Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Financieel: Het schenken van uw tweede verblijf

Het schenken van roerende goederen is sinds mensenheugenis heel wat eenvoudiger en goedkoper dan het schenken van onroerende goederen. Sinds enkele jaren biedt Vlaanderen zelfs de mogelijkheid om “in extremis” nog een schenking van roerende goederen uit te voeren zodat bij een plots overlijden geen erfbelasting (sinds 1 januari 2015 spreekt men in Vlaanderen niet langer van successierechten maar van erfbelasting) meer verschuldigd is.

Het volstaat dan om voor het overlijden een schenking uit te voeren aan een tarief van 3% voor schenkingen van roerende goederen in rechte lijn en tussen partners of 7% voor schenkingen aan andere personen. Ook voor het schenken van een bouwgrond kan men, onder bepaalde voorwaarden, in Vlaanderen reeds genieten van een gunsttarief.

De Vlaamse regering heeft nu ook plannen om het schenken van andere onroerende goederen dan bouwgronden een stuk aantrekkelijker te maken. Vooral de schenkbelasting (sinds 1 januari 2015 spreekt men in Vlaanderen niet langer van schenkingsrechten maar van schenkbelasting) voor onroerende goederen aan anderen dan niet verwanten in rechte lijn of aan partners wordt aanzienlijk verlaagd. Bovendien is er een extra korting voorzien indien binnen een welbepaalde periode bepaalde energiebesparende renovatiewerken worden uitgevoerd.

“Less is more” is het wondermiddel dat ertoe moet leiden dat zowel de belastingplichtige als de schatkist er beter van worden. Ze rekenen er immers op dat het verlagen van de tarieven ertoe zal  aanzetten om vlugger onroerend goed te schenken waardoor zij op korte termijn meer middelen in de schatkist zullen krijgen. Het voordeel voor de  belastingplichtige komt pas bij het overlijden van de schenker. Op dat ogenblik zullen immers minder erfbelastingen verschuldigd zijn.

Ook na deze verlaging van de schenkbelasting blijft een goede planning, waartoe het schenken van (on)roerende goederen een deel van de oplossing kan zijn, maatwerk. Vandaar dat we tot slot nog enkele bedenkingen willen meegeven. Schuiven met onroerend geld blijft, ondanks de verlaagde schenkbelasting, een dure aangelegenheid Dit is een belangrijke overweging die u best reeds kan maken bij de aankoop van een onroerend goed.

Successierechten vermijden is één ding. Zich goed voelen in een bepaalde situatie is wellicht nog belangrijker. Hou derhalve in eerste instantie rekening met uw persoonlijke wensen en verlangens.

Bescherming van de langstlevende partner, het
behoud van (beperkte) controle, het behoud van een inkomen uit het onroerend goed voor de schenker zijn slechts enkele van de modaliteiten die ertoe kunnen bijdragen dat u dit evenwicht kan realiseren.

bron: Bakertilly Belgium

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Bekijk

Boeteschalen niet-aangifte (buitenlandse) onroerende goederen

Op 12 oktober 2023 werd het koninklijk besluit gepubliceerd dat de schalen en de toepassingsmodaliteiten vaststelt van de administratieve boeten die zullen worden opgelegd aan de belastingplichtigen die hun onroerende goederen niet spontaan aangeven. Deze boeteschalen gelden ook voor buitenlandse onroerende goederen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden