Een tweede woning in Frankrijk? De fiscus heeft goed nieuws

Volgens een arrest van het Europese Hof van Justitie is de Franse belasting op de winst bij een verkoop van een woning niet wettelijk.

Je kan een tweede woning in Frankrijk zien als een vakantiebestemming of als een investering. In het tweede geval is het vooral de bedoeling om huurinkomsten te ontvangen en de tweede woning in Frankrijk op termijn met winst te verkopen. In beide gevallen moet je rekening houden met een Franse belasting.

Sociale lasten

Specifiek aan de Franse belasting op de winst - meerwaarde - en huurinkomsten, is dat je een sociale last van 15,5 procent moet betalen. Maak je winst op de verkoop van een tweede woning, dan voegt deze 15,5 procent zich bij de basisbelasting van 19 procent zodat je in totaal 34,5 procent meerwaardebelasting betaalt.

Arrest van het Hof van Justitie

Op 26 februari 2015 deed het Europese Hof van Justitie een uitspraak waarin het stelde dat de sociale last van 15,5 procent die Frankrijk toepast, niet strookt met de Europese regels. Frankrijk mag geen sociale lasten heffen op het vermogen van niet-inwoners die in een andere EU-lidstaat - bijvoorbeeld België - werken en daar hun sociale lasten betalen. Dit betekent dan ook dat de belasting op de winst van de verkoop van een Franse woning van 34,5 procent wordt teruggebracht tot 19 procent.

Bezwaarschrift

Om de ten onrechte betaalde sociale heffing van 15,5 procent terug te krijgen van de Franse staat, moet je een bezwaarschrift indienen. Gaat het om een winst op een Franse tweede woning, dan moet je het bezwaarschrift indienen bij de controleur van de plaats waar de woning is gelegen.

Bij huurinkomsten, moet je het bezwaar aangetekend richten tot de centrale administratie voor niet-inwoners. Je hebt twee jaar de tijd om dit te doen, maar laat er geen gras over groeien.(JS)

Bron: Knack.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden