Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Al eens gedacht aan een vakantiehuis in Hongarije?

Grootte is niet alles! Hongarije mag dan wel een klein land zijn, er valt heel wat te beleven binnen zijn grenzen. Het landschap varieert van eindeloze grasvlakten tot weelderige pieken en valleien. Hongarije is een republiek in Midden-Europa met een oppervlakte van ruim 93.000 vierkante kilometer (het land is daarmee ongeveer 3 keer zo groot als België) en heeft iets meer dan tien miljoen inwoners. Een kwart van de Hongaren woont in de hoofdstad Boedapest of in een van de voorsteden, de stad is daarmee verreweg de grootste van het land. Boedapest is één van s’werelds meest romantische hoofdsteden, met het “Parijs van het Oosten” als bijnaam, is de stad een plaats met brede boulevards en groene parken, grote Art Nouveau woningen en helder geschilderde kerken en levendige cafés. De stad is verdeeld in twee delen(Boeda & Pest) door de rivier de Donau. Talrijke bruggen verbinden Boeda & Pest op een elegante manier. Waterpret in rivieren, meren en waterparken Hongarije ligt ingesloten in het hart van Europa ver van de meest nabijgelegen kustlijn. Ondanks die afstand draait alles in het land toch rond water en kan je naar hartelust pootje baden, zwemmen of zeilen.

Het Balatonmeer! Een ruwe diamant die reeds vele landgenoten ontdekt hebben!

Het Balatonmeer is het grootste zoetwatermeer van Europa. Als je het meer niet kent, kun je je nauwelijks voorstellen dat er mensen zijn die er zo verknocht aan zijn… En als je op zoek gaat naar de vraag waarom, krijg je de meest uiteenlopende antwoorden. Kinderen zijn fan van het ondiepe, warme en zacht aanvoelende water. Natuurvrienden beschrijven met stralende ogen de idyllische rust in het hoogland op de noordoever en de majestueuze vergezichten van het Kis Balaton, het natuurgebied waar zwermen watervogels vanuit de rietlanden opvliegen over de plassen. Volgens kenners leveren de vulkanische heuvels rond het meer de mooiste plaatjes op van Hongarije. Wijnliefhebbers zijn lyrisch over wijnen als de Badacsonyi en de Boglári Olaszrizling. Fijnproevers geven hoog op van gebakken snoekbaars uit het meer. Voor zeilers vormen wind en water een waar paradijs. Het mediterraan klimaat en de vele thermaalbaden zijn ideaal voor vele kwalen. De duizenden gezichten van het Balatonmeer maakt het voor iedereen een te ontdekken vakantiebestemming.

H2O Therapie

Hongaars water is niet alleen om in te dollen. Het kan eveneens heel heilzaam zijn. Het land is gezegend met de aanwezigheid van natuurlijke thermale bronnen, die ontspringen met een temperatuur van 30°C en die veel zouten en mineralen bevatten. Deze bronnen liggen aan de oorsprong van een badcultuur die reeds ontstaan is in de tijd van de Romeinen. Of je nu op zoek bent naar ontspanning, verfrissing of herstel, Hongarije zal er moeiteloos in slagen om aan Uw verwachtingen te voldoen. De thermaalhoofstad van Hongarije bevind zich in Héviz, gelegen in westen van het land, nabij het Balatonmeer. In dit grootste thermale meer van de wereld, dat geschikt is voor te baden zakt de watertemperatuur nooit onder de 28°C alwaar je het hele jaar door een duik kunt nemen, zelfs bij vriestemperaturen van -25°C. Een unieke belevenis.

Groeiende verkoop van vakantiewoningen

Waar begint een droom van een tweede of permanent verblijf in het buitenland? Voor velen zijn deze dromen bedrog, maar er zijn reeds talloze Nederlanders en Belgen waarvoor deze droom werkelijkheid geworden is. Velen hebben goed naar hun gevoel geluisterd en hebben geen half leven getwijfeld om hun droom te realiseren. Niet alleen het bezit van een tweede woning of defintief verblijf neemt toe, maar ook het gebruik. Daar zijn twee redenen voor: men heeft vaker de behoefte om er even tussenuit te zijn en wij willen een aanvaardbaar rendement voor het zuur verdient spaargeld. De bankcrisis heeft ons aangetoond wat er met U spaargeld gebeurt en deze banken zullen U de komende jaren niet overladen met aanlokkelijke intrestvoeten. Dus het rendement van de woning wordt ook steeds belangrijker. Uit onderzoek van het (NRIT) Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme klopt de bewering “Tweede woning alleen voor rijken” niet! Het tweedewoningbezit komt in alle inkomensklassen voor. Zo’n 15% van de bezitters van een tweede woning heeft een modaal inkomen, waarvan 11% van hen een woning heeft in het buitenland. Tweedewoningbezitters komen uit alle lagen van de bevolking, worden steeds jonger en hebben steeds vaker een gezin met opgroeiende kinderen. De traditionele kooplanden zoals Spanje, Frankrijk en Italië alwaar de immobiliënprijzen sinds de recessie zwaar onder druk staan, liggen welliswaar goed in de mond maar liggen niet binnen handbereik van een modaal inkomen. Daarinboven zal de waardevermeerdering van deze immobiliën niet gegarandeert zijn voor de komende jaren. Immobiliën in Hongarije en rond het Balatonmeer hebben een jaarlijks stijgingspotentieel tussen de 7% en 9%. Als je hier de alsmaar stijgende huuropbrengsten toevoegt en als je dan rekening houd met de huidig nog gunstige aankoopprijzen, houd een investering in Hongaarse immobiliën verhoudingsgewijs een zeer beperkt risico in. De verwachtingen zijn dat de immoprijzen bij de nakende invoering van de Euro, vermoedelijk ergens vanaf 2020, een inhaalbeweging zullen inzetten naar prijzen dewelke gangbaar zijn in Duitsland, Oostenrijk en Kroatië. Dit maakt dat investeren in vastgoed in Hongarije, meerbepaald de regio rond het Balatonmeer, op dit moment een lucratieve aangelegenheid is voor diegenen die de mogelijkheden en het groeipotentieel zien.

Huizen die in een EU-land minder kosten dan een auto….

Ondanks de recessie van de afgelopen jaren is Hongarije bezig aan een belangrijke inhaalbeweging sinds de toetreding tot de Europese Unie in 1 mei 2004. Inderdaad wat velen misschien niet weten is dat Hongarije reeds 13 jaar lid is. De nationale Hongaarse munteenheid is de Forint(voor €1 krijgt men 300 Forint). Het dagdagelijkse leven is er stukken goedkoper als bij ons. 'Huizen in een EU-land die minder kosten dan een auto: daar investeren Nederlanders en Belgen natuurlijk graag in. En ondertussen geniet je maar mooi van je vakantiehuis.' Sommige landgenoten willen zelfs definitief naar Hongarije vertrekken. 'Met de opbrengst van de verkoop van een bescheiden huis kun je hier gemakkelijk een groot huis kopen met een mooie tuin. En je houdt nog geld over om het te verbouwen. Bovendien betalen gepensioneerden in Hongarije geen belastingen. Velen willen een nieuw leven beginnen, weg van de stress en de drukte. Hier tellen enkel je portefeuille en je horloge. In Hongarije is de mentaliteit helemaal anders. Als de buurvrouw 's zomers te veel aardbeien of sla heeft, deelt ze die uit. Mensen helpen elkaar als dat nodig is, zelfs al verstaan we mekaar niet altijd goed.'

De verkeersverbindingen met de wagen naar Hongarije zijn ideaal, lopen over Duitsland en Oostenrijk en bedragen circa 1200km. Als men in de morgen om 06u00 vertrekt vanuit Hasselt/ Eindhoven/Luik/Maastricht is men omstreeks tussen 19u00 en 20u00 op zijn bestemming rondom het Balatonmeer. Er zijn ook ideale vluchtverbindingen vanuit Eindhoven of Charleroi naar Boedapest(vluchtduur circa 1u45).De vluchtprijzen voor een retourvlucht variëren afhankelijk van het tijdstip, maar kunnen reeds vanaf €75 per persoon. Vanuit Boedapest kan men makkelijk een auto huren om het land te verkennen. De afstand vanuit Boedapest tot het Balatonmeer bedraagt ongeveer 180km.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Tips voor een vakantiewoning in het buitenland

Steeds meer Belgen investeren in onroerend goed in het buitenland. Op vlak van belastingen komt daar heel wat bij kijken. Heb je plannen om een tweede verblijf te kopen? Met deze tips ben je alvast goed voorbereid!

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden