Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een tweede verblijf in het buitenland: gevolg voor je belastingen?

Droom jij van een tweede verblijf in het buitenland? Ergens waar het lekker warm is of je helemaal tot rust kunt komen. Informeer je dan eerst goed over de fiscale aspecten die er bij komen kijken.

Belastingen?

Ben jij van plan een tweede verblijf in het buitenland te kopen? Dan is het zinvol om te weten welke impact dit heeft op je belastingen. Een buitenlandse vakantiewoning moet je immers net als je andere onroerende goederen in België aangeven in je belastingen.

1. Dubbelbelastingverdrag

België heeft met zo’n 80 landen een dubbelbelastingverdrag afgesloten. Is je woning in zo’n land gelegen, dan word je enkel nog in dat land belast, maar niet meer in België zelf. Je moet de inkomsten wel nog aangeven. In België wordt er dan gekeken naar de buitenlandse huurwaarde (of inkomsten) om de aanslagvoet te bepalen op je overige Belgische belastbare inkomen. Wellicht kom je hierdoor in een hogere belastingschijf terecht. Via een fiscaal berekeningsprogramma of Tax-on-Web kun je nagaan hoeveel dat in praktijk is. Verhuur je een  buitenlandse woning, dan moet je de huurinkomsten op jaarbasis aangeven. Als je een buitenlandse woning verhuurt, dan moet je de daadwerkelijk ontvangen huurinkomsten op jaarbasis aangeven, maar de in het buitenland betaalde belastingen mag je daarvan aftrekken. Dat bedrag geef je aan bij de code 1130/2130. De fiscus trekt van het resultaat een kostenforfait van 40 procent af. Het saldo wordt bij jouw overige inkomsten gevoegd en belast tegen je hoogste belastingtarief. Heb je geen daadwerkelijke inkomsten, dan geldt de brutohuurwaarde (= gemiddelde jaarlijkse brutohuur die je zou krijgen indien je het verblijf verhuurt). De exposanten op Second Home helpen u hier graag mee verder.

2. Geen dubbelbelastingverdrag

Heb je een tweede verblijf in een land waarmee ons land geen dubbelbelastingverdrag heeft gesloten, zoals Monaco, dan betaal je wel nog belastingen in België. Je geeft dan de fictieve brutohuurwaarde of de werkelijke huurinkomsten aan – verminderd met de betaalde buitenlandse belastingen. Op voorwaarde dat je al in het buitenland belastingen op het pand hebt betaald, krijg je in België een belastingvermindering van 50 procent.

Lokale belastingen

Uiteraard heeft elk land zijn vastgoedbelastingregels om mee rekening te houden. In Frankrijk geldt bijvoorbeeld de taxe foncière (vergelijkbaar met onroerende voorheffing). In Spanje is er ook een kadastraal inkomen dat wordt toegekend aan een woning (valor catastral) en ook een nog een lokale vastgoedbelasting (impuesto sobre bienes inmeubles). Informeer je daarom goed vooraf bij een advocaat, notaris of vastgoedmakelaar.

Successierechten

Een tweede verblijf kan een goede investering zijn, maar vergeet niet dat er in België ook successierechten te betalen zijn wanneer iemand komt te overlijden. Alleen met Frankrijk en Zwitserland heeft België hiervoor een dubbelbelastingverdrag. Voorts is dubbele belasting bij erfenis zeker mogelijk. In landen als Portugal, Malta, Monaco, Luxemburg zijn deze het laagst. In Italië waren de successierechten afgeschaft, maar zijn ze ondertussen door de regering Prodi weer gedeeltelijk ingevoerd.

Anoniem kopen?

Wist je dat je ook anoniem een buitenlands pand kunt kopen, wat uiteraard fiscale voordelen oplevert. Britten kopen in Spanje en Portugal vaak met een buitenlands (offshore) vennootschap. Ze gebruiken hiervoor meestal de zogenaamde anonieme nominee companies. In Frankrijk is er een interessante Franse vennootschapsvorm om onroerend goed mee te kopen, de Société Civile Immobilière (SCI). Ook deze kan een belangrijke anonimiteit bieden en andere fiscale voordelen geven. Er zijn veel verschillende vennootschapsvormen mogelijk met elk zijn voor- en nadelen. Je wint hierbij op belastinggebied in het thuisland, maar ook naar successierechten en meerwaardebelasting toe. Vraag raad aan een gespecialiseerd fiscalist die je in alle eerlijkheid op de voor- en nadelen wijst.

En nog even dit …

Vergeet verder ook niet dat je voor je tweede verblijf eveneens onderhoudskosten moet betalen: elektriciteit, water, verzekeringen … Sluit je een krediet af voor de aankoop dan moet je ook rekening houden met de financieringskosten: leningsaflossing, schuldsaldo-verzekering en meer. Bron: Zimmo

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden