Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Steeds meer Belgen kopen een vakantiewoning in Frankrijk

De langdurige prijsdalingen op de Franse woningmarkt zijn eindelijk voorbij. Maar het is nog steeds voordelig om een tweede woning te kopen bij onze zuiderburen. Alsmaar meer Belgen doen dat, met het doel om er 6 tot 8 maanden per jaar te verblijven.

Opnieuw buitenlandse interesse in vastgoed

Sinds 2011 kampte de Franse vastgoedmarkt met dalende prijzen. In 2015 begon de verkoop opnieuw aan te trekken en sedert 2016 zijn de prijsdalingen verleden tijd. Vastgoedmakelaars spreken van het ‘Macron-effect’. Door de beleidsmaatregelen van François Hollande durfden buitenlanders niet investeren in Frans vastgoed. Met de nieuwe president ebt die vrees weg en er is opnieuw buitenlandse interesse. In sommige regio’s leidt dat tot fikse prijsstijgingen.

Matige prijsstijgingen

Het prijsniveau blijft al bij al echter nog redelijk, omdat de Franse woningmarkt uit een lange moeilijke periode komt. Er zijn heel wat regionale verschillen, bijvoorbeeld langs de kust tussen Marseille en Monaco. Daarnaast zijn er ook grote ongelijkheden tussen de kustgebieden en het hinterland. Hoe dichter bij de kust, hoe hoger de prijs. Het klimaat is er aangenamer en dat hebben veel kopers ervoor over. De reden hiervoor is dat ze hun vakantiewoning niet louter als tweede verblijf beschouwen. Velen kopen een huis of appartement in Frankrijk om er 6 tot 8 maanden per jaar te verblijven. Dan zijn mooi weer en een prima ligging belangrijk.

Populair bij gezinnen

In het binnenland van de Var betaal je gemiddeld 450.000 € voor een huis. De regio is populair bij gezinnen met kinderen. Het is er rustig en er valt veel te beleven. Aan de kust van de Var is Saint-Maxime een topper bij Belgen. De prijzen zijn er aanzienlijk hoger: voor een villa met zeezicht betaal je ongeveer 1,5 miljoen euro. Saint-Tropez is een geval apart. Voor een luxevilla in de mondaine badplaats moet je 4 tot 8 miljoen euro neertellen, al worden ook wel enkele dalingen genoteerd. In Cannes wordt er steeds meer geïnvesteerd in vastgoed, vooral door rijkeren. De gemiddelde woningprijs bedraagt er 540.000 €.

Inkomsten aangeven

Als gevolg van het dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk betaal je in ons land geen belastingen op je Franse buitenverblijf. Maar je moet je Frans onroerend goed wel aangeven in België. Verhuur je de woning, dan geef je de ontvangen brutohuurgelden aan, verminderd met de belastingen die je in Frankrijk betaalde. Als je niet verhuurt, moet je de huurwaarde aangeven. De aangifte gebeurt op basis van de ‘valeur locative cadastrale’ (cf. ons kadastraal inkomen). Met deze waarde wordt de Franse ‘taxe foncière’ berekend (cf. onze onroerende voorheffing). Als je deze betaald hebt, mag je het bedrag aftrekken van het aan te geven bedrag. Voor de berekening van de belasting wordt het opgegeven bedrag verminderd met een kostenforfait van 40%.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden