Luc en zijn echtgenote vonden hun droomwoning

Luc Heylens en zijn echtgenote waren eigenlijk op zoek naar een vakantiewoning in Spanje, tot ze het plan opvatten om definitief naar daar te verhuizen met z’n twee. Ze verkochten hun bloeiende bedrijf in België om zich in maart 2018 definitief in het buitenland te vestigen. Onder de deugddoende Spaanse zon wacht hen een mooie toekomst samen.

Verhuizen naar het buitenland

“Het is algemeen geweten dat spaargeld nauwelijks opbrengt op de bank en dat het verstandig is om te investeren in vastgoed. Om onze spaarcenten slim te beleggen gingen mijn vrouw en ik op zoek naar een vakantiewoning in het buitenland,” vertelt Luc Heylens. Geleidelijk aan schaafde het koppel hun plannen bij en besloten ze om definitief naar daar te verhuizen. Als eigenaars van een bedrijf (Paint Atelier, gespecialiseerd in spuitwerk van motorfietsonderdelen, nvdr) was regelmatig vakantie nemen niet zo eenvoudig als het lijkt. “Het leek ons dan ook beter om ons bedrijf te verkopen en in het buitenland een nieuwe zaak op te starten. Een grote stap maar we waren er klaar voor. Ik richtte Paint Atelier op toen ik 17 was, ik ben er vandaag 52. Onze twee kinderen zijn dertigers, die hun eigen leven leiden. Bovendien is het voor hen ook leuk om bij ons op vakantie te komen in het zuiden.”

Vlotte bereikbaarheid

Luc en zijn echtgenote startten hun zoektocht naar hun droomwoning in het buitenland in 2012. “Vroeger waren we echte ‘italofielen’. We gingen vaak op reis naar ‘la bella Italia’ met de motorfiets. Toen we het plan hadden opgevat om een vakantiewoning in het buitenland te kopen, is Italië dus uiteraard de revue gepasseerd. Het is echter een duur land en het weer is er niet altijd even schitterend. In de winter is het in de noordelijke regio’s vaak even koud dan in België. We wilden toch graag een aangenaam klimaat met veel zon… Eventjes hebben we overwogen om iets te kopen in Florida. Daar is het bijna altijd mooi weer maar qua afstand is het wat te ver voor onze kinderen. Na een tijdje kwam Spanje als onze ‘eindbestemming’ uit de bus, meer bepaald de Costa Blanca. Het is een zonzekere regio met betaalbare woningen. Bovendien is het een streek met een uitstekende bereikbaarheid: op Alicante kan je vrijwel dagelijks vliegen,” aldus Luc.

Gezonde regio, aangenaam klimaat

De Costa Blanca is door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen tot de gezondste regio van Europa. Met meer dan 300 dagen zon per jaar kan je er bijna non-stop genieten van aangename temperaturen. De gemiddelde temperatuur is 18°C, wat betekent dat de zomers niet extreem heet zijn en de winters relatief warm. Deze temperaturen zijn te danken aan het microklimaat dat er heerst. “Dit speelde zeker mee bij onze beslissing om naar daar te verhuizen. Mijn echtgenote sukkelt al jaren met haar rug en dit klimaat is ideaal voor mensen met reuma of andere spier- of gewrichtsklachten. Ik heb zelf zwakke knieën en op termijn moet ik me misschien laten opereren… Ik probeer dit uiteraard zo lang mogelijk uit te stellen en ik heb al gemerkt wat voor een gunstig effect Spanje heeft op mijn gezondheid en die van mijn vrouw!” vertelt Luc.

Rustig en toch centraal gelegen

De woning van Luc en zijn vrouw is gelegen in Villamartin, een kleine en sfeervolle stad op een uurtje rijden van Alicante. Villamartin is vlot bereikbaar via de snelweg (betalend) of via de mooie gewestweg langs de kust. “We kochten een nieuwe woning in een urbanisatie van een 60-tal woningen, wat niet overdreven groot is. De ligging is wat ons betreft perfect, namelijk op een 3-tal kilometer van de kust. Het is er met andere woorden lekker rustig en toch sta je snel aan zee en ‘in de drukte’, als je dat wil. Verder vonden we het belangrijk dat het huis groot genoeg is, aangezien we er definitief gaan wonen. Onze woning heeft een afgesloten ondergrondse garage van 70 m² die ook dienst doet als extra bergruimte,” zegt Luc. De aankoop van de woning was rond in december 2016. “Er werd ons toen gezegd dat alles klaar zou zijn in januari 2018. Het liep zodanig vlot dat de woning zelfs al werd opgeleverd in oktober 2017, een paar maanden vroeger dan verwacht. Je hoort vaak negatieve verhalen over wantoestanden met aannemers maar daar kunnen wij dus echt niet van meespreken… Alles verliep enorm vlot.”

Beurs als must-do inspiratiebron

Luc en zijn vrouw startten hun zoektocht naar hun droomhuis in het buitenland op de Second Home Expo. “De beurs heeft een uitstekende reputatie bij al wie op zoek is naar een tweede woning of een huis in het buitenland. Wij deden veel inspiratie op tijdens de beurs en wat ons betreft is het een absolute aanrader voor al wie eraan denkt om vastgoed te kopen in het buitenland, of je al concrete plannen hebt of nog op zoek bent naar de juiste bestemming. De vele standhouders geven een schat aan informatie. Naast de beurs trokken we ook zelf naar Spanje om er verschillende regio’s te gaan verkennen. We combineerden deze ‘ontdekkingstocht’ voor onze nieuwe toekomst met vakantie samen met onze kinderen. We vonden het belangrijk om hen hier ook bij te betrekken zodat ze goed wisten waar we zouden gaan wonen.”

Contactpersoon die je taal spreekt

“Veel mensen die zelf iets willen kopen in het buitenland vragen me of ik tips heb voor hen. Ik heb geen negatieve ervaringen maar wat ik wél kan aanraden is om te werken met een makelaar ter plaatse die je moedertaal spreekt. Onze vastgoedmakelaar is een Belg en dat zorgde voor een vlotte communicatie. Ik beweer niet dat engels- of spaanstaligen niet te vertrouwen zijn maar het loopt toch een pak vlotter als je dezelfde taal spreekt. Het is ook eenvoudiger om eventuele strubbelingen uit te klaren.”

Een nieuw leven onder de Spaande zon

Begin maart 2018 verhuizen Luc en zijn vrouw definitief naar hun droomhuis in Villamartin.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Bekijk

Waarom het nu ideaal is om een tweede verblijf in Spanje te kopen

De combinatie zon, zee en strand maakt van Spanje een zeer populair vakantieland. Bovendien is het leven er zo’n 30% goedkoper dan in Frankrijk en Italië. Reken daarbij dat de vastgoedprijzen een pak lager liggen dan in die landen, en het hoeft niet te verwonderen dat een tweede verblijf in Spanje erg in trek is. In 2018 kocht gemiddeld elke twee uur een Belg een woning onder de Spaanse zon. Op tien jaar tijd is het aantal gekochte eigendommen bijna verachtvoudigd.

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden