Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Belg blijft investeren in tweede woning

Uit cijfers van BNP Paribas Fortis blijkt dat de Belg vorig jaar gemiddeld 155.000 € leende voor een tweede huis in eigen land. Het valt op dat we bereid zijn om meer te lenen voor een woning voor eigen gebruik (gemiddeld 159.300 €) dan voor een tweede huis (gemiddeld 150.533 €). Door de lage rente op spaargeld blijft investeren in vastgoed een interessante manier van beleggen maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen.

Fiscaal voordeel bij aankoop tweede huis

Zo geniet je van een belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede woning. Terwijl de eerste woning onder de bevoegdheid van de gewesten valt, is een tweede huis een federale aangelegenheid. Dat wil zeggen dat er bij de berekening van het fiscaal voordeel niet met de woonbonus wordt gewerkt maar met het federaal systeem van langetermijnsparen. Hierdoor geniet je van een maximale fiscale vrijstelling van 2.260 € en de belastingvermindering bedraagt 30%. Daarnaast geldt ook de federale gewone interestaftrek. Als je tijdens de looptijd van je lening gaat wonen in je tweede huis, valt het federaal belastingvoordeel weg. De woning valt dan onder de geïntegreerde Vlaamse woonbonus.

Grote steden in trek

Grote steden, zoals Antwerpen en Gent in eigen land, zijn in trek voor de aankoop van een tweede huis. Al moeten we hier een kanttekening bij maken want door hun grootte is er gewoon meer vastgoedactiviteit in deze steden, waardoor ze in de top tien terecht komen. Er zijn natuurlijk ook veel kleinere steden die aantrekkelijk zijn voor een tweede verblijf. Denk maar aan kuststeden als De Panne, Koksijde, Middelkerke en Nieuwpoort.

Tweede woning vooral voor eigen gebruik

De Belg koopt een tweede huis in hoofdzaak voor recreatief gebruik, ook in het buitenland. Slechts 2% van de woonkredieten voor tweede woningen in het buitenland zijn bedoeld om huuropbrengsten te genereren. Wie zijn tweede woning toch wil verhuren, trekt doorgaans naar Frankrijk, het vakantieland bij uitstek.

Niet enkel voor 50-plussers

De gemiddelde leeftijd van wie geld leent voor een tweede woning is 43 jaar. Het is dus niet langer weggelegd voor 50-plussers. Feit is wel dat je voldoende kapitaalkrachtig moet zijn om te kunnen investeren in een tweede verblijf. Doorgaans hebben kopers een mooie spaarpot opgebouwd en kiezen ze om te investeren in bijvoorbeeld een appartement in een stad met veel troeven, met als doel er later zelf te gaan wonen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden