Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Bijkomende kosten voor eigenaars van een tweede verblijf

Een tweede verblijf: heerlijk! Je hebt wellicht goed nagedacht over de financiering. Heb je ook rekening gehouden met de bijkomende kosten voor het kopen van een tweede woning? Wij geven een overzicht.

Onderhoud- en renovatiekosten

Een tweede woning moet onderhouden worden, zoals elke andere woning. Bovendien moet je een bijdrage betalen voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen (bv. inkomhal, lift). Vraag de verslagen op van de algemene vergadering van de eigenaars van de voorbije jaren. Zo weet je welke werken er al uitgevoerd/gepland zijn. Hou er rekening mee dat je in mede-eigendom niet alles zelf kan beslissen. Als de meerderheid van de mede-eigenaars besluit om werken uit te voeren, moet je hierin meegaan.

Als je een nieuwbouwwoning koopt of een woning die perfect in orde is, zit je voor een tijdje ‘safe’ qua onderhoudskosten. Koop je een bestaand pand, dan is het goed om vooraf een inschatting te maken van de renovatiekosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Heb je een appartement aan de kust, vooral op de dijk? Dan hou je er best rekening mee dat je extra onderhoudskosten zal betalen. De zoute zeelucht tast de buitenkant van het gebouw aan, waardoor die sneller aan onderhoud toe is.

Verzekeringskosten

In België is een brandverzekering niet wettelijk verplicht. In veel gevallen is het echter noodzakelijk om een lening te krijgen bij de bank. Sowieso is het goed om een brandverzekering af te sluiten voor je tweede woning: better safe than sorry!

Schoonmaakkosten

Als je van plan bent om je tweede verblijf te verhuren, moet je zorgen dat het er netjes bij ligt. Het kan geen kwaad om hiervoor een professioneel schoonmaakbedrijf in te huren in plaats van de schoonmaak zelf te doen.

Internet

Tegenwoordig kan je niet meer zonder goede internetverbinding. Zorg zeker dat er wifi is als je je tweede verblijf wil verhuren, want huurders verwachten dit.

Syndicus

Een syndicus zorgt dat alle administratie en het beheer van je tweede verblijf (in mede-eigendom) in orde zijn. Dit is van grote waarde aangezien je zelf niet altijd in je tweede verblijf bent. Je hebt vaak niet te kiezen aangezien de andere bewoners van het gebouw waar jij een appartement koopt al een syndicus hebben aangesteld.

Gemeentelijke en provinciale taksen

De 10 Vlaamse kustgemeenten en enkele gemeenten in de Ardennen heffen een gemeentetaks op tweede verblijven in de Ardennen. Deze gaat van 500 tot 1000 euro per jaar, afhankelijk van de gemeente. Daarnaast heffen sommige gemeenten een forfaitaire milieubelasting. Ook dit bedrag varieert van gemeente tot gemeente. Voor een tweede verblijf aan de kust moet je ook een provinciale belasting betalen, die forfaitair 126 euro bedraagt. West-Vlaanderen is de enige provincie in Vlaanderen waar je een belasting moet betalen op een tweede verblijf.

bijkomende-kosten-eigenaars-tweede-verblijf

Onroerende voorheffing

De onroerende voorheffing is gebaseerd op het geïndexeerde kadastraal inkomen (KI) van je tweede verblijf. In Vlaanderen bedraagt dit 3,97% van het KI, in Wallonië 1,25%. Daar komen nog de opcentiemen bij voor de provincies en de gemeenten. Die verschillen van plaats tot plaats. Voor je tweede verblijf geldt de korting op de onroerende voorheffing niet. Dit wil zeggen dat je geen vermindering krijgt voor kinderen ten laste, een gehandicapte persoon of een bescheiden woning.

Personenbelasting

Als je je tweede verblijf in België alleen zelf gebruikt of verhuurt aan particulieren voor privé-doeleinden, moet je in je belastingaangifte het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen aangeven. De belastingdienst indexeert dit en verhoogt het met 40%. De interesten voor de financiering van het vastgoed kunnen ervan afgetrokken worden. Het eindbedrag wordt opgeteld bij je andere inkomsten en belast tegen je hoogste belastingtarief.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden