Bezoek de beurs

9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een huis verhuren in Portugal

Verhuurinformatie

Verhuur van je huis in Portugal

Wilt u uw (vakantie)huis in Portugal verhuren dan wordt er onderscheid gemaakt tussen huurcontracten voor permanente bewoning en huurcontracten voor vakantieverhuur. Als de huurder geen andere woon- en verblijfplaats elders heeft, dan valt het huurcontract al gauw onder de Portugese huurwetgeving met alle beschermende maatregelen voor de huurder. Het is voor u als verhuurder/eigenaar dan een stuk lastiger om de huurder nog uit uw huis te krijgen.

Als duidelijk is dat de huurder een toerist is, voor een korte termijn huurt en elders een vaste woon- en verblijfplaats heeft, dan valt u onder de toeristische huurwetgeving. In zo’n situatie valt het huurcontract niet onder de Portugese huurwetgeving. De meeste buitenlandse eigenaren van een huis in Portugal zullen kiezen voor korte termijn / toeristische verhuur, omdat dit verhoudingsgewijs het meeste oplevert en de eigenaar zelf ook nog gebruik kan maken van zijn eigen woning in Portugal.

Wetgeving omtrent het verhuren van een huis

Vakantieverhuur werd lange tijd aan de vrije markt overgelaten, maar ook in Portugal zien we steeds meer wetgeving om de woningmarkt voor de lokale bevolking te beschermen en uitwassen van opkopen en verhuren door beleggers tegen te gaan. Zo is in november 2018 de wet betreffende toeristenverhuur Alojamento Local (=AL) aangepast. Stadsbesturen en VVE mogen nu beslissen over het wel of niet verlenen van een AL vergunning.

De belangrijkste aanpassingen in de wet:

  • Er kunnen door het stadsbestuur beschermde zones worden ingesteld met als doel het sociale karakter van een wijk en plaatsen te behouden.
  • Een eigenaar mag maximaal 7 AL-etablissementen uitbaten.
  • Verplichte registratie van AL-etablissementen bij de gemeente
  • Mede-eigenaren moeten toestemming geven voor exploitatie van een hostel
  • De Alojamento Local moet verplicht een informatieboek hebben en bijhouden over de werking van het verhuurde object.
  • Het appartementencomplex kan overgaan tot het opleggen van een extra bijdrage die overeenstemt met de onkosten die voortkomen uit het gebruik van de gemeenschappelijke delen/ruimtes van het gebouw door toeristen.
  • De AL-etablissementen moeten verplicht een verzekering hebben tegen de wettelijke aansprakelijkheid die meerdere risico’s dekt.

 


 

informatie-huis-kopen-portugalMeer juridische, fiscale, financiële  en praktische informatie over wonen en onroerend goed in Portugal leest u in het handboek:

Wonen en kopen in Portugal
Auteur: P.L. Gillissen / Uitgeverij Guide Lines
Aantal pagina’s:  300
ISBN: 978-94-92895-07-3

Met de kortingscode SHB kunnen bezoekers van Second Home het handboek met 25% korting bestellen.

Bestel dit boek