Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiehuis kopen op Bonaire: een aantal aandachtspunten

Een vakantiewoning kopen op Bonaire? Deze droom is binnenkort misschien wel werkelijkheid. Wat heerlijk! Bij het zoeken naar een huis in de tropen zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden.

Het is namelijk niet te vergelijken: een zoektocht in België of Bonaire. We zetten een aantal van de belangrijkste aandachtspunten die je tijdens een bezichtiging zeker mee moet nemen in je overweging hier op een rij:

 

1. Houd het huis koel door warmte optimaal te verwerken

Het klimaat op Bonaire is anders dan we gewend zijn in België. Dit is vast geen verrassing als je overweegt om daar een huis te kopen. In dit warme klimaat is het belangrijk dat je huis koel blijft. Laat de bouw van een huis daar nu een belangrijke rol in spelen. Houd deze punten in gedachten:

  • Plaats shutters aan de voor- en achterkant van je huis zodat het goed doortocht;

  • Een hoog plafond zorgt ervoor dat de warme lucht naar boven gaat en niet in de woonruimtes blijft hangen;

  • Op Bonaire breng je veel tijd buiten door, de grootte van je woonkamer is dus minder belangrijk dan die van de porch. Jouw porch is idealiter gelegen op de wind en biedt voldoende schaduwplekken;Voorzie overhangende daken voor schaduw rondom je huis. Een mooie bijkomstigheid: het houdt de zon weg van de buitenmuren;

  • Huizen op Bonaire zijn vaak geschilderd in alle kleuren van de regenboog. Lichte kleuren reflecteren meer zonlicht dan donkere kleuren en absorberen daardoor minder warmte

Huis kopen op Bonaire - aandachtspunten

2. De ligging ten opzichte van de wind

Ligt het huis lekker op de wind? In de volksmond ook wel "een huis op de wind" genoemd. Niet geheel onbelangrijk voor uw wooncomfort.

Bonaire kent een constante passaatwind uit het noordoosten die kan dienen als natuurlijke airconditioning. Superhandig op een eiland waar de gemiddelde temperatuur 31 graden is!

Tijdens de bezichtiging is het daarom goed om op de ligging van de belangrijkste ruimtes in het huis letten. Denk bijvoorbeeld aan de porch. Deze wordt in Bonaire vaak gebruikt als woonkamer en de master bedroom, waar de wind uw nachtrust ten goede komt. Maar, een huis op de wind heeft als beste voordeel dat het ook helpt tegen de muggen.

 

3. Opslag voor duik- of surfmateriaal

Bonaire is ongetwijfeld een paradijs voor watersportliefhebbers. Meer dan één Windsurf World Champion heeft zijn eerste meters op Sorobon gemaakt. Niet voor niets dat het eiland al 23 jaar op rij uitgeroepen is tot beste duikbestemming ter wereld.

Ben je van plan een van deze of vele andere watersporten te beoefenen? Dan is voldoende opslagruimte voor je materiaal onmisbaar. Een ideale bergplaats biedt voldoende ruimte om materiaal op te hangen, is goed geventileerd en heeft een spoelbak.

Toegang van buitenaf is eveneens handig. Het onderhouden van je uitrusting in een omgeving van zon, zee en zout vereist de nodige zorg en aandacht. Een goede opslagruimte is daarbij een mooi begin!

 

4. De grond: erfpacht of eigendom?

Laat je goed informeren over de voor- en nadelen. Een woning op Bonaire kan op eigendomsgrond of erfpachtgrond staan.  

 

5. Tuinonderhoud

Wanneer je wil investeren in een huis op Bonaire, dan kom je huizen tegen met tuinen in alle soorten en maten. Van volgroeide tuinen tot onderhoudsvrije opties.

Mocht je een huis vinden met een volgroeide tuin, let er dan op hoe deze verzorgd wordt. Aangezien het op Bonaire het hele jaar door zomer is, heeft je tuin dagelijks water nodig. Meestal wordt dit gedaan met een druppelsysteem: leidingen die automatisch op bepaalde plekken water afgeven door middel van druppels. Zo kunnen bomen en struiken worden bewaterd.

Het druppelsysteem kan op de waterleiding of op de septic tank worden aangesloten. Het gebruik van een septic tank heeft als voordeel dat je water hergebruikt en je tuin tegelijkertijd wordt bemest.

 

6. Vrijstaande woningen binnen handbereik

Houd er rekening mee dat er met jouw budget meer mogelijk is dan je denkt! Op Bonaire wonen 19.408 mensen op een oppervlakte van 281 km2. Dit betekent 69 personen per km2.

Vergeleken met Nederland zijn dit er 409 per km2. Dit geografische feit toont de extra ruimte die bewoners hier hebben. Bijna uitsluitend wonen mensen op Bonaire in vrijstaande huizen, van kleine 1-kamerwoningen tot enorme villa's. Een vrijstaand huis op Bonaire is dus binnen handbereik!

 

7. Onderkomen voor je gasten

Dezelfde redenen die jou hebben doen besluiten om naar Bonaire te verhuizen, zijn waarschijnlijk ook de redenen waarom je vrienden u willen bezoeken.

Je kan het ze niet kwalijk nemen: je gasten blijven gemiddeld langer. Het is daarom slim hier rekening mee te houden wanneer je tweede verblijf op Bonaire koopt.

Naast extra slaapkamers hebben huizen op Bonaire vaak meerdere badkamers. Lekker! Want dat geeft je gasten maar zeker ook jou nét dat beetje extra privacy.

Een andere optie is een apart gastenverblijf, vaak ingericht als studio, met een eigen ingang. Een bijkomend voordeel is dat je deze ruimte makkelijk kan verhuren, wat weer extra voordeel oplevert.


Meer inspiratie opdoen tijdens de beurs

Tijdens de Second Home Expo vertellen onze exposanten je graag alle ins en outs over investeren in een tweede huis op Bonaire. Het aanbod van onroerend goed is er voldoende. Tip: check de exposantenlijst even voor vertrek. Per beurs kan deze nog wel eens verschillen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden