Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

10 tips voor wie wil investeren in vastgoed

Is het nu wel of geen goede periode om in vastgoed te investeren? In elk geval is het beter om iets te doen dan jouw centen bij de bank te parkeren en af te wachten hoe snel ze gaan verdwijnen. Wie de stap wel durft te zetten, geven we 10 tips mee. Investeren in vastgoed: hier moet je op letten.

Investeren in vastgoed is best wel iets aparts. Een eigen markt met enkele bijzonderheden en heel wat zaken die het succes (of het falen) van jouw investering kunnen beïnvloeden. Daarom blijft het raadzaam om de adviezen van door de wol geverfde experts op te volgen. We verzamelden een tiental tips om jou op weg te helpen.

1. Lange termijn

Wie een investeringspand koopt, doet dit niet om het volgende week alweer van de hand te doen. Belangrijk is dan ook om het te bekijken en te evalueren als een langetermijninvestering. Vastgoed stijgt door de band genomen over een langere periode. Time de verkoop van jouw pand en kies het juiste moment.

2. Er is meer dan het rendement

Een belegger fixeert zich uiteraard op het rendement. Er meer uithalen dan wat je investeerde is primordiaal om te kunnen spreken van een goede investering. Toch zijn er nog tal van andere factoren die kunnen bijdragen tot een positieve conclusie.

3. Zoek een degelijk huurcontracten

Een huurcontract vind je zomaar op het internet. Heel wat verhuurders downloaden dan ook zo’n standaardcontract aar die zijn niet altijd sluitend. Bovendien zijn ze niet afgestemd op de specifieke eisen van het pand. De beste raad die je kan krijgen is die van iemand die al jaren in het vak zit. Voor de juridische kant van de verhuur klop je dus best even aan bij een expert.

4. Vind het pand zelf leuk

Emoties mogen doorgaans bij beleggingen en investeringen geen rol spelen maar voor vastgoed kan wel een uitzondering gemaakt worden. Je goed voelen bij het investeringsvastgoed is niet onbelangrijk. Tenslotte moet je het pand “verkocht” krijgen op de huurmarkt en dat kan maar als je er zelf helemaal achter staat.

5. Lange leve de banken

Banken, verfoeid en beschimpt. Maar nu de rentevoeten zo dramatisch laag staan, kan de bank maar best jouw vriend worden. Hypothecaire leningen staan in de etalage. Als vastgoedinvesteerder betekent dit dat je minder interesten moet betalen. Op die manier vereenvoudigt het jouw rendement nog maar eens. De kans dat de verhuurder erin slaagt om jouw krediet af te lossen groeit.

6. Focus jou op de regio

Doorslaggevend voor het succes van jouw vastgoedinvestering is de regio. Als je van plan bent om jouw huis op Airbnb aan te bieden, dan lijkt een huis of appartement kopen in Herstappe of Oekene niet de beste oplossing. Anderzijds is een pand kopen in Charleroi terwijl je in De Panne woont, ook geen ideaal idee. Kies dus een buurt die aantrekkelijk is voor de type huurders die je wil terwijl je jouw gemak niet uit het oog verliest.

7. Duurzaam wordt steeds belangrijker

Het E-peil, wat bepaalt hoe energiezuinig het pand is, wint aan kracht. Deze objectieve meting van de zuinigheid en duurzaamheid charmeert meer en meer potentiële huurders. De verwachting is dat de normen de komende tijd nog zullen verstrengen.

8. Begin voorzichtig

Een groot pand waar je dan ook een grote huuropbrengst voor vangt, is niet wat we begrijpen onder voorzichtig beginnen. Begin beter bij een segment van de markt wat je goed begrijpt. Verhuur aan personen uit dezelfde leeftijdscategorie of bevolkingsklasse. Babyboomers verhuizen stilaan van hun te grote huis naar appartementen in de stad. Jongeren wonen langer thuis maar sparen dus ook meer en kiezen voor een kleinere woonst. Hou dus rekening met de demografie.

9. Bied kwaliteit aan

Een pand gebouwd met kwaliteitsmaterialen zal het altijd beter doen dan een in elk geflanst gebouw. Vooral voor nieuwe panden zal dit een belangrijke parameter worden. Onder een vergrootglas keuren potentiële huurders jouw pand, daar mag je op rekenen.

10. Kies voor de slimme aanpak

Realiseer jouw dat een appartementsgebouw waar eigenaars wonen, beter zal onderhouden worden dan een pand waar enkel huurders wonen. Dit zijn van die kleine zaken die jouw comfort kunnen vergroten. Een goede vastgoedinvestering begint altijd met een helder en overzichtelijk plan: financieel en organisatorisch.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden