Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Belgen nemen meer risico bij aankoop tweede verblijf

Steeds meer vermogende Belgen geven hun beleggingsportefeuille in onderpand voor een lening om het vakantiestulpje van hun dromen te kopen. Aan die soepele financiering hangen risico’s vast.

Duizenden Belgen financieren hun tweede verblijf niet met een woonkrediet, maar met een lening waarbij ze hun effecten als onderpand geven. De belangstelling neemt flink toe, bevestigen verscheidene vermogensbanken

Deutsche Bank sloot tussen januari en april 39 procent meer contracten af dan het jaar voordien. Bank Degroof Petercam spreekt van ‘een aanzienlijke groei’.

Het grote voordeel van de alternatieve lening, ook wel Lombardkrediet of ‘investment loan’ genoemd, is dat er geen notaris- en andere dossierkosten aan verbonden zijn, zoals bij een hypothecaire lening. De terugbetalingsvoorwaarden zijn soepeler en de aanbieders maken zich sterk dat de rentevoeten competitief zijn met die van de hypotheekrentes.

De lage rente is de grootste aanjager van de aankoop van een tweede verblijf. Niet alleen zijn de kredietkosten daardoor laag, ze maakt een tweede verblijf als belegging ook aantrekkelijker dan het spaarboekje. Als bovendien de effectenportefeuille jaar na jaar in waarde stijgt, is voor veel vermogende Belgen de rekening snel gemaakt.

Maar wat als de beurzen fors duiken? Dan worden de in pand gegeven effecten minder waard en kunnen correctiemechanismen in werking treden. De bank kan de klant vragen het kredietbedrag te verlagen of cash bij te pompen.

De klant moet rekening houden met onaangename verrassingen. ‘We blijven voorzichtig bij de toekenning van Lombardkredieten’, zegt Klaas Dams, kredietexpert van Bank Degroof Petercam. ‘We kijken niet alleen naar de ingebrachte waarborgen, maar ook naar de verwachte inkomsten en het totale vermogen van de klant.’ Deutsche Bank, die om de twee weken de in pand gegeven portefeuille evalueert, raadt klanten aan om vooral activa met een gemiddeld tot laag risico in waarborg te geven.

Dams wijst er wel op dat je een Lombardkrediet ook omgekeerd kan bekijken, als een vorm van risicospreiding. ‘De generatie die met pensioen gaat, zoekt een nuttige besteding van het geld dat dan vrijkomt, bijvoorbeeld via de groepsverzekering. Door eerst een effectenportefeuille te kopen en daarop een krediet te nemen voor de aankoop van vastgoed wordt dat geld in verschillende activaklassen belegd.’

Uit een enquête van de beursorganisator Second Home Expo blijkt dat de meeste (39,5%) kandidaat-kopers van een tweede verblijf een budget hebben tussen 100.000 en 200.000 euro, gevolgd door 35,5 procent tussen 200.000 en 300.000 euro.

Het onderzoeksbureau WES schatte in 2015 dat 380.000 Belgische gezinnen een tweede verblijf bezitten voor recreatief gebruik, waarvan 170.000 in het buitenland.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden