te kopen, bekijk dan zeker even het ruime aanbod vakantiewoningen op deze website. 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Bekijk

Belgisch Paviljoen schittert op Second Home Expo in Gent

Op 9 en 10 maart a.s. is er in Flanders Expo Gent de jaarlijkse voorjaarstraditie voor toekomstige tweede verblijvers met de Second Home Expo. Met meer dan 90 standhouders uit ruim 20 landen, biedt deze beurs een uitgelezen kans om je te verdiepen in binnen- en buitenlands vastgoed.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden