Het kostenplaatje van een vakantiestek onder de Spaanse zon

Belgen hebben zich de voorbije jaren in de top 3 genesteld van buitenlanders met een vakantiehuis aan een van de Spaanse Costa’s. Gemiddeld betalen ze er 240.000 euro voor. Maar daar komen nog heel wat andere kosten bovenop.

Nooit eerder hadden zoveel Belgen een tweede verblijf in het buitenland. Spanje is al enkele jaren de nieuwe favoriete trekpleister. Het aantal Belgen met een Spaans vakantiehuis verdubbelde de afgelopen jaren tot 30.000. In het eerste kwartaal dit jaar kwamen daar nog eens 815 Belgen bij. In vergelijking met België liggen de prijzen voor een vakantiehuis onder de Spaanse zon nog steeds laag, al is de tijd van superkoopjes voorbij. In 2014 betaalden Belgen al 26 procent meer dan in 2013 en ruim 40 procent meer dan het dieptepunt van 2011 voor een Spaans buitenverblijf. ‘Terwijl ze bij het begin van hun zoektocht denken 180.000 euro uit te geven, bedraagt de gemiddelde aankoopprijs nu 240.000 euro’, weet Marleen De Vijt, CEO van Azull, Belgisch marktleider in Spaans vastgoed. Wat u voor die prijs kunt krijgen, verschilt van regio tot regio. Boven op die 240.000 euro reserveert u in uw aankoopbudget het best nog een extra 35.000 euro of zo’n 14 procent voor alle bijkomende aankoopkosten. Net zoals in België betaalt u op de aankoop btw of registratierechten. U betaalt 10 procent btw als u een nieuwkoop koopt van een btw-plichtige verkoper. Koopt u een ‘oud’ gebouw of van een niet-btw-plichtige verkoper, dan variëren de registratierechten per regio en soms ook in functie van de waarde van de woning. Spanje kent 17 autonome regio’s en elke regio bepaalt vrij de tarieven. ‘In Murcia betaal je bijvoorbeeld 8 procent registratierechten’, zegt De Vijt. ‘In Alicante - de Costa Blanca valt daaronder - is dat 10 procent. Andalusië heeft dan weer een progressief tarief dat begint bij 8 procent en kan oplopen tot 11 procent.’

Niet voor niets

‘Is de verkoper geen inwoner van Spanje, dan moet u bovendien 3 procent van de verkoopprijs inhouden als voorschot op de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen’, voegt Michael Joosen, advocaat bij Cazimir, eraan toe. Want als u in Spanje van een buitenlander koopt, dan is het uw verantwoordelijkheid dat de verkoper zijn meerwaardebelasting betaalt. ‘Als koper bent u ook aansprakelijk voor de belasting geheven op de waardestijging van de grond (Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana). Het bedrag van die ‘plusvalía’ hangt af van de gemeente waar de grond ligt, de kadastrale waarde en de periode van eigendom.’ Voorts moet u ook rekening houden met de notariskosten. ‘Die bedragen alles inbegrepen meestal 3 procent van de aankoopprijs’, zegt De Vijt. ‘De rol van de notaris in Spanje is beperkter dan die in België. De Spaanse notaris gaat enkel na wie de rechtmatige eigenaar is van het pand en wie de koper en de verkoper zijn.’ Ook de makelaar werkt niet voor niets. ‘Mogelijk probeert de makelaar zelfs van twee walletjes te eten door zowel de koper als de verkoper te laten betalen. 2 procent is een redelijke commissie, maar er zijn ook kantoren die een pak meer vragen’, waarschuwt Joosen. Goed om te weten is dat er in Spanje geen exclusiviteit bestaat voor makelaars. Een pand wordt dus vaak door meerdere makelaars in de etalage gezet. Gain elk geval na of de makelaar geregistreerd is. En het is zeker geen slechte overweging om samen te werken met een Belgische makelaar die zowel in België als in Spanje een vast kantoor heeft. Hij is immers vertrouwd met de gebruiken en wetgeving in zowel België als Spanje en kan u wijzen op de verschillen tussen beide.

Schulden

Zowel Joosen als De Vijt raadt aan ook een lokale advocaat in te schakelen, die grosso modo 1 procent van de aankoopprijs vraagt. De advocaat van de makelaar beschermt immers de belangen van de makelaar, die niet noodzakelijk gelijklopen met de uwe. ‘Een advocaat controleert bij de gemeente of het pand niet belast is met bouwovertredingen en of er schulden aan verbonden zijn’, legt De Vijt uit. ‘In Spanje worden schulden mee overgedragen bij de aankoop van een huis. U moet dus zeker zijn dat zowel de grond als het pand vrij is van hypotheken of andere schulden.Want zodra u eigenaar bent, bent u als eerste aansprakelijk voor de oude hypotheken en schulden van de vorige eigenaar.’

Bron: De Tijd - Roel Van Espen

Gerelateerde berichten

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Bekijk

Waarom het nu ideaal is om een tweede verblijf in Spanje te kopen

De combinatie zon, zee en strand maakt van Spanje een zeer populair vakantieland. Bovendien is het leven er zo’n 30% goedkoper dan in Frankrijk en Italië. Reken daarbij dat de vastgoedprijzen een pak lager liggen dan in die landen, en het hoeft niet te verwonderen dat een tweede verblijf in Spanje erg in trek is. In 2018 kocht gemiddeld elke twee uur een Belg een woning onder de Spaanse zon. Op tien jaar tijd is het aantal gekochte eigendommen bijna verachtvoudigd.

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden