Een tweede verblijf inbrengen als kost? Op deze manier kan het

Een appartement of tweede woning inbrengen als beroepskost was tot voor kort niet toegelaten. Maar nu heeft het Hof van Cassatie, ’s lands hoogste rechtscollege, zich uitgesproken tegen die regeling. Ook onkosten die niets te maken hebben met de activiteit van de vennootschap, kan men nu inbrengen.

Voormalige situatie

Stel, je bent een zelfstandige en je koopt met je vennootschap een auto of appartement voor privégebruik. Kun je die kost dan inbrengen in de belasting? Is ze fiscaal aftrekbaar? Tot voor kort vond de fiscus van niet. Zulke kosten houden geen verband met het maatschappelijk doel van de onderneming. De vennootschap maakt namelijk geen extra winst door eigenaar te zijn van een appartement aan zee. En dus oordeelde de fiscus dat ‘doeloverschrijdende’ kosten niet fiscaal aftrekbaar waren. De fiscus viseerde vooral tweede verblijven.

Cassatie spreekt zich uit

In vijf recente arresten oordeelt het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege, dat de fiscus de wetgeving verkeerd interpreteerde. Het hof stelt onomwonden dat het zich in het verleden heeft vergist. Terwijl het hof hiervoor stelde dat onkosten pas fiscaal aftrekbaar zijn wanneer ze “inherent aan het beroep” zijn, oordeelt het nu dat dit niet langer van tel is.

Welke onkosten inbrengen?

Wat betekent deze nieuwe rechtspraak nu concreet voor wie een huis of appartement als onkost wil inbrengen?

Een kost moet niet langer inherent aan het beroep zijn om fiscaal aftrekbaar te zijn. Deze discussie is voorgoed gesloten, aldus het Hof van Cassatie. Dat betekent niet dat eender welke kost fiscaal aftrekbaar is! Het hof heeft níét geoordeeld dat alle kosten nu aftrekbaar zijn, maar wel dat de oude regeling niet langer van tel is. Kosten kunnen pas fiscaal aftrekbaar zijn, wanneer ze gemaakt zijn met het oog op het behalen van inkomsten. Dit blijft zo. Daarom oordeelt de fiscus of de ingebrachte onkosten normaal zijn.

Fiscalist Robin Messiaen van Moore Stephens geeft het volgende voorbeeld om de situatie te verduidelijken:
Wanneer een verlieslatende vennootschap een bestuurder beloont met een riante villa, bovenop zijn normale loon, kan die kost waarschijnlijk niet worden ingebracht.
Wanneer een spoedarts zichzelf beloont met het gratis gebruik van een appartement aan zee, om te ontspannen na een lange werkweek, is deze kost wel te verantwoorden.

Bron: Logic Immo

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Bekijk

Zo investeert u met een beperkt budget in vastgoed

Voor de aankoop van een opbrengsteigendom moet u geen honderdduizenden euro’s op de spaarrekening hebben. Ook met 30.000 euro springt u al heel ver.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.