Bezoek de beurs

9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Kaapverdië

Aankoopinformatie

Een huis kopen in Kaapverdië

Kaapverdië wordt populairder bij zowel de lifestyle koper als bij de investeerder die de troeven van deze tropische archipel kunnen appreciëren. Iedere koper heeft een bepaald doel voor ogen en deze kunnen opgedeeld worden in twee hoofddoelen, de ene heeft als doel om er voornamelijk zelf van te genieten de andere is meer gericht op het rendement en de meerwaarde. Het spreekt voor zich dat deze twee type kopers met verschillende doelen ook interesse hebben in verschillende types van vakantiewoningen. Om te bepalen in welke categorie u thuishoort kunnen de volgende vragen u al een stuk op weg helpen.

Welk type koper ben ik?

 1. Wil ik er enkel persoonlijk gebruik van maken en het niet verhuren?
 2. Is het belangrijk dat ik de vakantiewoning kan inrichten naar mijn eigen smaak?
 3. Heb ik liever dat ik me niets moet aantrekken van de verhuring, het onderhoud en de eventuele reparaties?
 4. Is het rendement en de meerwaarde op termijn mijn hoofddoel?

Wie op de éérste twee vragen ja heeft geantwoord is duidelijk een lifestyle koper, zij die ja hebben geantwoord op de laatste twee vragen zijn pure investeerders. Dan heb je ook de lifestyle /investeerder, dit is het type koper die er ook zelf van wil genieten, zonder de zorgen en liefst met een mooi rendement!  

Lifestyle koper

Deze koper heeft een ruime keuze van opportuniteiten, vooreerst dient beslist te worden welk eiland je voorkeur draagt. Hou je van rust, bergen, natuur of eerder van witte stranden ... ? Hier is het aangeraden om toch enkele weken op de door u gekozen plaats te logeren en te zien of u zich hier kan aarden, u hoeft enkel met uzelf rekening te houden, niet met toerisme noch met verhuur potentieel ... 

Investeerder koper

Een investeerder bekijkt zijn aankoop op een totaal andere manier, wat kost het, wat brengt het op en hoeveel tijd/energie moet ik erin steken? Hier komt weinig emotie aan te pas, deze koper zal zich meer toespitsen op de eilanden met het hoogste vakantieverhuur potentieel.

Lifestyle / Investeerder

Combineert de twee werelden: zelf kunnen genieten voor enkele weken per jaar en zorgeloos huurinkomsten opstrijken. 

Waar dien ik op te letten vooraleer ik aankoop?
Nu duidelijk is dat iedereen met een verschillend doel aankoopt zijn er ook verschillende zaken waarop men dient te letten! Het allerbelangrijkste is de betrouwbaarheid van de info die je ontvangt met betrekking tot uw eventuele aankoop:

 • wie is er de huidige eigenaar?
 • wie is eigenaar van de grond?
 • staat het gebouw er legaal is het vergund?
 • word het schuldenvrij verkocht?
 • is het een stabiele constructie?
 • zijn er gemeenschappelijke gedeelten die dienen onderhouden te worden?
 • zijn alle nutsvoorzieningen aanwezig?
 • is er aansluiting op het rioolnetwerk?
 • zijn er gekende gebreken aanwezig?
 • is uw tussenpersoon waarmee u onderhandelt bevoegd en gemandateerd
 • ... enz

U merkt dat deze vragen en nog vele andere eigenlijk niet veel afwijken van de vragen die van toepassing zijn op vastgoed in België of Nederland, met dat verschil dat bij ons alles beter is gereglementeerd met als hoofddoel voor de koper een veilige aankoop te kunnen realiseren.

Indien u in Kaapverdië aankoopt via een particulier of lokaal vastgoedkantoor doet u er best aan om een advocaat onder de arm te nemen die alles netjes voor u uitzoekt en u begeleid tot bij de notaris. De kostprijs hiervoor varieert tussen de €1000 à €2000.

Aankoopkosten (éénmalig)

Maximum 3% in totaliteit voor registratie, notariskosten en alle wettelijke attesten.

Grondlasten (jaarlijks)

Van het moment dat uw eigendom ingeschreven staat op het register van het kadaster dient u de "Imposto Único sobre o Património" afgekort IUP te betalen! Deze bedraagt 0,31875% op de door u betaalde aankoopprijs. Deze grondlast dient door iedereen betaald te worden die in Kaapverdië een eigendom bezit, zowel de lokale bevolking, de bedrijven als de buitenlandse investeerder. Stel u koopt een appartement aan €150.000,- dan zal u jaarlijks €478,- grondlasten dienen te betalen.

 


Deze informatie is beschikbaar gesteld door: Living on the Beach

Meer informatie