Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Belgen nemen meer risico bij aankoop tweede verblijf

Steeds meer vermogende Belgen geven hun beleggingsportefeuille in onderpand voor een lening om het vakantiestulpje van hun dromen te kopen. Aan die soepele financiering hangen risico’s vast.

Duizenden Belgen financieren hun tweede verblijf niet met een woonkrediet, maar met een lening waarbij ze hun effecten als onderpand geven. De belangstelling neemt flink toe, bevestigen verscheidene vermogensbanken

Deutsche Bank sloot tussen januari en april 39 procent meer contracten af dan het jaar voordien. Bank Degroof Petercam spreekt van ‘een aanzienlijke groei’.

Het grote voordeel van de alternatieve lening, ook wel Lombardkrediet of ‘investment loan’ genoemd, is dat er geen notaris- en andere dossierkosten aan verbonden zijn, zoals bij een hypothecaire lening. De terugbetalingsvoorwaarden zijn soepeler en de aanbieders maken zich sterk dat de rentevoeten competitief zijn met die van de hypotheekrentes.

De lage rente is de grootste aanjager van de aankoop van een tweede verblijf. Niet alleen zijn de kredietkosten daardoor laag, ze maakt een tweede verblijf als belegging ook aantrekkelijker dan het spaarboekje. Als bovendien de effectenportefeuille jaar na jaar in waarde stijgt, is voor veel vermogende Belgen de rekening snel gemaakt.

Maar wat als de beurzen fors duiken? Dan worden de in pand gegeven effecten minder waard en kunnen correctiemechanismen in werking treden. De bank kan de klant vragen het kredietbedrag te verlagen of cash bij te pompen.

De klant moet rekening houden met onaangename verrassingen. ‘We blijven voorzichtig bij de toekenning van Lombardkredieten’, zegt Klaas Dams, kredietexpert van Bank Degroof Petercam. ‘We kijken niet alleen naar de ingebrachte waarborgen, maar ook naar de verwachte inkomsten en het totale vermogen van de klant.’ Deutsche Bank, die om de twee weken de in pand gegeven portefeuille evalueert, raadt klanten aan om vooral activa met een gemiddeld tot laag risico in waarborg te geven.

Dams wijst er wel op dat je een Lombardkrediet ook omgekeerd kan bekijken, als een vorm van risicospreiding. ‘De generatie die met pensioen gaat, zoekt een nuttige besteding van het geld dat dan vrijkomt, bijvoorbeeld via de groepsverzekering. Door eerst een effectenportefeuille te kopen en daarop een krediet te nemen voor de aankoop van vastgoed wordt dat geld in verschillende activaklassen belegd.’

Uit een enquête van de beursorganisator Second Home Expo blijkt dat de meeste (39,5%) kandidaat-kopers van een tweede verblijf een budget hebben tussen 100.000 en 200.000 euro, gevolgd door 35,5 procent tussen 200.000 en 300.000 euro.

Het onderzoeksbureau WES schatte in 2015 dat 380.000 Belgische gezinnen een tweede verblijf bezitten voor recreatief gebruik, waarvan 170.000 in het buitenland.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Emigreren naar Spanje en Belgisch pensioen blijven ontvangen

Wat gebeurt er met je Belgische pensioen onder de Spaanse zon? Lees er hier meer over

Bekijk

Aankoopproces Spanje en België – de verschillen

Ontdek onder andere de gelijkenissen, verschillen en taken van een Spaanse notaris en advocaat vs. België

Bekijk

Verhuren tweede woning in Spanje: belastingen en regels

Wat komt er kijken bij de verhuur in Spanje? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij

Bekijk

Erfbelasting in Spanje: wat kan ik verwachten?

Erf je als inwoner van België een huis in Spanje dan zijn er diverse aspecten om rekening mee te houden. Lees er hier meer over

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden