Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiewoning financieren met overwaarde woning

Een manier om een vakantiewoning te financieren is door overwaarde van de eerste woning op te nemen. Tegen het einde van je hypotheek is je woning (grotendeels) afbetaald en is er de mogelijkheid om de overwaarde te investeren in een vakantiehuis. Het is echter niet zo eenvoudig om de overwaarde op te nemen. Toch zijn er diverse mogelijkheden.

Wat is overwaarde

De overwaarde is het verschil tussen de vrije verkoopwaarde van de woning en het bedrag van de nog resterende hypotheekschuld, min de verkoopkosten. De fiscale term voor overwaarde is ‘eigenwoningreserve’.

Je huis verkopen en een vakantiewoning kopen

De eenvoudigste manier om de overwaarde op te nemen, is je huis verkopen en verhuizen naar een huurwoning. Dankzij de overwaarde beschik je dan over een mooi spaarpotje. Veel mensen willen echter in hun eigen huis blijven wonen in plaats van te verhuizen. Bovendien is het niet makkelijk om een betaalbaar huurhuis te vinden.

Een nieuwe, goedkopere woning

Je kan ook een ander, goedkoper huis kopen dan je huidige woning en daarin de overwaarde stoppen. Voor dat deel krijg je dan geen hypotheekrenteaftrek. Een voorbeeld:

  • Je verkoopt je oude huis voor 350.000 euro.
  • De overwaarde bedraagt 100.000 euro.
  • De prijs van je nieuwe huis is 200.000 euro.
  • Je mag hypotheekrente aftrekken op 200.000 euro aankoopprijs – 100.000 euro overwaarde = 100.000 euro
    Krediethypotheek
  • Een krediethypotheek is een goeie oplossing voor wie op pensioen gaat en over voldoende inkomsten blijft beschikken. Banken houden namelijk niet echt rekening met de (over)waarde van je afbetaalde woning om de krediethypotheek te bepalen. Ze kijken alleen naar je inkomsten en of die voldoende zijn om de rente van je hypotheek te blijven betalen. Hou er rekening mee dat je niet bij elke bank terecht kan voor een krediethypotheek.

Opeethypotheek

Als je over minder inkomsten beschikt (bv. een klein pensioen) en je wil de overwaarde van je woning opnemen, dan is een opeethypotheek ideaal. De bank bekijkt tot hoeveel geld je mag opnemen – het kan tot 75% van de waarde van de woning zijn. Het voordeel van een opeethypotheek is dat je in je eigen huis mag blijven wonen. Bepaalde factoren kunnen de duurtijd van de hypotheek inkorten. De opeethypotheek wordt minder waard als de waarde van de woning daalt, de rente stijgt of jijzelf ouder wordt dan gedacht.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden