Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Investeren in vastgoed: een interessante zet

Door de lage rente blijft de Belg investeren in vastgoed. Enige nuancering is op zijn plaats: de zeer hoge rendementen van een paar jaar terug zijn niet meer aan de orde en de huizen zijn duurder geworden.

Prijsstijging in 2016

In 2016 werd de Belgische immobiliënmarkt gekenmerkt door een prijsstijging. In de eerste helft van het jaar vonden er 14% meer vastgoedtransacties plaats dan in dezelfde periode in 2015. De gemiddelde prijs van een huis bedroeg 235.349 €, een stijging van 0,3% sinds 2015. Voor een appartement moest je gemiddeld 210.244 € neertellen, wat 2,5% duurder is dan het voorgaande jaar. Bouwgrond ging voor gemiddeld 176 € per vierkante meter van de hand. Enkel voor woningen in Wallonië en bouwgrond in Vlaanderen en Brussel zakten de prijzen.

Investeren in een huis

Een huis kopen in België blijft een dure investering. Cijfers van ING wijzen uit dat 87% van de ondervraagden moeilijkheden ondervindt om een eerste woning te kopen en dat 71% vragende partij is voor een daling van de huisprijzen. Vastgoed wordt duurder door de historisch lage rentevoet op hypothecaire leningen. Ook het feit dat een spaarboekje niks meer opbrengt speelt een rol. Hierdoor beslissen velen – zelfs jonge mensen – om te investeren in vastgoed (een eigen huis, een tweede woning of een opbrengsteigendom).

Vastgoed geeft zekerheid

Er wordt niet verwacht dat de prijzen zullen dalen. Maar experts voorzien ook geen grote stijgingen in de nabije toekomst omdat de rente moeilijk nóg lager kan worden. Ze geloven in een stabiele woningmarkt de volgende jaren met beperkte prijsstijgingen. Investeren in vastgoed geeft dus een bepaalde zekerheid. De terreurdreiging en de politieke crisis creëren bezorgdheid maar de invloed op de vastgoedmarkt is klein.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden