Bezoek de beurs

Wim en Carolien vonden hun droomhuis in de Franse Pyreneeën

Wat doe je als je huis volledig is afbetaald en je spaargeld op de bank nauwelijks meer opbrengt? Die vraag stelden Wim Van Echelpoel en zijn echtgenote Carolien zich een goed jaar geleden. Beleggen op de beurs sprak hen niet aan omdat het een risicovolle onderneming is. Investeren in vastgoed leek hen de veiligste keuze. Zo begonnen Wim en Carolien hun zoektocht naar een vakantiewoning in het zuiden.

Dromen van een vakantiehuis

“We startten onze zoektocht op het internet, waar onroerend goed te koop wordt aangeboden op diverse websites. We kwamen er tal van mooie huizen tegen die onze interesse wekten maar echt concreet werd het niet. Op veel sites moet je immers zelf contact leggen met de plaatselijke aanbieders en dat bleek niet zo eenvoudig. We kregen vaak de indruk dat ze wat wantrouwig stonden tegenover ‘de zoveelste buitenlander die hier een huis wil kopen’. Het bleef in het begin dus vooral bij dromen over een vakantiewoning in het zuiden.”

Beurs zorgt voor stroomversnelling

Uiteindelijk was het Wims boekhouder die ervoor zorgde dat de aankoop van een vakantiewoning in een stroomversnelling terecht kwam. “Mijn boekhouder had kaarten voor de Second Home Expo, dé beurs voor wie droomt van een tweede verblijf of een vakantiehuis. Zij raadde ons ten stelligste aan om daar ons licht te gaan opsteken over de verschillende mogelijkheden,” vertelt Wim. Zo gezegd, zo gedaan. Op de beurs merkte het koppel al snel een verschil met hun online zoektocht. “De standhouders staan echt volledig ter beschikking op de beurs. Ze geven bovendien zeer concrete tips en advies. We kwamen er in contact met een vastgoedmakelaar die vrijwel meteen ons vertrouwen won. De vriendelijke dame gaf ons een duidelijk overzicht van de verschillende regio’s en wat er mogelijk was met ons budget. In bepaalde streken zijn de huizen namelijk merkelijk goedkoper, bijvoorbeeld alles wat voor Lyon ligt, maar je bent er minder zeker van mooi weer. Andere gebieden, meer naar de kust toe, zijn dan weer een pak prijziger. Uiteindelijk kozen we voor een zonzekere bestemming omdat we het huis echt zien als een vakantiewoning voor onszelf. En vakantie en mooi weer zijn voor ons – net als voor vele andere mensen wellicht – onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

 

Budgettaire afwegingen

Behalve de garantie op mooi weer waren andere vereisten van Wim en zijn echtgenote dat het een rustige bestemming moest zijn, die niet té ver reizen is. Zuid-Spanje sprak hen aan maar het is al snel anderhalve dag rijden, wat hen tegenhield om daar een huis te kopen. Uiteindelijk kwamen Wim en Carolien uit op een budget van 180.000 €, iets hoger dan wat ze oorspronkelijk in gedachten hadden. “Maar voor de meerprijs konden we wel een volledig afgewerkte, instapklare woning kopen met alles erop en eraan in een zonzekere regio. We zagen het niet zitten om zelf nog te investeren in verbouwingswerken of in de aanleg van een zwembad. Dan zouden we de werfopvolging moeten doen van op afstand en dat leek ons niet bepaald ideaal,” aldus Wim.

Klare taal neemt twijfel weg

Na het bijwonen van een van de vele seminaries die op de beurs georganiseerd worden, beschikten Wim en Carolien over zodanig veel informatie dat ze even door het bos de bomen niet meer zagen. “De vele technische termen en ingewikkelde begrippen schrikten ons eerlijk gezegd een beetje af. Maar gelukkig konden we alweer rekenen op die vriendelijke dame van het vastgoedkantoor, die ons in klare taal alles uitlegde. Ze stelde ons gerust en hielp ons uitstekend verder. Ze stelde een aantal woningen voor in Zuid-Frankrijk, in de regio rond de Pyreneeën, die perfect pasten binnen ons budget en onze wensen.” Met deze lijst van woningen vertrokken Wim en Carolien op vakantie.

Een huis onder de zon

“Tijdens die reis gingen we gedurende een viertal dagen huizen bezichtigen. Een volledig gerenoveerde boerderij in Cailhau, een rustig en mooi dorp op 15 km van Limoux en 30 km van Carcassonne, stal meteen ons hart. Het huis ligt amper een paar honderd meter uit het dorpscentrum, biedt een magnifiek zicht op de Pyreneeën en is volledig instapklaar. We beschikken over 3 slaapkamers, 1 goed uitgeruste badkamer, een ruime keuken en woonkamer, 2 garages, een zwembad én een zuidelijk gerichte tuin. Kortom, alles waar we naar op zoek waren,” zegt Wim. “Bovendien ligt Cailhau in een wijnstreek, een pluspunt voor wijnliefhebbers zoals wij. En de kust is niet zo veraf, wat onze kinderen (het koppel heeft 4 kinderen tussen 10 jaar en 22 jaar) dan weer geweldig vinden. Lang hebben we dus niet getwijfeld.” Na amper 2 maanden intensief zoeken hadden Wim en Carolien hun gedroomde vakantiehuis gevonden in Zuid-Frankrijk.

Verhuur in eigen beheer

De administratieve afhandeling is volledig achter de rug en Wim en Carolien kunnen hun intrek nemen in hun eigen huis onder de zon. “We zijn nu volop bezig met het zoeken naar betaalbare meubels en accessoires. Een heel karwei maar het is plezant om hiermee bezig te zijn! We kochten deze woning in de eerste plaats als vakantiehuis voor onszelf en onze kinderen. Op termijn willen we het huis ook verhuren maar we willen het bij voorkeur in eigen beheer houden zodat we zelf kunnen kiezen aan wie we verhuren,” zegt Wim.

Dromen van een derde huis?

Wim en zijn echtgenote hebben er een heel vlot traject op zitten. “Al bij al twee maanden sinds ons bezoek aan de Second Home Expo: wij zijn heel tevreden over hoe het allemaal gelopen is. Moest het financieel mogelijk zijn, dan zouden we meteen een tweede vakantiewoning kopen,” zegt Wim lachend. “Het is heel normaal dat je drempelvrees hebt. Een tweede woning aankopen is tenslotte een serieuze investering waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Zoek daarom een partner die je begrijpt, die alles helder voor je uitlegt en die je zo van je schrik verlost. De beurs is de perfecte plek om professionals te ontmoeten die je verder kunnen helpen,” besluit Wim.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Houd rekening met bijkomende kosten

Wil je een tweede verblijf kopen in Spanje? Vergeet de kosten koper niet! De meest voorkomende bijkomende kosten lees je hier:

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Alle belangrijke documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees er hier meer over

Bekijk

Vakantiehuis kopen in Duitsland: alles over belastingzaken

Denk je aan het kopen van een huis in Duitsland? Dan wil je alles weten over belastingzaken. Lees hier meer

Bekijk

Aangeven Spaanse woning voor belasting in België

Wanneer je een Spaanse woning bezit of deels bezit, is het van belang om het aangeven van je Spaanse verblijf niet te vergeten. Waar moet je allemaal aan denken bij de belastingaangifte in België en hoe werkt dit juist? In onderstaand artikel lees je hier meer over.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden