Wim en Carolien vonden hun droomhuis in de Franse Pyreneeën

Wat doe je als je huis volledig is afbetaald en je spaargeld op de bank nauwelijks meer opbrengt? Die vraag stelden Wim Van Echelpoel en zijn echtgenote Carolien zich een goed jaar geleden. Beleggen op de beurs sprak hen niet aan omdat het een risicovolle onderneming is. Investeren in vastgoed leek hen de veiligste keuze. Zo begonnen Wim en Carolien hun zoektocht naar een vakantiewoning in het zuiden.

Dromen van een vakantiehuis

“We startten onze zoektocht op het internet, waar onroerend goed te koop wordt aangeboden op diverse websites. We kwamen er tal van mooie huizen tegen die onze interesse wekten maar echt concreet werd het niet. Op veel sites moet je immers zelf contact leggen met de plaatselijke aanbieders en dat bleek niet zo eenvoudig. We kregen vaak de indruk dat ze wat wantrouwig stonden tegenover ‘de zoveelste buitenlander die hier een huis wil kopen’. Het bleef in het begin dus vooral bij dromen over een vakantiewoning in het zuiden.”

Beurs zorgt voor stroomversnelling

Uiteindelijk was het Wims boekhouder die ervoor zorgde dat de aankoop van een vakantiewoning in een stroomversnelling terecht kwam. “Mijn boekhouder had kaarten voor de Second Home Expo, dé beurs voor wie droomt van een tweede verblijf of een vakantiehuis. Zij raadde ons ten stelligste aan om daar ons licht te gaan opsteken over de verschillende mogelijkheden,” vertelt Wim. Zo gezegd, zo gedaan. Op de beurs merkte het koppel al snel een verschil met hun online zoektocht. “De standhouders staan echt volledig ter beschikking op de beurs. Ze geven bovendien zeer concrete tips en advies. We kwamen er in contact met een vastgoedmakelaar die vrijwel meteen ons vertrouwen won. De vriendelijke dame gaf ons een duidelijk overzicht van de verschillende regio’s en wat er mogelijk was met ons budget. In bepaalde streken zijn de huizen namelijk merkelijk goedkoper, bijvoorbeeld alles wat voor Lyon ligt, maar je bent er minder zeker van mooi weer. Andere gebieden, meer naar de kust toe, zijn dan weer een pak prijziger. Uiteindelijk kozen we voor een zonzekere bestemming omdat we het huis echt zien als een vakantiewoning voor onszelf. En vakantie en mooi weer zijn voor ons – net als voor vele andere mensen wellicht – onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Second-Home-Expo-Perfecte-plek

Budgettaire afwegingen

Behalve de garantie op mooi weer waren andere vereisten van Wim en zijn echtgenote dat het een rustige bestemming moest zijn, die niet té ver reizen is. Zuid-Spanje sprak hen aan maar het is al snel anderhalve dag rijden, wat hen tegenhield om daar een huis te kopen. Uiteindelijk kwamen Wim en Carolien uit op een budget van 180.000 €, iets hoger dan wat ze oorspronkelijk in gedachten hadden. “Maar voor de meerprijs konden we wel een volledig afgewerkte, instapklare woning kopen met alles erop en eraan in een zonzekere regio. We zagen het niet zitten om zelf nog te investeren in verbouwingswerken of in de aanleg van een zwembad. Dan zouden we de werfopvolging moeten doen van op afstand en dat leek ons niet bepaald ideaal,” aldus Wim.

Klare taal neemt twijfel weg

Na het bijwonen van een van de vele seminaries die op de beurs georganiseerd worden, beschikten Wim en Carolien over zodanig veel informatie dat ze even door het bos de bomen niet meer zagen. “De vele technische termen en ingewikkelde begrippen schrikten ons eerlijk gezegd een beetje af. Maar gelukkig konden we alweer rekenen op die vriendelijke dame van het vastgoedkantoor, die ons in klare taal alles uitlegde. Ze stelde ons gerust en hielp ons uitstekend verder. Ze stelde een aantal woningen voor in Zuid-Frankrijk, in de regio rond de Pyreneeën, die perfect pasten binnen ons budget en onze wensen.” Met deze lijst van woningen vertrokken Wim en Carolien op vakantie.

Een huis onder de zon

“Tijdens die reis gingen we gedurende een viertal dagen huizen bezichtigen. Een volledig gerenoveerde boerderij in Cailhau, een rustig en mooi dorp op 15 km van Limoux en 30 km van Carcassonne, stal meteen ons hart. Het huis ligt amper een paar honderd meter uit het dorpscentrum, biedt een magnifiek zicht op de Pyreneeën en is volledig instapklaar. We beschikken over 3 slaapkamers, 1 goed uitgeruste badkamer, een ruime keuken en woonkamer, 2 garages, een zwembad én een zuidelijk gerichte tuin. Kortom, alles waar we naar op zoek waren,” zegt Wim. “Bovendien ligt Cailhau in een wijnstreek, een pluspunt voor wijnliefhebbers zoals wij. En de kust is niet zo veraf, wat onze kinderen (het koppel heeft 4 kinderen tussen 10 jaar en 22 jaar) dan weer geweldig vinden. Lang hebben we dus niet getwijfeld.” Na amper 2 maanden intensief zoeken hadden Wim en Carolien hun gedroomde vakantiehuis gevonden in Zuid-Frankrijk.

Tips en advies op Second Home

Verhuur in eigen beheer

De administratieve afhandeling is volledig achter de rug en Wim en Carolien kunnen hun intrek nemen in hun eigen huis onder de zon. “We zijn nu volop bezig met het zoeken naar betaalbare meubels en accessoires. Een heel karwei maar het is plezant om hiermee bezig te zijn! We kochten deze woning in de eerste plaats als vakantiehuis voor onszelf en onze kinderen. Op termijn willen we het huis ook verhuren maar we willen het bij voorkeur in eigen beheer houden zodat we zelf kunnen kiezen aan wie we verhuren,” zegt Wim.

Dromen van een derde huis?

Wim en zijn echtgenote hebben er een heel vlot traject op zitten. “Al bij al twee maanden sinds ons bezoek aan de Second Home Expo: wij zijn heel tevreden over hoe het allemaal gelopen is. Moest het financieel mogelijk zijn, dan zouden we meteen een tweede vakantiewoning kopen,” zegt Wim lachend. “Het is heel normaal dat je drempelvrees hebt. Een tweede woning aankopen is tenslotte een serieuze investering waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Zoek daarom een partner die je begrijpt, die alles helder voor je uitlegt en die je zo van je schrik verlost. De beurs is de perfecte plek om professionals te ontmoeten die je verder kunnen helpen,” besluit Wim.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een woning kopen uit bankbeslag in Spanje

Wat betekent bankbeslag in Spanje? Hoe komt het dat er zoveel huizen en appartementen uit bankbeslag werden/worden verkocht in Spanje? Is het vandaag nog interessant om een woning uit Spaans bankbeslag te kopen? Waarop moet je letten?

Bekijk

Bulgarije, de verborgen schat van Europa!

Bulgarije is gelegen in het oosten van Europa met onder andere Griekenland en Turkije als buurlanden. Er is zeer veel cultuur uit de oudheid te bezichtigen. De binnenlanden zijn van ongekende schoonheid en de natuur is fantastisch. Bulgarije is op 1 januari 2007 toegetreden tot de Europese Unie. Het land telt 7,1 miljoen inwoners waarvan 85% orthodox is. Bulgarije is 3,6 keer groter dan België. De hoofdstad van Bulgarije is Sofia en ligt op 1698 kilometer van Brussel. Belasting technisch is Bulgarije het goedkoopste land van Europa! Laat u zich inspireren door de schoonheid en gastvrijheid van Bulgarije.

Bekijk

Hoe zit het met belasting en btw op verhuurinkomsten in Oostenrijk?

De aankoop van een vakantiehuis in Oostenrijk blijft ongekend populair. Veel Oostenrijk liefhebbers zijn op zoek naar een alternatief voor hun spaargeld waar zij zelf ook van kunnen genieten. Daarbij zijn de kopers uiteraard geïnteresseerd in op de fiscale consequenties van de verhuur van zo’n vakantiewoning. Zij zijn benieuwd hoe het zit met het terugvragen van de Btw, of de verhuurinkomsten zijn belast met omzetbelasting en hoe het zit met de inkomstenbelasting op de verhuurinkomsten.

Bekijk

Huis kopen in Spanje: plots meer macht voor de koper

Een veelgestelde vraag deze periode is: Hoe beïnvloedt de huidige economische shutdown de Spaanse markt voor vakantiewoningen en wat dat voor jou als koper kan betekenen? Van de ene dag op de andere is de “machtsverhouding” in de vastgoedmarkt onverwachts en sterk verschoven in het voordeel van de koper. Voorlopig althans. Na jaren van prijsstijgingen zullen vakantiewoningen terug betaalbaarder worden, doch extra voorzichtigheid voor kopers is aan de orde in deze nieuwe situatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden