Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiehuis kopen in Macedonië wint aan populariteit

De democratische economie van Macedonië is er na een korte en kleine crisis weer helemaal bovenop. De economische groei in Macedonië klom afgelopen jaar omhoog naar 2,2%. Voor 2018 verwacht de Wereld bank een groei van 3,2% oplopend naar 4% in 2020. De afgelopen 10 jaren kende Macedonië weinig inflatie, als kandidaat lid van de Europese Unie ervaart zij wel de lusten maar niet de lasten. Naast de economische groei en de groei van het BNI, is er ook een duidelijke groei in het toerisme van 4 tot 10% per jaar; het toerisme is de laatste 10 jaar nagenoeg verdubbeld en de verwachting is dat ook de komende jaren deze groei zal aanhouden. Er wordt dagelijks van diverse luchthavens in Nederland en België gevlogen op de nationale luchthavens van Skopje en Ohrid en het aantal vluchten neemt toe. Ook de ons omringende landen plannen rechtstreekse vluchten naar Ohrid in.

Is nu het moment om een huis te kopen in Macedonië

Naast een lage aanschaf prijs van een onroerende zaak binnen Europa, heeft Macedonië de laagste woonlasten en bijkomende kosten en dit laatste is niet geheel onbelangrijk. Het aantrekkelijke meer van Ohrid, met 2300 zonuren en haar mediterrane land klimaat is een Werelderfgoed gebied, waar hoogbouw voor massa toerisme niet is toegestaan. Het woningaanbod aan het meer is schaars en hierdoor begint de woningmarkt in de regio Ohrid, nu aan te trekken.

Daarnaast is een tweede woning in Macedonië ook fiscaal uitermate aantrekkelijk;

  • U betaalt slechts 3% overdrachtsbelasting.
  • De onroerende zaak belasting is 0,1%.
  • U betaalt geen belasting na 60 maanden op een verkoop met overwaarde.
  • Binnen 60 maanden is deze slechts 7,53 % van de winst op verkoop.
  • U kunt voor de waarde van uw tweede woning vrijstelling in box 3 aankruisen, omdat Nederland en Macedonië een bilateraal belastingverdrag hebben, die dubbele belastingheffing voorkomt. U betaalt dus maar 0,1% waar u anders over dit vermogen, in Nederland, mogelijk vermogensrendementsheffing verschuldigd bent.
  • Macedonië heeft voor residenten en bedrijven daarnaast maar één tarief voor inkomsten en zaakbelasting nl. 10% en behoort daarmee, tot een van de landen, met de laagste belastingdruk ter wereld. Dit kan zakelijk of privé, mogelijk ook zeer interessant voor u zijn.
  • Bij aanschaf van een onroerend goed hoger dan € 40.000,- kunt u ( jaar) residentie aanvragen.

 

Ook verhuur van uw 2e woning in Macedonië, kan zeer aantrekkelijk zijn;

De verhuur opbrengst wordt slecht met 7,53% belast. De grote touroperators investeren veel in dit gebied en zoeken luxe nieuwe accommodaties door het stijgend aantal toeristen. Het gebied heeft het helderste en diepste meer van Europa, prachtige natuur en eeuwenoude cultuur en wordt ook wel ,,de parel van de Balkan’’ genoemd. De Macedonische bevolking staat bekend om zijn gastvrijheid en vriendelijkheid en heeft al sinds de zestiger jaren nauwe banden met de Nederlandse en Belgische toerist die dit fantastische gebied nu herontdekt.

Zoals een trotse Nederlandse eigenaar van een onroerend goed in Macedonië laatst deelde op facebook;
Vandaag is het zondag. Voor mij ‘n dagje even niet werken.... Dus wat doe je dan? Je pakt de boot en vaart een stukje op het schoonste meer van heel Europa. Nagenoeg geen toerist op het hele meer te bekennen. De enige bedrijvigheid is een plaatselijke visser die zijn net uitgooit. Het water, zo helder, je kan het gewoon drinken, waar vind je dat nog? Deze ,,traan van God’’ zoals ze het hier noemen, is een van de laatste stukjes ongerepte natuur, zo dicht bij huis. Hoe lekker is het gevoel soms de enigste te zijn op het diepste meer van Europa. Ik heb mijn adem ingehouden maar red de 300 meter diepte net niet. 350 m2 km water even voor mij alleen, hier voel je je als watersporter echt op je plek. Voor mij geen Ibiza meer, geen overspannen hippies, geen drankjes bij Bleu Marien voor € 15,- , maar een zuiver slokje van het meer van Ohrid.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Macedonië, de nieuwe bestemming voor een tweede verblijf?

Kent u Macedonië al?! met haar ongerepte natuur, heldere bronnen en het oudste en meest schone meer van Europa: het meer van Ohrid.

Bekijk

Vooral Nederlanders en Belgen kopen in Europa’s goedkoopste vakantieland

Wellicht is rekening houden met de kosten voor levensonderhoud bij de aankoop van een tweede woning nog niet zo ’n gek idee, er bestaan namelijk grote verschillen tussen de diverse landen in Europa.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden