Bezoek de beurs

15 - 16 oktober 2022 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Bijkomende kosten voor eigenaars van een tweede verblijf

Een tweede verblijf: heerlijk! Je hebt wellicht goed nagedacht over de financiering. Heb je ook rekening gehouden met de bijkomende kosten voor een tweede woning? Wij geven een overzicht.

Onderhoud- en renovatiekosten
Een tweede woning moet onderhouden worden, zoals elke andere woning. Bovendien moet je een bijdrage betalen voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen (bv. inkomhal, lift). Vraag de verslagen op van de algemene vergadering van de eigenaars van de voorbije jaren. Zo weet je welke werken er al uitgevoerd/gepland zijn. Hou er rekening mee dat je in mede-eigendom niet alles zelf kan beslissen. Als de meerderheid van de mede-eigenaars besluit om werken uit te voeren, moet je hierin meegaan.

Als je een nieuwbouwwoning koopt of een woning die perfect in orde is, zit je voor een tijdje ‘safe’ qua onderhoudskosten. Koop je een bestaand pand, dan is het goed om vooraf een inschatting te maken van de renovatiekosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Heb je een appartement aan de kust, vooral op de dijk? Dan hou je er best rekening mee dat je extra onderhoudskosten zal betalen. De zoute zeelucht tast de buitenkant van het gebouw aan, waardoor die sneller aan onderhoud toe is.

Verzekeringskosten
In België is een brandverzekering niet wettelijk verplicht. In veel gevallen is het echter noodzakelijk om een lening te krijgen bij de bank. Sowieso is het goed om een brandverzekering af te sluiten voor je tweede woning: better safe than sorry!

Schoonmaakkosten
Als je van plan bent om je tweede verblijf te verhuren, moet je zorgen dat het er netjes bij ligt. Het kan geen kwaad om hiervoor een professioneel schoonmaakbedrijf in te huren in plaats van de schoonmaak zelf te doen.

Internet
Tegenwoordig kan je niet meer zonder goede internetverbinding. Zorg zeker dat er wifi is als je je tweede verblijf wil verhuren, want huurders verwachten dit.

Syndicus
Een syndicus zorgt dat alle administratie en het beheer van je tweede verblijf (in mede-eigendom) in orde zijn. Dit is van grote waarde aangezien je zelf niet altijd in je tweede verblijf bent. Je hebt vaak niet te kiezen aangezien de andere bewoners van het gebouw waar jij een appartement koopt al een syndicus hebben aangesteld.

Gemeentelijke en provinciale taksen
De 10 Vlaamse kustgemeenten en enkele gemeenten in de Ardennen heffen een gemeentetaks op tweede verblijven. Deze gaat van 500 tot 1000 euro per jaar, afhankelijk van de gemeente. Daarnaast heffen sommige gemeenten een forfaitaire milieubelasting. Ook dit bedrag varieert van gemeente tot gemeente. Voor een tweede verblijf aan de kust moet je ook een provinciale belasting betalen, die forfaitair 126 euro bedraagt. West-Vlaanderen is de enige provincie in Vlaanderen waar je een belasting moet betalen op een tweede verblijf.

Onroerende voorheffing
De onroerende voorheffing is gebaseerd op het geïndexeerde kadastraal inkomen (KI) van je tweede verblijf. In Vlaanderen bedraagt dit 3,97% van het KI, in Wallonië 1,25%. Daar komen nog de opcentiemen bij voor de provincies en de gemeenten. Die verschillen van plaats tot plaats. Voor je tweede verblijf geldt de korting op de onroerende voorheffing niet. Dit wil zeggen dat je geen vermindering krijgt voor kinderen ten laste, een gehandicapte persoon of een bescheiden woning.

Personenbelasting
Als je je tweede verblijf in België alleen zelf gebruikt of verhuurt aan particulieren voor privé-doeleinden, moet je in je belastingaangifte het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen aangeven. De belastingdienst indexeert dit en verhoogt het met 40%. De interesten voor de financiering van het vastgoed kunnen ervan afgetrokken worden. Het eindbedrag wordt opgeteld bij je andere inkomsten en belast tegen je hoogste belastingstarief.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Hoe financier je een tweede verblijf?

Elk jaar koopt gemiddeld één Belg op vijf een tweede verblijf. Overweeg je ook om je geld te investeren in vastgoed? Dan kan het interessanter zijn om een hypothecaire lening af te sluiten in plaats van de woning te financieren met spaargeld of beleggingen.  

Bekijk

Vakantiewoning: de ideale manier om rendement te halen?

De laatste jaren is er steeds meer interesse voor een tweede woning, vooral bij mensen tussen 35 en 65 jaar. Ze kiezen niet enkel meer voor landen met een aangenaam klimaat en veel zon zoals de toppers Spanje, Frankrijk en Italië.

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Bekijk

Uitzending Way of Living RTL4

Als vaste partner van Second Home waren presentatoren Sanne en Arno ook afgelopen editie weer aanwezig op de Second Home Beurs in Utrecht voor de opnames van Way of Living.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden