Investeren in een vakantiewoning: Wat moet je weten?

Vlamingen trekken er tijdens de vakantieperiodes nog altijd graag op uit. De bittere pil, de kosten dus, slikten ze vaak al maanden op voorhand. Want of je nu een bed & breakfast, hotelkamer of appartement huurt, het blijft een dure aangelegenheid. Wie overweegt om te investeren in een vakantiewoning, kan jaarlijks centen besparen en een rendement opbouwen.

Een vakantiewoning of een tweede verblijf klinkt misschien wat hoog gegrepen. En toch hoeft het niet zo duur te zijn zoals je denkt. Dankzij de ontzettend lage rentevoeten in eigen land en een daling van de woningprijzen in het buitenland, is het haalbaarder dan ooit tevoren om een tweede (vakantie)huis aan te kopen. Landen zoals Spanje, Frankrijk maar ook Portugal en Griekenland. Ruim 52 procent van de Belgen dromen van een tweede verblijf en bij voorkeur in het buitenland.

Wie overweegt om te investeren in een vakantiewoning die gaat ook in een adem de verhuurmarkt bestuderen. Een tweede woning is pas echt financieel rendabel wanneer er sprake is van een acceptabele bezettingsgraad. Je kan een romantisch pand diep in Andalusische bergen wel zien zitten, maar weet dat het ontzettend moeilijk zal worden om het een volledig jaar te verhuren. Leegstand betekent ook verlies op jouw rendement. Meer nog dan bij een doorsneebelegging zal het zaak worden om de juiste locatie te vinden.

Voor veel Belgen is Spanje nog steeds het Mekka van de tweede (en zelfs derde of vierde) verblijven. In 2015 kochten maar liefst drieduizend Belgen een stekje in Spanje. In totaal bezitten nu ongeveer 170.000 landgenoten een verblijf in het buitenland. Frankrijk is de tweede populairste bestemming voor zij die op zoek zijn naar een buitenverblijf.

Helemaal correct is het niet, want we lieten even ons eigen land buiten beschouwing. In België zijn er zo maar eventjes 212.800 woningen geregistreerd als vakantiewoning. Het hoeft niet te verwonderen dat het leeuwendeel -iets minder dan de helft- zich aan de kust bevinden. Ook de Ardennen doen het uitstekend. Beleggers in vakantiewoningen kunnen naast de potentiële meerwaarde ook nog eens rekenen op een forfaitaire belastingaftrek van 40 procent. Uiteraard zijn er ook nog de huurinkomsten. Deze zijn zeer afhankelijk van de ligging. Een rendement van 4 tot 8 procent is echter wel haalbaar. Vanzelfsprekend staan daar ook wat kosten en taksen zoals de onroerende voorheffing en de belasting op huurinkomsten tegenover.

Opteer je toch voor de aankoop van een vakantiewoning in het buitenland, ga dan net nog iets omzichtiger te werk. Ken de eigenschappen van de plaatselijk vastgoedmarkt. Dit kan je doen door samen te werken met een plaatselijk vastgoedkantoor of met een Belgisch agentschap met ervaring in pakweg Spanje. Zij zullen je wegwijs kunnen maken in de lokale vastgoedmarkt. Probeer ook eens te horen bij andere Belgen in de streek wat hun ervaring is. Je kan vast al wat opsteken van de fouten van een ander. Leergeld die jij dan alweer niet hoeft te betalen.

Wil je geld lenen om jouw vakantiewoning in het buitenland te financieren dan kan dit op 3 manieren. Ofwel klop je aan bij een Belgische bank. Maar dat betekent dat een Belgische financiële instelling een waarborg neemt op een buitenlands pand. Niet zelden zal men vragen naar andere middelen in België die je als waarborg kan inbrengen. Een tweede optie is aankloppen bij een buitenlandse bank. Belangrijk om weten is dat je dan onderhevig bent aan de wetten van het land waar de bank gevestigd is en niet langer de Belgische wet. Zo geniet je niet langer bescherming van onze hypotheekwet. En een derde manier is een voorschot op jouw groepsverzekering. Door een inpandgeving van de reserves kan je jouw vakantiewoning in het buitenland financieren.

Wat je sowieso wel moet betalen, dat zijn belastingen. Ook een land als Spanje kent de onroerende voorheffing of de gemeentelijke belastingen. Sommige steden of gemeentes heffen een extra taks op de tweede verblijven. Informeer je dus bij de (lokale) overheid. Een tweede verblijf en de inkomsten die daaruit voortkomen moeten ook in België aangegeven worden. Goed nieuws is echter wel dat je de vastgoedbelastingen die je in het buitenland reeds betaalde mag aftrekken.

Bron: De beleggersgids

Gerelateerde berichten

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.