Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Potentiële Oostenrijkse huizenkopers hoeven zich geen zorgen te maken

Het laatste nieuws heeft onnodige onrust veroorzaakt bij de mensen die op zoek zijn naar een tweede huis in Oostenrijk. De Oostenrijkse regelgeving voor het gebruik van een (tweede) huis is simpel. Er zijn grofweg 3 gebruiks categorieën:

- Erholungsgebiet of recreatieve bestemming
Huizen of projecten waar deze bestemming aan is toegekend hebben een verhuurverplichting. Eigen gebruiksmogelijkheden voor bijvoorbeeld vakanties zijn meestal flexibel en bij de meeste projecten goed geregeld. De restrictie van deze bestemming is dat men er niet mag gaan wonen.

-Zweitwohnsitz of tweede woningvergunning
Bij deze bestemming zijn er geen beperkingen in het gebruik. Het huis kan gebruikt worden voor vakantie, mag worden verhuurd of men kan er langer verblijven of zelfs gaan wonen.

-Hauptwohnsitz
Deze categorie wordt toegekend aan huizen of projecten die primair bedoeld zijn voor de eigen bevolking. Als men als niet-Oostenrijker een Hauptwohnsitz koopt moet men er ook gaan wonen en dat betekent uitschrijven uit de basisadministratie in het eigen land en inschrijven in Oostenrijk. Een Hauptwohnsitz mag dus niet gebruikt worden als vakantiehuis of tweede woning.

Het Telegraaf artikel gaat over deze laatste categorie. Helaas is er in sommige gevallen door malafide partijen misbruik gemaakt van de regelgeving en zijn de kopers onjuist of niet geinformeerd. Omdat de Hauptwohnsitz bedoelt is voor huisvesting van de lokale bevolking was deze vaak wat gunstiger geprijsd of heeft het een mooie centrale ligging.

Aspirantkopers die op zoek zijn tweede huis of vakantiewoning in Oostenrijk hoeven zich geen enkele zorgen te maken mits men zich maar goed over het bestemmingsplan laat informeren. De notaris welke de kooptransactie afwikkelt kan de juiste bestemming ook altijd bevestigen. Bonafide makelaars of projectontwikkelaars van tweede woningprojecten zijn van de Oostenrijkse regelgeving uitstekend op de hoogte en passen deze ook op de juiste wijze toe.

Op de Secondhome beurzen worden iedere dag seminars gegeven over het kopen van een huis in Oostenrijk. Op deze seminars zal uitgebreid worden geinformeerd over de gebruiksmogelijkheden en de vergunningen van een tweede huis in Oostenrijk.

Bron: Jeroen van der Werff,  Directeur NextHome B.V.

 


 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden