Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Jesse & Sofie kochten een appartement in Spanje voor hun vakanties

Jesse Brouwers en zijn vriendin Sofie Cosaert verloren hun hart een aantal jaar geleden in Málaga. Ze begonnen te dromen over een eigen plekje onder de heerlijke Spaanse zon en sinds kort zijn ze de trotse eigenaars van een appartement vlak bij het centrum van de bruisende Spaanse badstad, in La Cala del Moral. Jesse en Sofie, respectievelijk 30 en 26 jaar, zijn nog jong in vergelijking met veel andere kopers van een tweede verblijf. “Voor ons was deze aankoop echter een logische stap. We gaan gemiddeld 5 keer per jaar op reis. Als je alles bij elkaar optelt, komt het voordeliger uit om ons eigen stekje te hebben in Spanje dan telkens een reis te boeken naar een andere bestemming. Bovendien is ons appartement volledig naar onze zin ingericht, in een regio waar we enorm van houden. Een droom die uitkomt!”

Jesse, vanwaar kwam het plan om een vakantiewoning te kopen in het buitenland?

“Een viertal jaar geleden ging ik met mijn vriendin Sofie op vakantie naar Málaga. We waren sowieso al fan van Spanje als vakantieland. Het was een ronduit schitterende reis en bij onze thuiskomst begonnen we al meteen te denken om terug te gaan. Zo borrelde het idee stilaan op om zelf iets te kopen ginder. Een nonkel van mijn papa heeft een appartement in de buurt van Málaga, in het vissersdorp El Palo. Daar waren we al een keer op reis geweest samen met mijn papa, toen hij moest revalideren na een zwaar verkeersongeluk. Je moet ook weten dat mijn vriendin en ik allebei in het onderwijs staan. In de schoolvakanties proberen we er altijd eens op uit te trekken. We hebben de rekensom gemaakt. We gaan gemiddeld vijf keer per jaar op reis. Als je optelt wat dat kost qua transport en verblijf, kom je al snel in de buurt van de prijs om zelf een woning in het buitenland te kopen. We hakten de knoop door: we gingen op zoek naar ons eigen appartement in Spanje om voortaan onze vakanties door te brengen.”

Lees ook: Een tweede verblijf in Spanje kopen

Het idee was er, hoe zijn jullie dan concreet van start gegaan?

“We wisten dat we een appartement wilden kopen in de buurt van Málaga. De stad en de hele regio errond hadden ons hart veroverd. Je hebt er de zee, een bruisende stad, veel cultuur en bezienswaardigheden. Een van onze ‘eisen’ was dat we tussen de lokale bevolking wilden leven. We houden echt van die typische Spaanse sfeer, voor ons is dat een van de redenen waarom we zo graag naar Spanje reizen. Hierdoor werd het aanbod qua appartementen voor ons meteen een stuk beperkter. Nieuwbouwappartementen maken immers vaak deel uit van grote projecten, waar die ‘couleur locale’ waar wij naar op zoek waren ontbreekt. We gingen dus op zoek naar een bestaand appartement. We namen onze tijd en reisden een aantal keer naar daar. We namen een lokale makelaar onder de arm om ons te helpen het geschikte appartement te vinden. Uiteindelijk kozen we voor een bestaand appartement van 85 m² in La Cala del Moral, een dorp op 10 km van het centrum van Malaga en vlak bij de zee. Voor ons is dat perfect qua ligging. We hebben momenteel 1 slaapkamer maar dat kan eventueel nog uitgebreid worden in de toekomst, als er kindjes komen. We kozen voor een appartement met een gemeenschappelijk zwembad. Dat spaart ons flink wat kosten uit op vlak van onderhoud. La Cala del Moral heeft bovendien een extra speciale betekenis voor ons. Mijn overgrootmoeder had er lang geleden een appartement. Het was ooit ‘het dorpje van onze familie’ en door er nu zelf een stekje te kopen, willen we dat opnieuw beleven.”

Hebben jullie beurzen bezocht om informatie in te winnen en inspiratie op te doen?

“We bezochten twee keer de Second Home Expo, in Gent en in Brussel. We woonden er een aantal interessante lezingen bij waarvan we heel wat opgestoken hebben. Een aanrader! We leerden ook een advocaat kennen. Hij heeft alles voor ons geregeld op vlak van wettelijke formaliteiten en documenten om de koop van ons appartement rond te krijgen. Toch wel een enorm comfort! Wij spreken wel een mondje Spaans maar nu niet om echt over naar huis te schrijven… De koopakte hebben we wel laten opstellen door een Spaanse notaris omdat dit een stuk goedkoper was. Hiervoor is onze advocaat zelfs mee gegaan ter plaatse. Dus ik kan zeker aan andere potentiële kopers aanraden om samen te werken met een goede advocaat. Uiteraard betaal je hiervoor maar het bespaart je heel wat zorgen en eventuele problemen achteraf.”

Hebben jullie ook naar appartementen gezocht in andere regio’s dan Málaga?

“We waren redelijk vastberaden om iets te zoeken in Málaga, aan de Costa del Sol. Eventjes hebben we ook rondgekeken aan de Costa Blanca omdat het er toch merkelijk goedkoper is. Bovendien is het een mooie regio, die vandaag zeer populair is. Maar we hebben uiteindelijk besloten om bij ons initieel plan te blijven. Málaga is de stad van ons hart, daar willen we écht onze vakanties doorbrengen!”

Zijn jullie hindernissen tegengekomen op jullie pad?

“Echt noemenswaardige problemen hebben we niet gehad. Op zes maand tijd was de koop rond, wat goed meevalt. Maar uiteraard verloopt het niet zonder slag of stoot, daar moet je als koper sowieso rekening mee houden. Spaanse makelaars komen bijvoorbeeld niet altijd strikt hun beloftes na… De taalbarrière zit daar ook wel voor iets tussen. Daarom ben ik blij dat wij ons hebben laten bijstaan door een Belgische advocaat.”

Heb je nog andere tips voor kandidaat-kopers?

“Sofie en ik hebben onze tijd genomen. Het aanbod aan woningen en appartementen op de Spaanse vastgoedmarkt is heel groot. Ik raad iedereen dan ook aan om voorzichtig en selectief te zijn. Denk goed na over wat je precies wil voor je begint te zoeken. Doordat wij echt tussen de Spanjaarden willen leven, was een bestaande woning voor ons de beste keuze. Maar dat is natuurlijk voor iedereen anders en er zijn heel wat mooie nieuwbouwprojecten aan de Spaanse kust. Dat zien we genoeg wanneer wij er rondrijden tijdens onze vakanties… Ik denk wel dat nu het goede moment is om te investeren in Spaans vastgoed. De prijzen zijn niet meer zo laag als een paar jaar geleden, ze zijn stilaan een beetje aan het stijgen. Maar de vastgoedmarkt is zeker nog gunstig. Ik ben ervan overtuigd dat wij een verstandige investering gemaakt hebben op lange termijn.”

Is het de bedoeling om het appartement ook te verhuren? Of dient het enkel voor eigen gebruik?

“We denken voorlopig echt niet aan verhuren. We hebben dit appartement gekocht om zelf onze vakanties door te brengen. We kijken er bijvoorbeeld enorm naar uit om kerst en nieuwjaar te vieren in Spanje met onze familie en vrienden. Mijn papa gaat bovendien binnenkort op pensioen en ook hij zal regelmatig eens naar Spanje reizen om er volop te gaan genieten. We zijn niet uit op rendement, onze voornaamste drijfveer voor deze investering was dat we onze vakanties op een leuke plek willen doorbrengen. Ons eigen stekje onder de Spaanse zon komt op termijn voordeliger uit dan telkens een zoveelste reis te boeken naar een andere bestemming. Het appartement is volledig naar onze zin ingericht en er valt zoveel te ontdekken en te beleven in de regio. Wat wil een mens nog meer? Wij zijn klaar om nog lang te genieten van onze vakantiewoning in Málaga!”

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een woning aan de Costa del Sol verhuren. Dit zijn de regels

Het kopen van een huis aan de Costa de Sol is populair. De prachtige omgeving met leuke plaatsen en het heerlijke klimaat maakt deze regio interessant om een onroerend goed te kopen. Het verhuren van je vakantiewoning in deze regio kan ook interessant zijn. Het is immers een populaire vakantieplek die vanuit geheel Europa goed bereikbaar is.

Bekijk

Costa Blanca of Costa Calida? Een huis kopen in Spanje

Wanneer je droomt van een vakantiewoning onder de Spaanse zon, vallen de schitterende Costa Blanca en Costa Calida vaak op als een goede optie. Deze twee kustregio's, gelegen aan de zuidoostkust van Spanje, bieden ieder hun unieke charmes en mogelijkheden voor wie op zoek is naar een tweede verblijf of een aantrekkelijke investering in onroerend goed.

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden