Een tweede verblijf inbrengen als kost? Op deze manier kan het

Een appartement of tweede woning inbrengen als beroepskost was tot voor kort niet toegelaten. Maar nu heeft het Hof van Cassatie, ’s lands hoogste rechtscollege, zich uitgesproken tegen die regeling. Ook onkosten die niets te maken hebben met de activiteit van de vennootschap, kan men nu inbrengen.

Voormalige situatie

Stel, je bent een zelfstandige en je koopt met je vennootschap een auto of appartement voor privégebruik. Kun je die kost dan inbrengen in de belasting? Is ze fiscaal aftrekbaar? Tot voor kort vond de fiscus van niet. Zulke kosten houden geen verband met het maatschappelijk doel van de onderneming. De vennootschap maakt namelijk geen extra winst door eigenaar te zijn van een appartement aan zee. En dus oordeelde de fiscus dat ‘doeloverschrijdende’ kosten niet fiscaal aftrekbaar waren. De fiscus viseerde vooral tweede verblijven.

Cassatie spreekt zich uit

In vijf recente arresten oordeelt het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege, dat de fiscus de wetgeving verkeerd interpreteerde. Het hof stelt onomwonden dat het zich in het verleden heeft vergist. Terwijl het hof hiervoor stelde dat onkosten pas fiscaal aftrekbaar zijn wanneer ze “inherent aan het beroep” zijn, oordeelt het nu dat dit niet langer van tel is.

Welke onkosten inbrengen?

Wat betekent deze nieuwe rechtspraak nu concreet voor wie een huis of appartement als onkost wil inbrengen?

Een kost moet niet langer inherent aan het beroep zijn om fiscaal aftrekbaar te zijn. Deze discussie is voorgoed gesloten, aldus het Hof van Cassatie. Dat betekent niet dat eender welke kost fiscaal aftrekbaar is! Het hof heeft níét geoordeeld dat alle kosten nu aftrekbaar zijn, maar wel dat de oude regeling niet langer van tel is. Kosten kunnen pas fiscaal aftrekbaar zijn, wanneer ze gemaakt zijn met het oog op het behalen van inkomsten. Dit blijft zo. Daarom oordeelt de fiscus of de ingebrachte onkosten normaal zijn.

Fiscalist Robin Messiaen van Moore Stephens geeft het volgende voorbeeld om de situatie te verduidelijken:
Wanneer een verlieslatende vennootschap een bestuurder beloont met een riante villa, bovenop zijn normale loon, kan die kost waarschijnlijk niet worden ingebracht.
Wanneer een spoedarts zichzelf beloont met het gratis gebruik van een appartement aan zee, om te ontspannen na een lange werkweek, is deze kost wel te verantwoorden.

Bron: Logic Immo

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden