Een tweede verblijf inbrengen als kost? Op deze manier kan het

Een appartement of tweede woning inbrengen als beroepskost was tot voor kort niet toegelaten. Maar nu heeft het Hof van Cassatie, ’s lands hoogste rechtscollege, zich uitgesproken tegen die regeling. Ook onkosten die niets te maken hebben met de activiteit van de vennootschap, kan men nu inbrengen.

Voormalige situatie

Stel, je bent een zelfstandige en je koopt met je vennootschap een auto of appartement voor privégebruik. Kun je die kost dan inbrengen in de belasting? Is ze fiscaal aftrekbaar? Tot voor kort vond de fiscus van niet. Zulke kosten houden geen verband met het maatschappelijk doel van de onderneming. De vennootschap maakt namelijk geen extra winst door eigenaar te zijn van een appartement aan zee. En dus oordeelde de fiscus dat ‘doeloverschrijdende’ kosten niet fiscaal aftrekbaar waren. De fiscus viseerde vooral tweede verblijven.

Cassatie spreekt zich uit

In vijf recente arresten oordeelt het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege, dat de fiscus de wetgeving verkeerd interpreteerde. Het hof stelt onomwonden dat het zich in het verleden heeft vergist. Terwijl het hof hiervoor stelde dat onkosten pas fiscaal aftrekbaar zijn wanneer ze “inherent aan het beroep” zijn, oordeelt het nu dat dit niet langer van tel is.

Welke onkosten inbrengen?

Wat betekent deze nieuwe rechtspraak nu concreet voor wie een huis of appartement als onkost wil inbrengen?

Een kost moet niet langer inherent aan het beroep zijn om fiscaal aftrekbaar te zijn. Deze discussie is voorgoed gesloten, aldus het Hof van Cassatie. Dat betekent niet dat eender welke kost fiscaal aftrekbaar is! Het hof heeft níét geoordeeld dat alle kosten nu aftrekbaar zijn, maar wel dat de oude regeling niet langer van tel is. Kosten kunnen pas fiscaal aftrekbaar zijn, wanneer ze gemaakt zijn met het oog op het behalen van inkomsten. Dit blijft zo. Daarom oordeelt de fiscus of de ingebrachte onkosten normaal zijn.

Fiscalist Robin Messiaen van Moore Stephens geeft het volgende voorbeeld om de situatie te verduidelijken:
Wanneer een verlieslatende vennootschap een bestuurder beloont met een riante villa, bovenop zijn normale loon, kan die kost waarschijnlijk niet worden ingebracht.
Wanneer een spoedarts zichzelf beloont met het gratis gebruik van een appartement aan zee, om te ontspannen na een lange werkweek, is deze kost wel te verantwoorden.

Bron: Logic Immo

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom investeren in vastgoed meer opbrengt dan sparen

De spaarrentes zijn historisch laag en toch blijven Belgen geld op hun spaarboekje zetten. Er zijn wel slimmere manieren om geld te beleggen, maar die komen vaak met risico’s en schrikken daarom af. Vastgoed, bijvoorbeeld, heeft een hoger rendement, maar veel mensen vinden zo’n grote investering beangstigend. Een hulplijn inschakelen kan dan een goed idee zijn.  

 

Bekijk

Luxe wordt steeds belangrijker criterium bij aankoop van tweede huis in Spanje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vakantieverblijf in Spanje kopen steeds meer op zoek gaan naar luxefaciliteiten. Ze willen zorgeloos genieten van rust en extra diensten, en investeren daarom alsmaar vaker in een luxeresort. De investering is hoger maar je krijgt meer comfort in ruil én de levenskost ter plaatse is lager dan in België.

Bekijk

Investeren en genieten in Oostenrijk

Oostenrijk, zeer centraal gelegen in Europa, is na haar macht het Habsburgerrijk (de Oostenrijk-Hongaarse Monarchie), jarenlang wat op zichzelf gericht geweest. Inmiddels, en zeker na de EU toetreding, probeert Oostenrijk zich meer in een internationaal verbindende rol te manoeuvreren. Met het deelkantoor van de VN in Wenen vanaf de jaren 1960 en de rond 1980 voltooide UNO city kreeg Wenen meer invloed in de wereld al was het maar als gastheer van belangrijke conferenties. Uitmuntend gastheer zijn de Oostenrijkers overigens al sinds de middeleeuwen in hun Gasthäuser.

Bekijk

11 redenen om een huis in Portugal te kopen

Portugal is een gewild land om permanent of semi permanent te wonen en staat op de 5e plaats in de top 5 van expat bestemmingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de aangename prijzen in restaurants, café’s en dienstverlening ondersteunen uw keuze. In dit artikel ontvangt u 11 redenen om uw huis in Portugal te kopen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden