Het kostenplaatje van een vakantiestek onder de Spaanse zon

Belgen hebben zich de voorbije jaren in de top 3 genesteld van buitenlanders met een vakantiehuis aan een van de Spaanse Costa’s. Gemiddeld betalen ze er 240.000 euro voor. Maar daar komen nog heel wat andere kosten bovenop.

Nooit eerder hadden zoveel Belgen een tweede verblijf in het buitenland. Spanje is al enkele jaren de nieuwe favoriete trekpleister. Het aantal Belgen met een Spaans vakantiehuis verdubbelde de afgelopen jaren tot 30.000. In het eerste kwartaal dit jaar kwamen daar nog eens 815 Belgen bij. In vergelijking met België liggen de prijzen voor een vakantiehuis onder de Spaanse zon nog steeds laag, al is de tijd van superkoopjes voorbij. In 2014 betaalden Belgen al 26 procent meer dan in 2013 en ruim 40 procent meer dan het dieptepunt van 2011 voor een Spaans buitenverblijf. ‘Terwijl ze bij het begin van hun zoektocht denken 180.000 euro uit te geven, bedraagt de gemiddelde aankoopprijs nu 240.000 euro’, weet Marleen De Vijt, CEO van Azull, Belgisch marktleider in Spaans vastgoed. Wat u voor die prijs kunt krijgen, verschilt van regio tot regio. Boven op die 240.000 euro reserveert u in uw aankoopbudget het best nog een extra 35.000 euro of zo’n 14 procent voor alle bijkomende aankoopkosten. Net zoals in België betaalt u op de aankoop btw of registratierechten. U betaalt 10 procent btw als u een nieuwkoop koopt van een btw-plichtige verkoper. Koopt u een ‘oud’ gebouw of van een niet-btw-plichtige verkoper, dan variëren de registratierechten per regio en soms ook in functie van de waarde van de woning. Spanje kent 17 autonome regio’s en elke regio bepaalt vrij de tarieven. ‘In Murcia betaal je bijvoorbeeld 8 procent registratierechten’, zegt De Vijt. ‘In Alicante - de Costa Blanca valt daaronder - is dat 10 procent. Andalusië heeft dan weer een progressief tarief dat begint bij 8 procent en kan oplopen tot 11 procent.’

Niet voor niets

‘Is de verkoper geen inwoner van Spanje, dan moet u bovendien 3 procent van de verkoopprijs inhouden als voorschot op de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen’, voegt Michael Joosen, advocaat bij Cazimir, eraan toe. Want als u in Spanje van een buitenlander koopt, dan is het uw verantwoordelijkheid dat de verkoper zijn meerwaardebelasting betaalt. ‘Als koper bent u ook aansprakelijk voor de belasting geheven op de waardestijging van de grond (Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana). Het bedrag van die ‘plusvalía’ hangt af van de gemeente waar de grond ligt, de kadastrale waarde en de periode van eigendom.’ Voorts moet u ook rekening houden met de notariskosten. ‘Die bedragen alles inbegrepen meestal 3 procent van de aankoopprijs’, zegt De Vijt. ‘De rol van de notaris in Spanje is beperkter dan die in België. De Spaanse notaris gaat enkel na wie de rechtmatige eigenaar is van het pand en wie de koper en de verkoper zijn.’ Ook de makelaar werkt niet voor niets. ‘Mogelijk probeert de makelaar zelfs van twee walletjes te eten door zowel de koper als de verkoper te laten betalen. 2 procent is een redelijke commissie, maar er zijn ook kantoren die een pak meer vragen’, waarschuwt Joosen. Goed om te weten is dat er in Spanje geen exclusiviteit bestaat voor makelaars. Een pand wordt dus vaak door meerdere makelaars in de etalage gezet. Gain elk geval na of de makelaar geregistreerd is. En het is zeker geen slechte overweging om samen te werken met een Belgische makelaar die zowel in België als in Spanje een vast kantoor heeft. Hij is immers vertrouwd met de gebruiken en wetgeving in zowel België als Spanje en kan u wijzen op de verschillen tussen beide.

Schulden

Zowel Joosen als De Vijt raadt aan ook een lokale advocaat in te schakelen, die grosso modo 1 procent van de aankoopprijs vraagt. De advocaat van de makelaar beschermt immers de belangen van de makelaar, die niet noodzakelijk gelijklopen met de uwe. ‘Een advocaat controleert bij de gemeente of het pand niet belast is met bouwovertredingen en of er schulden aan verbonden zijn’, legt De Vijt uit. ‘In Spanje worden schulden mee overgedragen bij de aankoop van een huis. U moet dus zeker zijn dat zowel de grond als het pand vrij is van hypotheken of andere schulden.Want zodra u eigenaar bent, bent u als eerste aansprakelijk voor de oude hypotheken en schulden van de vorige eigenaar.’

Bron: De Tijd - Roel Van Espen

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

David is amper 35 jaar, maar kocht al een buitenverblijf in Spanje

De Belg koopt almaar vroeger een tweede verblijf in Spanje. Zo is een op de drie amper tussen de 30 en 40 jaar. Ook David, amper 35, heeft samen met zijn vriendin geïnvesteerd in een buitenverblijf in het zuiden van Spanje. “Daar krijg je drie keer zo veel voor je geld dan in België.”

Bekijk

Pensioentoezegging lokt bedrijfsleiders naar tweede verblijf in Spanje

Een tweede verblijf kopen in Spanje blijft populair voor de Belg. Uit een marktonderzoek, blijkt dat vorig jaar 4.100 tweede verblijven in Spanje aan Belgen werden verkocht. Dat zijn gemiddeld elf woningen per dag. Steeds vaker worden die woningen aangekocht door bedrijfsleiders en zelfstandigen via een vennootschap dankzij het vroegtijdig vrijmaken van pensioenkapitalen (IPT).

Bekijk

Een tweede verblijf kopen in Spanje

De vastgoed- en bankencrisis lijkt achter de rug in Spanje. De voorbije jaren hebben toeristen massaal geïnvesteerd in Spaanse appartementen en huizen, waardoor de prijzen gestegen zijn en de tijd van ‘koopjes doen’ achter de rug is.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.