Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een hypothecaire lening afsluiten: doe het nu!

Denk je eraan een tweede huis te kopen? Wacht dan niet te lang want binnenkort zullen de voorwaarden om een hypothecaire lening af te sluiten niet meer zo voordelig zijn. Daar zijn verschillende oorzaken voor.

Stijgende inflatie

De eerste oorzaak is de stijgende inflatie in Europa, waardoor de rentevoeten stijgen. Daarnaast zijn de interestvoeten op lange termijn in Europa aan het verharden. Dit is een gevolg van (onder andere) het politieke risico dat Marine Le Pen president van Frankrijk wordt. Die rentevoeten op lange termijn hebben een invloed op het tarief van een hypothecaire lening.

Hoge vastgoedschulden

Ook de Nationale Bank van België ligt aan de oorzaak van het feit dat het minder interessant wordt om een hypothecaire lening af te sluiten. Deze instelling, verantwoordelijk voor het toezicht op de commerciële banken, is bezorgd over de daling van de vastgoedprijzen en vreest het ontstaan van een ‘vastgoedzeepbel’ door de hoge vastgoedschulden in ons land. De Nationale Bank beschikt over cijfers waaruit blijkt dat de schuldlast van de Belgen 60% van het bruto binnenlands product bedraagt. Dat is veel hoger dan het Europees gemiddelde.

Groot risico op wanbetalingen

De Nationale Bank vindt ook dat de commerciële banken te veel hypothecaire kredieten verlenen aan aanvragers die ze onvoldoende kunnen dekken met eigen middelen, met als gevolg een groter risico op wanbetalingen. Ze eist dat banken voortaan strengere voorwaarden hanteren, bijvoorbeeld door klanten 20% van de waarde van de woning op tafel te laten leggen.

Extra eigen fondsen

Ten slotte gaat de Nationale Bank de commerciële banken verplichten om extra eigen fondsen aan te zuiveren als ze 100% van een hypothecair krediet verlenen aan een klant. De banken zijn hier niet happig op, waardoor het moeilijker zal worden om een lening in de wacht te slepen.

Een tweede huis kopen: nu of nooit!

Dus als je van plan bent om een tweede verblijf aan te kopen, doe het dan nu zodat je nog kan genieten van de interessante voorwaarden voor een hypothecaire lening!

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden