Ben je eigenaar van een tweede woning in Frankrijk of wil je een vakantiewoning kopen in Frankrijk? Dan moet je rekening houden met een aantal financiële en fiscale gevolgen. Een overzicht.
Als je je tweede woning in Frankrijk met winst verkoopt, moet je ‘taxe sur la plus-value’ betalen. Dit is een heffing op de verkoopwinst. Die verkoopwinst is het verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs. Bij de koopprijs mag je bepaalde kosten optellen, zoals de aankoopkosten en kosten voor verbouwingen. Van de verkoopprijs mag je dan weer bepaalde kosten aftrekken, bijvoorbeeld makelaarskosten.
Inwoners van een EU-land die hun tweede woning in Frankrijk verkopen, betalen 19% inkomstenbelasting op de gecorrigeerde verkoopwinst. Bij een winst van 50.000 euro tot 100.00 euro moet je nog een extra heffing van 2 procent betalen. Is de winst hoger dan 100.000 euro, dan stijgt het tarief tot maximaal 6 procent (bij winst van 250.000 euro of meer).
Naast inkomstenbelasting betaal je ook sociale bijdragen op de verkoopwinst uit de tweede woning in Frankrijk. De wetgeving hierrond is recent gewijzigd. Mensen die sociaal verzekerd zijn in een andere EU-lidstaat, moeten hierdoor niet meer het normale tarief van 17,2 procent betalen maar enkel nog een ‘solidariteitsbijdrage’ van 7,5 procent op de verkoopwinst.
Hoe langer je eigenaar bent van de tweede woning in Frankrijk, hoe kleiner het bedrag wordt waarop je de inkomstenbelasting en sociale bijdragen moet betalen. Elk jaar neemt dit bedrag met een bepaald percentage af, tot de heffingsgrondslag uiteindelijk nul bedraagt en je dus niks meer moet betalen. De heffingsgrondslag voor de inkomstenbelasting daalt sneller (22 jaar tot nul) dan die voor de sociale bijdragen (30 jaar tot nul).
Droom je van een tweede woning in Italië? Dan hebben we goed nieuws, want Italië heeft een interessant belastingklimaat voor buitenlanders die er een vakantiewoning bezitten.
Na het overlijden van een dierbare moeten nabestaanden heel wat complexe formaliteiten opvolgen. Ze moeten verschillende instanties op de hoogte brengen en hen heel wat verschillende documenten bezorgen. De akte van overlijden – die u bij de gemeente of via uw begrafenisondernemer kan bekomen – is een cruciaal document om deze formaliteiten vlot te kunnen afhandelen. Bij een overlijden in België is men verplicht een aangifte nalatenschap in te dienen binnen een termijn van 4 maanden na het overlijden. Als het overlijden buiten België plaatsvindt, dan geldt een langere termijn.
In deze tweede aflevering van Second Home TV nemen we een kijkje in de keuken bij vakantiepark SOOF in Rhenen. Een kleinschalig vakantiepark waar op dit moment hard gewerkt wordt aan de realisatie van 53 eco-lodges. Henkjan en Tom gingen in gesprek met eigenaar Jurjen van Dijk en collega Julia van Doorn.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado