De centen van uw tweede verblijf

In Brussels Expo vindt dit weekend Second Home International plaats, de Belgische beurs voor het tweede verblijf. Wie ervan droomt om ergens een eigen vakantieverblijf te hebben in binnen- of in buitenland kan daar alvast terecht om inspiratie op te doen. Maar na het dromen, komen de cijfers op tafel. Hier alvast de antwoorden op de meest gestelde geldvragen over een tweede verblijf. Frida Deceunynck

Is een vakantieverblijf een goede investering?
In een aantal Zuid-Europese landen zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren fors gedaald. In landen als België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk blijft de prijzentrend vrij stabiel tot stijgend. Of het nu het moment is om koopjes te doen, zullen we pas later weten.

Houd er rekening mee dat de prijsvorming op de vakantiehuizenmarkt in belangrijke mate wordt bepaald door de verhuurbaarheid. Vakantiehuizen die goed gelegen zijn, een comfortabele inrichting hebben en goed verhuren, behouden op lange termijn beter hun waarde.

Mogelijk zal u uw vakantiewoning ook af en toe kunnen verhuren. Is dat uw bedoeling dan gaat u best op zoek naar een partner die ginder uw belangen kan behartigen voor zaken zoals de sleuteluitgifte, borg, schoonmaak en onderhoud. De opkomst van online verhuurplatformen zoals Belvilla, @Leisure, Novasol en Home Away heeft de eigen verhuur via het internet een stuk makkelijker gemaakt. Het kostenplaatje dat daar aan vasthangt is weliswaar niet min. Voor verhuur via een online boekingsplatform moet u in de Benelux rekenen op een commissie van zo’n 30 procent van de huurinkomsten.

Moet ik belasting betalen op mijn buitenverblijf in België?
Het bezit van een tweede woning in ons land brengt inderdaad een aantal belastingen mee. Ten eerste bent u jaarlijks onroerende voorheffing verschuldigd op de woning. Verder moet u het kadastrale inkomen van uw tweede verblijf ook elk jaar invullen op uw belastingaangifte. De belastingberekening hierop gebeurt tegen uw marginale tarief (meestal 45 of 50 procent) en is voor een tweede verblijf gebaseerd op het geïndexeerde K.I. verhoogd met 40 procent. Tot slot moet u ook rekening houden met de gemeentelijke belastingen zoals huisvuilbelasting en belasting op tweede verblijven.

Betaal ik ook belasting op een tweede verblijf in het buitenland?
Ook als u investeert in een buitenlandse vakantiewoning bent u verplicht om het buitenlands onroerend inkomen van uw tweede verblijf elk jaar aan te geven in uw belastingaangifte. Verhuurt u de woning dan moet u de huurinkomsten op jaarbasis aangeven. Is dat niet het geval dan moet u de bruto huurwaarde opgeven. Dat is de gemiddelde jaarlijkse brutohuur die u zou kunnen krijgen. U kan hiervoor bijvoorbeeld een verklaring laten opstellen door een lokaal vastgoedkantoor.

Is de woning gelegen in een land waarmee België een dubbelbelastingverdrag heeft afgesloten – de meeste populaire vakantiegebieden vallen daaronder– dan geldt voor deze inkomsten een vrijstelling van belasting. U moet echter wel rekening houden met het ‘progressievoorbehoud’. Concreet wil dat zeggen dat u door het huurinkomen in een hogere belastingschijf kan terechtkomen, waardoor de belasting op uw Belgische inkomsten stijgt. Via een fiscaal berekeningsprogramma of Tax-on-Web kan u simuleren hoeveel u dat in de praktijk kan kosten.

Verder moet u bij de aankoop van een buitenlands vakantieverblijf uiteraard ook rekening houden met de belastingen die van toepassing zijn in het land in kwestie, zoals bijvoorbeeld de taxe foncière in Frankrijk (vergelijkbaar met onze onroerende voorheffing). Wil u niet voor verrassingen komen te staan dan kan u zich hierover best vooraf informeren via een gespecialiseerde advocaat, notaris of vastgoedmakelaar.

Zijn er nog andere kosten waarmee ik rekening moet houden?
Ja, ook een tweede verblijf ontsnapt niet aan de klassieke eigenaarskosten zoals onderhoud, brandverzekering en nutsvoorzieningen. Sluit u een lening af voor de aankoop dan moet u ook rekening houden met de financieringskosten (leningaflossing, schuldsaldoverzekering).

Is het interessant om te lenen voor een tweede verblijf?
Dat kan inderdaad interessant zijn. Sluit u een lening af voor de aankoop van een tweede verblijf dan kan u van twee fiscale voordelen genieten. Ten eerste is er de zogenaamde interestaftrek. Die zorgt ervoor dat de interesten die u betaalt op de lening afgetrokken worden van het totaal van uw onroerende inkomsten, inclusief uw buitenlandse huurinkomsten. Op die manier kan u de belastingdruk op uw onroerend patrimonium naar beneden halen.

Onder de huidige wetgeving kan ook de belastingvermindering van het langetermijnsparen een mooi fiscaal extraatje opleveren. De betaalde kapitaalsaflossingen kunnen in dat kader recht geven op een belastingvermindering van 30 procent. Bedenk wel dat u enkel van dit voordeel kan genieten als u hiervoor voldoende fiscale ruimte heeft. Zolang u van de woonbonus geniet voor uw eerste woning is de kans klein dat u voor deze bijkomende belastingvermindering in aanmerking komt. Overweegt u een krediet af te sluiten voor de aankoop van een tweede verblijf dan zal uw bankier graag berekenen of en in welke mate u van dit voordeel kan genieten.

Komt u voor deze beide fiscale voordelen in aanmerking dan kan de belastingvermindering die gepaard gaat met het krediet groter zijn dan de rente die u betaalt op de lening. Besef wel dat u altijd een deel van de aankoop met uw spaargeld moet betalen. 

Bron: De Standaard

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom investeren in vastgoed meer opbrengt dan sparen

De spaarrentes zijn historisch laag en toch blijven Belgen geld op hun spaarboekje zetten. Er zijn wel slimmere manieren om geld te beleggen, maar die komen vaak met risico’s en schrikken daarom af. Vastgoed, bijvoorbeeld, heeft een hoger rendement, maar veel mensen vinden zo’n grote investering beangstigend. Een hulplijn inschakelen kan dan een goed idee zijn.  

 

Bekijk

Drie valkuilen bij de aankoop van een huis in Spanje

Steeds meer Belgen kopen een vakantiehuis in Spanje. Een droom die werkelijkheid wordt, al loopt niet elke aankoop van een leien dakje. Wie zich niet goed informeert voor de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland, loopt het risico om in een valkuil te trappen. We zetten 3 veelvoorkomende “addertjes onder het gras” op een rijtje.

Bekijk

Luxe wordt steeds belangrijker criterium bij aankoop van tweede huis in Spanje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vakantieverblijf in Spanje kopen steeds meer op zoek gaan naar luxefaciliteiten. Ze willen zorgeloos genieten van rust en extra diensten, en investeren daarom alsmaar vaker in een luxeresort. De investering is hoger maar je krijgt meer comfort in ruil én de levenskost ter plaatse is lager dan in België.

Bekijk

Investeren en genieten in Oostenrijk

Oostenrijk, zeer centraal gelegen in Europa, is na haar macht het Habsburgerrijk (de Oostenrijk-Hongaarse Monarchie), jarenlang wat op zichzelf gericht geweest. Inmiddels, en zeker na de EU toetreding, probeert Oostenrijk zich meer in een internationaal verbindende rol te manoeuvreren. Met het deelkantoor van de VN in Wenen vanaf de jaren 1960 en de rond 1980 voltooide UNO city kreeg Wenen meer invloed in de wereld al was het maar als gastheer van belangrijke conferenties. Uitmuntend gastheer zijn de Oostenrijkers overigens al sinds de middeleeuwen in hun Gasthäuser.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden