Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Erfbelasting vermijden bij een gesplitste aankoop

Veel mensen kopen een tweede woning via een gesplitste aankoop. Om later erfbelasting te vermijden, moet je over het juiste bewijs beschikken. Alles hangt af van het moment van de aankoopakte. 

Gesplitste aankoop

Wanneer de ouders het vruchtgebruik kopen (bv. een appartement aan zee) en de kinderen de blote eigendom, spreken we van een gesplitste aankoop. Als de ouders overlijden, komt het vruchtgebruik bij de kinderen terecht. Zij worden de volledige eigenaar van het vastgoed zonder erfbelasting te betalen. Om fiscaal in orde te zijn, is het vereist dat de kinderen over het geld beschikten om de blote eigendom te kopen, dat ze het geld daadwerkelijk daarvoor hebben gebruikt én dat de waardering van het vruchtgebruik en de blote eigendom correct gebeurde.

Moment van de aankoopakte

In de praktijk loopt het vaak anders. Ouders schenken bijna altijd vooraf een som geld aan hun kinderen waarmee ze de blote eigendom kunnen betalen. Zonder causaal verband tussen de schenking en de gesplitste aankoop is er geen enkel probleem, bijvoorbeeld wanneer de kinderen het geschonken geld pas na een aantal jaar gebruiken voor de gesplitste aankoop. Meestal is er echter wel een causaal verband omdat het geld al na een paar weken of maanden gebruikt wordt. Om te weten of de gesplitste aankoop onderhevig is aan erfbelasting, moet je kijken naar het moment van de aankoopakte.

Aankoopakte voor 1 september 2013
Bij een aankoopakte van voor 1 september 2013 moet de schenking vooraf plaatsgevonden hebben. Het is niet vereist dat er schenkbelasting op is betaald. Een niet-geregistreerde bankgift is dus toegelaten.

Aankoopakte van 1 september 2013 tot 18 juni 2015
De voorafgaande schenking is onderworpen aan de schenkbelasting. Deze bedraagt 3% tussen ouders en kinderen. Als je vooraf een schenking deed via een bankgift, moet je het bewijs van die gift registreren. Je moet kunnen aantonen dat de schenking dateert van voor de aankoopakte, bijvoorbeeld met een aangetekende brief of een bankuittreksel.

Aankoopakte na 19 juni 2015
Ook hier is de voorafgaande schenking onderworpen aan de schenkbelasting en moet ze geregistreerd zijn voor het verlijden van de aankoopakte. Als je het bewijs van je bankgift registreert voor de datum van de akte ben je in orde, zelfs als je de schenkbelasting pas maanden later betaalt.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden