Een tweede woning kopen is populair. Er zijn een paar aandachtspunten waarmee je zeker rekening moet houden.
Een tweede verblijf brengt kosten met zich mee: brandverzekering, onderhoudskosten, verwarming, elektriciteit, internetaansluiting,… Koop je een appartement? Hou dan rekening met de onderhoudskosten voor de lift, de inkomhal en de tuin. Deze staan doorgaans beschreven in de basisakte. Bij een tweede woning in een vakantiepark moet je aandacht hebben voor de parkkosten, die kunnen oplopen van € 3000 tot € 5000 per jaar. Deze kosten zijn afhankelijk van de faciliteiten die het park biedt en de grootte van het huis in het park.
Koop je een bestaand pand? Dan moet je de renovatiekosten inschatten. Hou er aan de kust rekening mee dat appartementen op de zeedijk het hard te verduren krijgen door het zout en dat het onderhoud duurder wordt. Deze appartementen worden doorgaans sneller gerenoveerd aangezien ze tot het hogere marktsegment behoren. Het is goed om de verslagen van de algemene vergadering van de voorbije 3 jaar te raadplegen. Hierin lees je welke werken er gepland staan en of er provisies in het reservefonds zijn voorzien.
In de meeste steden en gemeentes betaal je belasting op je tweede verblijf. Het tarief verschilt van gemeente tot gemeente dus het is aangewezen om je goed te informeren. Aan zee gelden soms hogere tarieven voor woningen op de zeedijk of betaal je minder voor een studio. Sommige mensen met een tweede verblijf aan zee verplaatsen hun domicilie naar de kust om de tweedeverblijfstaks te ontlopen. Maar veel badsteden voeren hier strenge controles op uit. Naast de gemeentelijke belasting op een tweede verblijf kan er ook een provinciale taks geheven worden. Ook een forfaitaire milieubelasting behoort tot de mogelijkheden. Hou met al deze zaken dus zeker rekening.
Voor je tweede verblijf ontvang je, net als voor je woning waar je je domicilie hebt, jaarlijks een aanslagbiljet voor de onroerende voorheffing. Hiervoor gelden echter geen verminderingen voor kinderen ten laste, gehandicapte personen of een bescheiden woning.
Het is verplicht om het kadastraal inkomen van je tweede verblijf aan te geven in je jaarlijkse belastingaangifte, zelfs als je het niet verhuurt. Je betaalt belastingen op het geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. Als je je tweede verblijf gemeubeld verhuurt, wordt de verhuur van de meubelen belast wordt als een roerend inkomen. Hierop betaal je 30% belasting. Als je de huurprijs niet opsplitst in roerend en onroerend inkomen, gaat de fiscus ervan uit dat 40 % van de huurprijs slaat op de meubelen. Op dat deel is er een forfaitaire kostenaftrek van 50%.
Als je je tweede verblijf verhuurt, kan je er op korte termijn rendement uit halen. Op lange termijn ligt de meerwaarde bij de verkoop. Of het mogelijk is om met winst te verkopen is afhankelijk van een aantal factoren. De voornaamste is de ligging: voor een toplocatie zijn kopers doorgaans bereid om een meerprijs te betalen.
Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.
Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.
Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.
Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Wilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado