Bezoek de beurs

15 - 16 oktober 2022 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Is dit het moment om te investeren in Spaans vastgoed?

Hou je van Spanje en wil je er een vakantiehuis kopen? Misschien is dit het moment om te investeren in Spaans vastgoed.

Hoge huizenprijzen in België

Vandaag is het niet zo aantrekkelijk om vastgoed te kopen in België doordat de vastgoedprijzen de laatste tijd fors gestegen zijn. De reden hiervoor is dat velen door de lage rentevoet een woning kunnen kopen hebben. Hierdoor gingen de prijzen omhoog. Aangezien de spaarboekjes niet veel opbrengen en beleggen op de beurs nogal onzeker is, blijft investeren in vastgoed een uitstekende investering. Je bent dan zeker van rendement op lange termijn, in tegenstelling tot een spaarrekening.

Tweede woning in Spanje: een goede keuze

Waarom is het dan zo’n goed idee om een huis te kopen in Spanje? Want bij Spaans vastgoed denk je misschien aan de crisis die er woedde vanaf 2007. Toen barstte namelijk de Spaanse ‘vastgoedbubbel’. Hierdoor raakten veel woningen door het overaanbod niet verkocht en stapelden de hypothecaire schulden zich op. Als gevolg kwamen er strengere voorwaarden voor hypotheken en kredieten. Ook de illegale bouw werd harder aangepakt. Zo namen de huizenprijzen een flinke duik.

Intussen zijn de prijzen weer gestegen maar het niveau van voor 2007 werd nog lang niet bereikt. Bovendien zijn in gans Europa de lonen gestegen en swingen de huizenprijzen in Nederland en België de pan uit. Net om die reden maken veel Nederlanders en Belgen de keuze om een Spaanse woning te kopen.

investeren in Spaans vastgoed

Nu is het moment om Spaans vastgoed te kopen

Na de crisis van 2007 schakelden de Spaanse vastgoedontwikkelaars over naar een nieuwe manier van werken. Ze bouwen nu projecten in verschillende fases in plaats van alle woningen tegelijk. Dit biedt hen meer zekerheid. Tijdens de coronapandemie kozen velen er bovendien voor om hun activiteiten op een lager pitje te zetten om te vermijden dat ze met leegstaande woningen kwamen te zitten. Nu de reisrestricties gaandeweg opgeheven worden, is er weer meer vraag en zijn veel projecten snel uitverkocht. Dit leidt tot een schaarste in de markt met langere oplevertermijnen. Als gevolg stijgen de huizenprijzen, vooral aan de costa’s.

Verwacht wordt dat het toerisme binnenkort weer zal aantrekken. Het aantal verkochte huizen is de laatste tijd al enorm gestegen. Daarnaast zijn er enkele verschuivingen gebeurd in de sector. Veel mensen gaan nu liever op vakantie naar hun eigen tweede verblijf dan naar een druk hotel. Velen vinden het ook leuk dat ze met de auto kunnen reizen naar Spanje in plaats van te vliegen.

Al deze factoren leiden nu al tot een grotere vraag naar vastgoed aan de Costa Blanca, Costa del Sol en de Costa Calida en die zal naar alle waarschijnlijkheid nog toenemen. Dat zal gepaard gaan met verdere prijsstijgingen. Daarom is het goed om niet meer te wachten om te investeren in een woning in Spanje, of het nu is om er zelf te verblijven of om ze te verhuren. Investeren in vastgoed in Spanje is op dit moment sowieso een interessante, rendabele keuze.

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiewoning: de ideale manier om rendement te halen?

De laatste jaren is er steeds meer interesse voor een tweede woning, vooral bij mensen tussen 35 en 65 jaar. Ze kiezen niet enkel meer voor landen met een aangenaam klimaat en veel zon zoals de toppers Spanje, Frankrijk en Italië.

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Bekijk

Nieuwe vastgoed-boom in Spanje?

Onroerend goed is altijd een zeer boeiende sector geweest. Zij is afhankelijk van en wordt beïnvloed door economische, politieke en persoonlijke factoren en beweegt zich traditioneel in cyclische patronen. Maar toen kwam COVID-19; plotseling en zonder precedent. Als vastgoeddeskundige zijn dit soort gebeurtenissen interessant om te analyseren en de gevolgen ervan te voorspellen.

Bekijk

Een vakantiewoning op de Balearen: Ibiza, Formentera, Mallorca of Menorca

De eilanden hebben overeenkomsten op het gebied van klimaat en stranden maar ook verschillen, zowel op het gebied van toerisme als cultuur.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden